Jak parzyć zieloną herbatę? Praktyczny poradnik krok po kroku
Parzenie zielonej herbaty może być relaksującą ceremonią lub po prostu przygotowaniem aromatycznego napoju. Czy jest to zwykła herbata w torebkach czy też herbata liściasta o różnych rodzajach suszu, należy znać zasady parzenia herbaty, aby uzyskać najlepszy smak i aromat. W przypadku zielonej herbaty ważna jest temperatura parzenia oraz czas parzenia. Aby odpowiedzieć na pytanie, ile parzyć zieloną herbatę, należy ocenić wielkość liści w suszu. Herbatę zieloną można zaparzyć kilka razy. Warto wiedzieć, ile razy można parzyć zieloną herbatę, aby nie utracić jej smaku oraz jakie wady i zalety ma długie parzenie herbaty liściastej.
Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z poradami kuchennymi.
Właściwości zielonej herbaty
Zielona herbata nie jest poddana fermentacji, dlatego też zachowuje niemal wszystkie swoje składniki. Herbata zielona musi zostać przerobiona w ciągu godziny od zerwania z krzaka. Jest bogata w polifenole i antyoksydanty. Oprócz tego zawiera witaminy, mikroelementy oraz garbniki, alkaloidy, lipidy, aminokwasy i teinę.
Herbata zielona zdobyła sobie popularność głównie dzięki właściwościom odchudzającym, gdyż zawarte w niej katechiny mają istotny wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Aby wykorzystać odchudzające właściwości zielonej herbaty, należy pić ją przed snem. Wybieramy w tym przypadku herbatę z drugiego parzenia, która działa relaksująco i uspokajająco.
Wypijanie codziennie kilku filiżanek zielonej herbaty może poprawić samopoczucie, a nawet przedłużyć życie. Zawarte w herbacie polifenole chronią mózg przed starczą demencją. Ponadto zielona herbata wspomaga układ krążenia, zapobiega osteoporozie i poprawia wygląd skóry.
Podczas parzenia herbaty zdarzyło ci się ją wylać i poplamić ulubione ubranie? Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak usunąć plamy z herbaty.
Parzenie zielonej herbaty
Jak parzyć zieloną herbatę
Nie każdy przywiązuje wagę do prawidłowego parzenia zielonej herbaty. Nierzadko po prostu zalewamy herbatę w torebkach wrzątkiem. Jednak zielona herbata ma swoje wymagania. Właściwe parzenie zielonej herbaty, nie tylko pozwala uzyskać odpowiednie walory smakowe i zapachowe, lecz także uchronić prozdrowotne właściwości zielonej herbaty.
Sposób parzenia herbaty zależy od jej rodzaju. Inaczej patrzymy herbaty czarne, a inaczej herbaty zielone, czy też białe, czy czerwone. Każdą herbatę zalewamy gorącą wodą. Herbaty czarne i białe oraz mieszanki ziołowe najlepiej jest zalewać wrzątkiem. Natomiast herbaty zielone najlepiej smakują zalane wodą gorącą, lecz nie wrzącą. Długość parzenia zależy głównie od wielkości liści w suszu. Im liście są większe, tym herbatę zaparzamy dłużej.
Do zielonej herbaty nie powinno się dodawać cytryny ani mleka.
Temperatura parzenia zielonej herbaty
W zależności od gatunku i wielkości liści temperatura parzenia herbaty zielonej powinna wynosić od 60 do 90 stopni Celsjusza. Przed zalaniem herbaty możemy zmierzyć temperaturę wody przy pomocy termometru kuchennego. Nie każdy jednak ma w domu takie urządzenie. Dlatego też prostym sposobem ustalenia temperatury gorącej wody jest upływ czasu od momentu wrzenia. Jeśli odczekamy 3-4 minuty woda osiągnie temperaturę 90 stopni Celsjusza, zaś po 12-14 minutach 75 stopni Celsjusza.
Do herbaty nadaje się najbardziej woda miękka o małej zawartości wapnia. Ważny jest również moment wrzenia, czyli tak zwane “białe wrzenie”, kiedy to przez moment woda mętnieje i niemal bieleje. Warto zauważyć ten moment i przerwać gotowanie wody. Jak zauważyć białe wrzenie? Otóż w pierwszym etapie wrzenia, bąbelki powietrza odrywają się od ścianek naczynia i pojawiają się na powierzchni wody. W drugim etapie tak dużo bąbelków powietrza wypływa na powierzchnię, że woda mętnieje i na moment rozbiera się. Potem następuje burzliwe wrzenie wody.
Ile parzyć zieloną herbatę
Ile razy można zaparzać zieloną herbatę? Większość gatunków zielonej herbaty nadaje się do parzenie dwa, a nawet trzy razy. Pierwsze parzenie daje napój pobudzający, zaś następne relaksujący. Pierwsze parzenie powinno być krótkie i trwać około 1-3 minuty. Natomiast kolejne parzenia mogą być dłuższe. Warto jednak pamiętać, aby nie trzymać mokrych liści zielonej herbaty dłużej niż 12 godzin. W przeciwnym razie rozwijają się w nich grzyby.
Czas parzenia zależy również od wielkości liści w suszu. Wśród odmian zielonej herbaty spotykamy gatunki o dużych, pozwijanych liściach, herbaty o mniejszych, połamanych liściach w suszu oraz herbaty mocno zmielone i sproszkowane.
Krótkie parzenie herbaty uwalnia właściwości pobudzające. Natomiast długie parzenie herbaty liściastej sprawia, że uwalnia się więcej antyoksydantów i herbata nabiera właściwości relaksujących. Warto jednak pamiętać, aby nie przedłużać zbytnio czasu parzenia herbaty. Zbyt długie parzenie herbaty liściastej sprawia, że jej smak staje się gorzki.
W czym zaparzyć i pić zieloną herbatę
Zastanawiając się jak i ile parzyć zieloną herbatę, nie powinniśmy pomijać zagadnienia, w czym ją zaparzyć i wypić. Zanim nie pojawiła się herbata w torebkach, herbatę zaparzano w specjalnych imbrykach do parzenia herbaty. Imbryczek służył do parzenia esencji herbacianej, którą następnie wlewano do filiżanek i dopełniano wodą. Obecnie moda na czajniczki do parzenia herbaty wraca. Dostępne są czajniczki wykonane z różnych materiałów i nie jest to tylko kwestia estetyki czy mody. Rodzaj czajniczka dobieramy do ulubionego gatunku herbaty. Najlepiej posiadać osobny czajniczek do każdego rodzaju herbaty, który pijemy. Do herbat chińskich najbardziej pasują czajniczki fajansowe lub porcelanowe, zaś do herbat indyjskich i cejlońskich czajniki cynowe, srebrne lub gliniane. Herbata zielona najlepiej smakuje wypijana w porcelanowej filiżance.
Herbata zielona na nie tylko walory smakowe, lecz także korzystnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Dlatego też warto wiedzieć, ile razy ją zaparzać, jak długo i w jakiej temperaturze, aby w pełni wykorzystać jej właściwości prozdrowotne.