Wódka absynt – co to jest i jak powstaje

Absynt to mocny (45 do 89%) napój alkoholowy na bazie ekstraktu z piołunu, anyżu i kopru włoskiego. Swoją nazwę zawdzięcza prawdopodobnie greckiemu „absinthion”, co w starożytnej grece mogło oznaczać „niezdatny do picia”. Charakterystyczny zielony kolor jest wynikiem zastosowania barwników naturalnych lub syntetycznych.

Wódka pochodzi ze Szwajcarii, ale sławę zdobyła dzięki producentom francuskim. W końcu XIX wieku dramatycznie wzrosło spożycie tego trunku. Jednocześnie zaczęły działać towarzystwa abstynenckie, postulujące ograniczenie spożywania alkoholu. Absynt uznano za niebezpieczny i zakazano jego produkcji. Dopiero w latach 90-tych XX wieku zaczęto ten zakaz znosić.

Przygotowanie zielonego absyntu można podzielić na trzy etapy. W pierwszej fazie w wyniku maceracji piołunu powstaje bardzo gorzki napój (piołunówka). Poddaje się go destylacji. To prowadzi do powstania białego absyntu (franc. Blanche). Następnie maceruje się go w ziołach nadających kolor zielony lub czerwony. Za oryginalny, wykonany według tradycyjnej receptury uznaje się tylko absynt w tych barwach. W niektórych przypadkach kolor uzyskuje się jednak za pomocą sztucznych barwników.

Istnieje cała kultura i rytuały picia związane z absyntem. Być może najbardziej rozpoznawalna jest charakterystyczna ażurowa łyżeczka do absyntu. Kieliszki powinny być niewielkie, lekko zwężane ku dołowi, na ozdobnej nóżce. Oprócz tego słynnym akcesorium jest tzw. fontanna, dzięki której można przeprowadzić rytuał wody. Nie jest to konieczne, kiedy pijemy wódkę absynt w domu, ale przyda się na większych przyjęciach lub w lokalach.

Jak pić absynt – trzy najpopularniejsze sposoby

Powiemy teraz jak pić absynt, korzystając z wymienionych wyżej akcesoriów i nie tylko. Każdy przepis jest opisany na podstawie oficjalnie przyjętych rytuałów.

Sposób pierwszy (francuski): Sposób francuski, zwany też rytuałem wody wymaga przygotowania lodowatej wody i kostki cukru. Absynt nalewamy do szklaneczki. Na na łyżeczce kładziemy kostkę cukru. Przelewamy przez nią powoli lodowatą wodę aż cukier się stopi i syrop skapnie do naczynia. Potem dolewamy resztę wody (proporcje 3 części wody na 1 część absyntu).

Do przeprowadzenia rytuału wody można też użyć fontanny. W ten sposób przygotowuje się trunek w lokalach. Fontanna składa się z klosza i kilku kraników, przez które leje się woda do kieliszków. Pozwala to korzystać z lodowatej wody kilku gościom naraz, co przyspiesza proces przygotowania absyntu.

Przygotowywanie drinka z absyntu i cukru, a także informacje, jak pić absynt, najlepsze sposoby i przepisy

Sposób drugi (czeski): Drugim krajem, który słynie z kultury picia absyntu są Czechy. Tutejszy sposób przygotowania nazywa się rytuałem ognia. Jak pić absynt po czesku? Łyżeczkę do absyntu również kładziemy na kieliszku. Przez położoną na niej kostkę cukru wlewamy 50 ml absyntu. Następnie podpalamy. Po wypaleniu ognia przelewamy wodę, aż syrop przeleje się do naczynia. Stosunek wody do cukru tak samo powinien wynosić 3:1 (np. 150 ml wody na 50 ml cukru).

Sposób trzeci (sposób Janisa): trzeci ze sposobów picia absyntu jest popularny szczególnie w naszym kraju i w centralnej Francji. Jego inna nazwa to rytuał powietrza. Cukier z wodą podgrzewamy nad ogniem (w posrebrzanej łyżeczce) aż powstanie syrop. Potem należy go wlać do kieliszka i po ściankach naczynia dolać absyntu. W tym przypadku proporcje powinny wynosić 1:1.

Tyle mówi teoria. W praktyce stosuje się różne warianty powyższych metod. Podgrzany syrop można dodawać np. do absyntu już rozlanego do kieliszków. Wówczas mamy do wypicia bardzo mocny trunek. Zrozumiałe jednak, że będąc np. w stolicy alchemików – Pradze, chcielibyśmy zobaczyć coś bardziej efektownego. Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o alkoholach.

Inne sposoby picia absyntu

Jeżeli nie jesteśmy pewni czy wyjdzie nam któryś ze słynnych sposobów picia absyntu są też prostsze – drinki z absyntem. To najbezpieczniejszy sposób zwłaszcza do domowych eksperymentów z tym trunkiem. Minusem jest to, że nie będziemy stosować efektownej łyżeczki do absyntu.

Zacznijmy od przepisu na popularny koktajl Triple A (wymienione tu kieliszki są odpowiednikami „szotów”, o pojemności 25-35 ml, całość można przyrządzić w kieliszku do drinków):

Absynt – 1 kieliszek

Zimna woda – 1 kieliszek

Sok jabłkowy – 1 kieliszek

Syrop orszada – 1/2 kieliszka

Według oryginalnego przepisu powinno się zastosować dobrej jakości francuską wódkę absynt. W domu możemy eksperymentować z tym, co akurat mamy.

Drugi z drinków z absyntem to Sazerac. Powinno się go przyrządzać w szklance barmańskiej i pić w naczyniu do whisky.

Napełnić szklanicę barmańską lodem. Wlać kolejno:

2 kieliszki koniaku, 1/3 kieliszka syropu cukrowego, kilka kropli zielonego absyntu, trochę mniej kropli gorzkiego likieru Peychaud, kropelkę gorzkiej wódki (tzw. bitter). Zamieszać drink i przelać do szklanek. Szklanki dekoruje się cytryną sprężynką.

Z drinkami z absyntem można eksperymentować samodzielnie. Alkohol możecie mieszać z sokami, colą i innymi kolorowymi napojami. Może wymyślicie coś oryginalnego? Pamiętajcie tylko, że ten gorzki trunek najlepiej sprawdza się z dodatkiem syropu i nieco rozcieńczony.

Jak widać nie ma jednej odpowiedzi na pytanie jak pić absynt. Trzeba tylko pamiętać, że jest to mocny alkohol, który powinno się rozcieńczać, a dla złagodzenia gorzkiego smaku używać syropu.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny