Co to jest rzeżucha, ile rośnie, w czym ją zasadzić i jakie jest jej zastosowanie

Rzeżucha - uprawa w domu

Rzeżucha w postaci małych roślinek kiełkujących na ligninie stanowi tradycyjną ozdobę stołu na Wielkanoc. Mało kto wie, że nazwa rzeżucha odnosi się do tej właśnie ozdoby, wykonanej z siewek rośliny o nazwie pieprzyca siewna. Prawdziwa rzeżucha to odrębna grupa roślin z rodziny kapustowatych. Poza okresem Wielkanocy trudno jest dostać wykiełkowaną roślinkę na rynku, dlatego też warto wiedzieć jak posadzić rzeżuchę samodzielnie i na czym ją hodować.

Pieprzyca siewna pochodzi z Egiptu i Azji Południowo-Zachodniej. Jej kiełki mają ostrawy smak. Roślinę tę bardzo łatwo jest wyhodować w warunkach domowych. Rzeżucha jest niskokaloryczna i ma liczne witaminy i składniki mineralne. Szczególnie bogata jest w witaminy A i C. Zawiera ona glukozynolany, które mają duże znaczenie w profilaktyce przeciwnowotworowej. Aby dostarczyć organizmowi jak najwięcej tych związków należy spożywać rzeżuchę w postaci świeżej i nie rozdrobnionej. Siekanie i gotowanie zmniejsza ilość glukozynolanów.

Zastosowanie rzeżuchy w kuchni

Z uwagi na liczne wartości odżywcze i antyoksydanty rzeżuchę warto włączyć do diety nie tylko na Wielkanoc. Praktycznie można ją uprawiać w domu cały rok. Wystarczy wykiełkować ją na talerzyku na wacie lub na ligninie.

Rzeżucha ma lekko ostry, słonawy smak dlatego można dodawać ją do potraw jako zamiennik soli. Surowa rzeżucha świetnie nadaje się jako dodatek do potraw z jajkiem, na przykład jajek po wiedeńsku, czy jajek na twardo z majonezem. Zdecydowany smak rzeżuchy świetnie wzbogaca smak potraw o delikatnym smaku, jak jajka lub ziemniaki. Doskonale sprawdzi się do past do pieczywa, na przykład do pasty jajecznej, z awokado lub z serka. Nadaje się także jako dodatek do wiosennego serka do kanapek z dodatkiem rzodkiewki, ogórka i wiosennych warzyw.

Rzeżuchę możemy dodawać również do sałatek, szczególnie sałatek jajecznych lub makaronowych. Dobrze smakuje jako posypka do ziemniaków, jak również dań z kaszy, ryżu, czy też zupy. Rzeżuchę można również zblendować i zrobić z niej domowe pesto.

Jak posadzić rzeżuchę w domu, ile rośnie i w czym

Uprawa tej roślinki w domu jest na tyle łatwa, że warto wiedzieć jak posadzić rzeżuchę, na czym i ile rośnie. Aby zasadzić tę roślinę w domu, musimy najpierw zaopatrzyć się w nasiona. Są one łatwo dostępne w okresie Wielkanocy. Również cały rok można je zakupić w sklepach ogrodniczych lub w sklepach internetowych.

Najłatwiejszym i tradycyjnym sposobem jest kiełkowanie rzeżuchy na wacie lub na ligninie. Potrzebny będzie talerzyk lub tacka, którą wykładamy ligniną, gazą lub watą. Możemy wykorzystać również waciki kosmetyczne lub ręcznik papierowy.

Wysypujemy na nie nasiona rzeżuchy cienką warstwą, równomiernie i gęsto, lecz tak aby nie zachodziły na siebie. Następnie nawilżamy je wodą przy pomocy spryskiwacza. Talerzyk ustawiamy w widnym, suchym i ciepłym miejscu. Rzeżucha wzrośnie w ciągu 5 - 7 dni. W tym czasie i później należy kiełki i roślinki regularnie nawilżać. Nie można dopuścić do przesuszenia ani też zalania podłoża. Podlewanie rzeżuchy musi być bardzo staranne, tak aby podłoże było stale wilgotne, ale nie mokre. Może się okazać, że lekkie spryskiwanie przy pomocy spryskiwacza nie wystarczy i rzeżucha zacznie więdnąć. Sprawdź także ten artykuł: Jak i kiedy sadzić czosnek? Praktyczny poradnik ogrodniczy.

Ciekawe sposoby uprawy rzeżuchy w domu

Ciekawe sposoby wysiewania rzeżuchy:

  • na wacie lub na ligninie,
  • w skorupkach jajek,
  • w ziemi.

Wysiew rzeżuchy jest tak łatwe, że należy niekiedy do zajęć w szkole lub w przedszkolu. Może też stać się fajną zabawą dla całej rodziny z dziećmi. Aby zrobić dekorację wielkanocną warto wymyślić ciekawy kształt rzeżuchy, gdyż lignina pozwala na tworzenie różnych kształtów. Typowym przykładem jest uprawa rzeżuchy na odwróconej doniczce, którą roślinki całkowicie obrastają. Okładamy doniczkę ligniną. Aby nie spadła możemy obwiązać ją nitką lub sznurkiem.

Fajnym pomysłem na wykorzystanie rzeżuchy jest wysianie jej w skorupkach jajek. Potrzebujemy do tego wytłaczanki do jajek i czyste skorupki. Z kartonowych wytłaczanek wycinamy podstawki, na których ułożymy połówki skorupek. Skorupki po jajkach należy dokładnie umyć. Następnie wkładamy w nie waciki kosmetyczne i zraszamy wodą. Do środka wsypujemy nasiona rzeżuchy. Pamiętajmy, aby codziennie, starannie podlewać rzeżuchę. Po 5 - 7 dniach uzyskamy małe roślinki.

Rzeżuchę możemy również zasiać w ziemi. Wykorzystujemy do tego celu doniczki lub plastikowe pojemniki i tacki lub wysiewamy ją bezpośrednio do gruntu w ogrodzie. Rzeżucha nie potrzebuje głębokiej doniczki. Jeśli chcemy uprawiać rzeżuchę w ogrodzie należy robić to od czerwca do połowy sierpnia, gdyż jest to roślina ciepłolubna. Najlepiej czuje się ona w temperaturze pokojowej, dlatego też dobrze nadaje się do uprawy w mieszkaniu.

Kiełki rzeżuchy są bardzo drobne i trudno jest je zbierać w ogrodzie i umyć z resztek ziemi. Dlatego też łatwiejsze i bardziej praktyczne jest sadzenie na ligninie lub ręczniku papierowym. Dzięki temu listeczki są czyste i nie ma potrzeby płukać ich z ziemi. Roślinki ścinamy nożyczkami i bardzo szybko zjadamy. Podłoże nadaje się do pojemnika eco. Następnie możemy wysiać nową porcję rzeżuchy.

ikona podziel się Przekaż dalej