Najlepsza organizacja kuchni

Dlaczego ważna jest dobra organizacja kuchni

Kuchnia jest przede wszystkim miejscem, gdzie przygotowujemy posiłki. Dlatego też szafki i szuflady kuchenne umożliwiają nam przechowywanie zarówno produktów żywnościowych, jak też naczyń do gotowania, przyborów kuchennych, jak również zastawy stołowej do podawania posiłków.

Przedmiotów potrzebnych w kuchni jest bardzo dużo, dlatego też należy je tak ułożyć i rozplanować, aby łatwo je było znaleźć, łatwo zachować czystość i aby zajmowały jak najmniej miejsca. Praca w kuchni zajmuje zwykle dużo czasu, dlatego też organizacja tego miejsca powinna być szczególnie dobra, aby sprawnie wykonywać wszystkie czynności i nie tracić czasu na szukanie. Rozplanowanie rzeczy powinno także ułatwiać porządki i utrzymanie czystości, co jest szczególnie ważne w przypadku żywności.

Nasze babcie od wieków wypracowały przydatne zasady jak rozplanować kuchnię i jak poukładać w szafkach kuchennych, aby usprawnić pracę w kuchni. Kolejne pokolenia stworzyły nowe domowe sposoby, na przykład jak podłączyć zmywarkę do baterii kuchennej, czy też jak założyć uniwersalny filtr węglowy do okapu. Różnego typu domowe sposoby warto znać, gdyż ułatwiają życie i pomagają szybko rozwiązać problemy. Nie zawsze warto rezygnować z zasad ustalonych przez przeszłe pokolenia, które od wieków wypracowały proste sposoby skutecznego działania i rozwiązywania problemów.

Jak rozplanować przechowywanie rzeczy w kuchni

Odpowiednie przechowywanie rzeczy w kuchni ma na celu przyspieszenie pracy, unikanie marnowania czasu i wysiłku oraz łatwe porządki i zachowanie czystości. Dlatego też wypracowano pewne ważne zasady nie tylko przechowywania, lecz także rozplanowania kuchni.

3 ważne zasady:

  • im rzeczy są częściej używane, tym muszą być łatwiej dostępne,
  • podział kuchni na strefy: przechowywania, przygotowywania i zmywania i czystości,
  • łączymy ze sobą przedmioty o podobnym zastosowaniu, nie łączymy przyborów, naczyń z żywnością i środkami czystości.

Jak poukładać w szafkach kuchennych - najlepsze zasady co gdzie trzymać w kuchni

Jak ułożyć zapasy produktów żywnościowych

W dzisiejszych czasach nie musimy gromadzić zapasów żywności, gdyż wszystko jest łatwo dostępne. Niestety zakupy zabierają czas. Dlatego też należy wyważyć ilość niezbędnych zapasów, tak aby jak najmniej czasu tracić na zakupy.

Miejscem przechowywania większości produktów żywnościowych jest lodówka. Poza lodówką przechowujemy pieczywo, produkty sypkie i przyprawy, jak również miód i oliwę z oliwek. Niektórzy zalecają również przechowywanie poza lodówką jajek, pomidorów i niektórych owoców.

Bardzo ważna jest zasada, aby na zapasy żywnościowe przeznaczyć osobną szafkę i nie mieszać ich z naczyniami lub środkami czystości. Dość dużym problemem jest przechowywanie produktów sypkich, z uwagi na łatwe zakażenie przez szkodniki. Najlepszym miejscem są szafki stojące lub wiszące. Warto jednak sprawdzić, czy w szafkach nie gromadzi się wilgoć. Stosujemy zasadę stawiania bliżej produktów częściej używanych. Rzadziej używane zapasy ustawiamy na górnych szafkach lub głębiej. Należy jednak od czasu do czasu sprawdzać stan zapasów, czy nie dostała się tam wilgoć lub szkodniki.

Przyprawy wykorzystujemy bardzo często, dlatego też warto mieć je pod ręką. Torebki z przyprawami, które włożymy do szafki, łatwo zapomnieć. Źle przechowywane przyprawy wysypują się, tracą datę ważności lub wietrzeją. Dlatego też warto przesypać je do odpowiednich, podpisanych szklanych słoiczków lub solniczek i trzymać pod ręką. Dobrym rozwiązaniem są wiszące koszyczki, wąskie półeczki lub relingi, z których można łatwo sięgnąć po odpowiednią przyprawę do obiadu. Oliwy z oliwek nie przechowujemy w lodówce. Aby nie zajmowała miejsca na blacie, warto zawiesić koszyczek na butelki z oliwą i olejem. Przyprawy powinny być przechowywane w strefie gotowania i przyrządzania potraw.

Pieczywo zwykle przechowujemy w chlebaku, który powinien być w zasięgu ręki, gdyż pieczywo jada się prawie do każdego posiłku. Chlebak zwykle stawiamy na blacie kuchennym, w zasięgu ręki. Jeśli chcemy zrezygnować z chlebaka, lub nie mamy na niego miejsca, pieczywo można przechowywać w lnianym woreczku wiszącym. Sprawdź także ten artykuł: Generalne porządki w domu krok po kroku – praktyczny poradnik.

Jak rozplanować przybory kuchenne i zastawę stołową

Należy zachować zasadę, aby naczynia kuchenne trzymać osobno od zapasów. Najczęściej używanymi przedmiotami w kuchni są sztućce i przybory do gotowania. Najlepszym miejscem do ich przechowywania są szuflady, gdzie łatwo je znaleźć. Dobrym rozwiązaniem są organizery i przekładki do szuflad, które wyposażone są w przegródki na noże, łyżki, widelce i przedmioty długie. Niektóre przybory kuchenne, jak łyżki wazowe, tłuczki, łyżki drewniane, są długie i nie mieszczą się w przegródkach. Można przeznaczyć na nie dodatkową szufladę lub zawiesić na relingu w zasięgu ręki. Ostre noże najlepiej przechowywać w przeznaczonych do tego stojakach lub na listwie magnetycznej zawieszonej na ścianie lub na szafce.

Szafki kuchenne zwykle wyposażone są w dolne, duże szuflady. Służą one do przechowywania większych przedmiotów, jak garnki, brytfanny, naczynia żaroodporne lub deski do krojenia. Niskie, duże szuflady dobrze jest także wykorzystać do przechowywania dużych talerzy, półmisków i większych naczyń stołowych.

Szafki wiszące zwykle wykorzystujemy na przedmioty, które używamy najczęściej i które powinny być w zasięgu ręki, czyli kubki, talerze i talerzyki. Wyżej i głębiej ustawiamy zastawę stołową na specjalne okazje, której nie potrzebujemy na co dzień. Kubki często zawiesza się na ścianie na specjalnych wieszakach.

Jak ułożyć środki czystości

Bardzo ważne jest, aby podzielić kuchnię na strefy gotowania i sprzątania. Środki czystości i przedmioty przeznaczone do sprzątania często wydzielają chemiczne zapachy i nie chcemy, aby przeniknęły one do żywności. Dlatego też zazwyczaj do przechowywania środków czystości przeznaczamy szafkę pod zlewem, gdzie stawiamy też kosz na śmieci. Warto też wyznaczyć osobną półkę w szafce lub szufladę na czyste ściereczki, zapasowe zmywaki i mydło.

Obecnie dość dużym kłopotem jest, gdzie przechowywać śmieci segregowane. Nie mamy możliwości od razu wyrzucać tych rzeczy na zewnątrz i musimy zbierać je w mieszkaniu. Dobrym pomysłem jest wstawienie odpowiednich pojemników do dużych szuflad kuchennych. Dość kłopotliwe jest zbieranie odpadów bio, których nie można wyrzucać w torbach foliowych. Najlepszym rozwiązaniem jest przeznaczenie niedużego pojemnika plastikowego, który wykładamy papierową torbą. Torbę papierową wrzucamy do pojemnika na bio jak najczęściej, na przykład wychodząc rano z psem.

ikona podziel się Przekaż dalej