Jak przechowywać pierniczki? 3 sposoby, by ciastka zachowały świeżość
Pierniczki świąteczne to małe, wykrawane ciasteczka, którymi raczymy się na Boże Narodzenie. Pieczemy je według staropolskiej receptury, według której są one twarde po upieczeniu. Muszą poleżeć, żeby zmiękły i stały się smaczne. Wyjaśniamy, kiedy najlepiej upiec pierniczki na święta. Doradzamy, gdzie, w czym i jak przechowywać pierniczki świąteczne, aby były gotowe i smaczne na święta.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami kulinarnymi.
Przechowywanie pierniczków
Kiedy jemy pierniczki i dlaczego ich odpowiednie przechowywanie jest tak ważne
Pierniczkami nazywamy ciasteczka korzenne, które zwykle stanowią przysmak świąteczny. Wypiekane są z ciemnobrązowego ciasta. Ich nazwa wywodzi się od słowa “pierny” oznaczającego pieprzny. Przysmak ten pochodzi z czasów, kiedy to nie znano cukru i dostępnych obecnie słodyczy. Dla przyjemności raczono się przysmakami tłustymi i mocno przyprawionymi. Był to towar luksusowy, gdyż przyprawy korzenne sprowadzano z dalekich krajów. Co ciekawe, uważano je niegdyś za lekarstwo na różne choroby.
Pierniczki wypieka się z mąki z dodatkiem mleka, jajek, miodu i przypraw korzennych. Nie muszą być słodkie, lecz mocno przyprawione. Jako przyprawy stosuje się takie przyprawy, jak:
- cynamon,
- kardamon,
- gałka muszkatołowa,
- imbir,
- anyż,
- goździki.
Klasyczna receptura pierników została tak opracowana, aby możliwe było ich jak najdłuższe przechowywanie. Dlatego też po upieczeniu są twarde i suche. Należy je odpowiednio przechowywać, żeby zmiękły.
Pierniczki oraz piernik staropolski stanowią przysmak na Boże Narodzenie. Do ich pieczenia przystępujemy już w listopadzie, ponieważ po upieczeniu są twarde i muszą poleżeć, żeby zmiękły. Nie poleca się pieczenia ich tuż przed świętami, gdyż mogą być za twarde. Dlatego też warto wiedzieć gdzie, w czym i jak przechowywać pierniczki świąteczne.
Rodzaje pierników i najlepszy przepis
W Polsce najbardziej znane były pierniki toruńskie, szczecińskie oraz gdańskie. Obecnie wypieka się
pierniki świąteczne, katarzynki, piernik staropolski, niemieckie Springerle i Lebkuchen, holenderskie Speculoos lub szwedzkie Pepparkakor.
Oczywiście można upiec pierniki, które od razu będą miękkie i nie będą wymagały długiego przechowywania. Jednak wymaga to znacznej modyfikacji przepisu, w skutek czego wypieki nie będą już takie same. Aby pierniki były od razu miękkie wypiekamy je na drożdżach, ograniczamy ilość mąki i miodu. Warto jednak upiec tradycyjne, twarde pierniki, gdyż w miarę przechowywania nabierają wspaniałego, korzennego smaku i aromatu. Wcześniejsze pieczenie pierników pozwala ponadto uniknąć nadmiaru pracy przed świętami.
Ciasto na pierniczki należy rozwałkować i wyciąć przy pomocy wykrawaczy do ciasteczek. Pierniczki pieczemy krótko, około 15 minut. Jednak czas i temperatura pieczenia zależy od przepisu i rodzaju ciasteczek.
Przepis na pierniczki świąteczne wymaga takich składników jak:
- Mąka pszenna typ 550 500 g,
- Cukier 100 g,
- Miód 130 g,
- Soda oczyszczona 10 g,
- Masło 125 g,
- Jajko 2 szt.
Wykonanie ich jest bardzo proste. Wystarczy rozpuszczone i ostudzone masło połączyć z płynnym miodem. Następnie dodajemy jajka i cukier. Miksujemy składniki, dodajemy przyprawę do piernika lub zestaw tradycyjnych przypraw oraz sodę i mąkę. Całość ugniatamy, wycinamy ciasteczka przy pomocy wykawaczy i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Bardzo podobnie robimy pierniki dojrzewające.
Tradycyjnym świątecznym wypiekiem jest również piernik staropolski, który robimy według podobnego przepisu. W tym przypadku ważne jest przechowywanie samego ciasta na piernik przed upieczeniem. Ciasto przechowujemy w lodówce co najmniej 2 tygodnie. Możemy je przechowywać nawet 2 miesiące. Piernik należy upiec około 7 dni przed świętami.
Tradycyjnym wypiekiem świątecznym są popularne katarzynki. Ich pieczenia nie można zostawiać na ostatnią chwilę, gdyż po upieczeniu są twarde. Potrzebują one kilku tygodni przechowywania, aby zmiękły. Podobnie twarde po upieczeniu i wymagające dłuższego leżakowania są niemieckie springerle oraz szwedzkie pierniczki imbirowe pepparkakor.
Gdzie, w czym i jak przechowywać pierniczki po upieczeniu, żeby zmiękły
Przechowywanie pierniczków wymaga suchego i ciemnego miejsca. Najbardziej tradycyjnym sposobem jest przechowywanie ich w zamkniętym pojemniku, dzięki czemu stają się miękkie i nabierają niepowtarzalnego smaku i aromatu.
W czym przechowujemy pierniczki:
- metalowa zamykana puszka,
- szklany słój z pokrywką,
- pojemnik plastikowy.
W szczelnie zamkniętym pojemniku przechowujemy pierniczki kilka tygodni. Istnieją również sposoby przyspieszenia tego procesu, jak:
- kawałki owoców,
- nawilżacz powietrza,
- mikrofalówka lub piekarnik.
Jeśli chcemy przyspieszyć zmiękczanie pierników, do pojemnika warto włożyć kawałek jabłka lub pomarańczy. Kawałki owoców zmieniamy codziennie, zaś zamknięty pojemnik przechowujemy około tygodnia.
Dobrym sposobem szybkiego zmiękczenia pierniczków jest ułożenie ich wokół nawilżacza powietrza. Innym sposobem jest ułożenie ich na papierze do pieczenia, zroszenie i wstawienie na krótko do mikrofalówki lub piekarnika. Mikrofalówkę ustawiamy na wysoką temperaturę i wstawiamy pierniczki na 30 sekund. Natomiast w piekarniku zroszone wodą pierniczki zapiekamy 5 minut w temperaturze 200 stopni.