Jak przygotować bataty? 5 sposobów na podanie słodkich ziemniaków
Bataty pojawiły się w naszym kraju stosunkowo niedawno i nie każdy wie, jak je przyrządzić i co z nich zrobić. Wyglądem i sposobem gotowania bataty przypominają dobrze znane ziemniaki. Jednak ich słodkawy smak i kremowa konsystencja sprawiają, że nie można nimi zastąpić ziemniaków w klasycznych potrawach. Wyjaśniamy, jak ugotować bataty i jak je podawać. Doradzamy, jak przygotować bataty i jakie dania można z nich zrobić.
Jeśli szukasz więcej przydatnych informacji i wskazówek, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z praktycznymi poradami.
Bataty, czyli słodkie ziemniaki - jak ugotować, podawać i co z nich zrobić
Słodkie ziemniaki - pochodzenie, właściwości
Bataty, czyli słodkie ziemniaki o pomarańczowym miąższu, pojawiły się w Polsce dopiero w XXI wieku. Dlatego też nie każdy wie, jak przygotować bataty i co z nich przyrządzić. Sposoby jedzenia batatów są bardzo różne, a warto je wprowadzić do diety, gdyż są zdrowsze od ziemniaków. Wspaniale smakują ugotowane bataty podane saute. Jemy je też w postaci pieczonej, gotowanej lub jako dodatek do zup.
Bataty, a raczej wilec ziemniaczany, należą do rodziny powojowatych. Co ciekawe, roślina ta nie występuje w stanie dzikim. Jest to popularna roślina uprawna, hodowana w strefie tropikalnej, głównie w Ameryce Południowej i Środkowej. Jadalne są bulwy korzeniowe o miąższu w kolorach od białego do czerwonego.
Czy bataty są zdrowe i czy mogą zastąpić ziemniaki
Bataty jemy w postaci ugotowanej lub upieczonej. Mają one dużo wartości odżywczych. Bulwy batatów składają się głównie ze skrobi. Mają dużo błonnika i niski indeks glikemiczny. Dlatego świetnie nadają się dla osób odchudzających się. Zawierają cenne przeciwutleniacze jak beta karoten i polifenole. Są one bogate w witaminy z grupy B. Z uwagi na dużą zawartość witaminy A są korzystne dla wzroku.
Ze względu na wartości odżywcze i antyoksydanty, bataty znacznie przewyższają ziemniaki. Sposoby gotowania batatów są bardzo podobne do gotowania ziemniaków. Jednak z uwagi na charakterystyczny słodkawy smak i kremową konsystencję, bataty nie mogą zastąpić ziemniaków w klasycznych daniach obiadowych kuchni polskiej.
Jak przygotować bataty
Jak ugotować bataty
Bataty możemy ugotować w wodzie lub na parze, jak również upiec. Najprostszym sposobem przygotowania batatów jest gotowanie w wodzie. Obrane bataty kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy zimną wodą. Gotujemy 25 - 30 minut.
Bataty możemy ugotować również na parze. Nie trzeba ich obierać, szczególnie że bataty mają twardą skórkę i ich obieranie jest znacznie trudniejsze niż zwykłych ziemniaków. Do gotowania na parze wystarczy dokładnie umyć bataty, odkroić ich czubki, a następnie pokroić w plasterki o grubości około 1 cm. Nastawiamy garnek do gotowania na parze na 20 - 25 minut.
Bataty można również upiec. W tym celu musimy je obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Najlepiej sprawdza się krojenie na pasemka, podobnie jak frytki. Kawałki batatów obtaczamy w ulubionych ziołach i przyprawach, wykładamy na blaszce i pieczemy około 40 - 45 minut.
Bataty pokrojone w słupki możemy również usmażyć na patelni uzyskując pyszne frytki. Bataty wrzucamy na patelnię, posypujemy przyprawami i smażymy na maśle do miękkości. Pokrojone w plasterki bataty możemy również upiec na grillu.
Jak przyrządzić bataty - przepisy i sposoby przygotowania potraw ze słodkimi ziemniakami
Bataty przypominają ziemniaki, lecz mają zupełnie inny smak. Dlatego nie zastąpią ziemniaków w klasycznych drugim daniu do kotleta. Co zatem można zrobić z batatów?
Bataty można podawać zarówno z mięsem jak i z warzywami. Świetnie nadają się jako dodatek do dań warzywnych i wegetariańskich. Szczególnie dużo pomysłów na dania z batatów wymyślili wegetarianie. Co ciekawe, z batatów można upiec pyszne brownie, zupy krem, czy też sałatki z gotowanych warzyw.
Najciekawsze i łatwe sposoby na dania z batatem:
- sałatki z gotowanych warzyw,
- zupa krem z batatów,
- pieczone bataty z kurczakiem,
- bataty faszerowane,
- bataty z grilla.
Najlepszy pomysł na wykorzystanie batatów jako pożywne danie obiadowe, to różnego rodzaju sałatki z gotowanych warzyw. Ugotowane lub upieczone bataty pokrojone w kostkę można zmieszać z różnymi warzywami, aby uzyskać pyszną wegetariańską sałatkę. Przykładem mogą być bataty z czerwoną kapustą, papryką, czerwoną cebulą, jabłkiem i przyprawami. Innym przykładem są duszone warzywa, czyli bataty, papryka i marchewka z dodatkiem gotowanej fasoli i przypraw. Jeśli nie jesteś wegetarianinem, możesz uzupełnić danie o kawałki gotowanego lub pieczonego kurczaka. Sprawdź także ten artykuł: Jak upiec ziemniaki w piekarniku krok po kroku? Oto sprawdzony przepis.
Bataty świetnie nadają się na wszelkiego rodzaju zupy krem, które robi się łatwo i szybko, gdyż nie wymagają wielu składników. Prostą zupę krem z batatów zrobić gotując bataty z cebulą, pomidorami i przyprawami na bulionie mięsnym lub warzywnym. Całość blendujemy na krem.
Bardzo łatwo zrobimy pieczone bataty z kurczakiem i kalafiorem. Warzywa obieramy, obsypujemy przyprawami i wkładamy do piekarnika. Ustawiamy piekarnik na temperaturę 220 stopni. Warzywa pieczemy 15 minut, następnie dodajemy do nich mięso z piersi kurczaka i pieczemy jeszcze 30 minut.
Szybkim i łatwym daniem są bataty faszerowane. Bataty przekrojone wzdłuż na pół pieczemy w piekarniku. Po upieczeniu należy je wydrążyć, zaś z wydrążonego miąższu robimy farsz. Nadzienie możemy zrobić z podsmażonej cebuli z fasolką z puszki i pomidorami. Do tego dodajemy pieczonego batata. Farsz układamy na pieczonych batatach, a całość posypujemy pokruszonym serem feta.
Fajnym pomysłem na danie na wolnym powietrzu będą bataty z grilla, szczególnie jeśli wśród gości znajdują się wegetarianie. Bataty wystarczy pokroić na plastry, posmarować oliwą i grillować po obu stronach około 4 minuty.