Gotowanie i przyrządzanie szparagów

Jak przygotować szparagi do gotowania

Szparagi stają się w Polsce coraz bardziej popularnie, jednak nie każdy wie, jak zrobić z nich pyszne dania. Gotowanie szparagów jest szybkie i łatwe, jednak nie każdy wie, jak przygotować szparagi do gotowania i jak długo je gotować.

Roślina ta, czyli szparag lekarski, niegdyś uprawiana była w Polsce jako roślina ozdobna, ze względu na wysokie, pierzaste pędy. Teraz moda na asparagus w ogrodzie minęła, zaś szparagi wykorzystywane są głównie jako produkt spożywczy. Jadalną częścią szparagów są ich młode pędy. Na rynku dostępne są szparagi zielone i białe. Są to pędy tej samej rośliny, jednak różnią się sposobem uprawy. Białe uprawiane są pod kopczykiem ziemi. Również ich przyrządzanie nieco się różni.

Aby dobrze przygotować szparagi do gotowania musimy najpierw oderwać niejadalne, zdrewniałe końcówki. Odcinamy je nożem lub odłamujemy. Zielonych szparagów nie trzeba obierać. Można je zjeść także na surowo, jednak z reguły podajemy je gotowane, smażone lub pieczone. Białe szparagi musimy ugotować, zaś przed gotowaniem należy je obrać obieraczką do warzyw.

Gotowanie szparagów

Przyrządzanie szparagów polega na ugotowaniu ich w wodzie, na parze lub upieczeniu. Aby ugotować szparagi w wodzie potrzebny będzie specjalny garnek. Jest on wąski i wysoki, tak aby ugotować szparagi w pozycji pionowej. Szparagi wstawiamy do garnka pionowo w wiązkach, tak aby ich czubki wystawały ponad wodę. Zalewamy je wrzątkiem.

Dobrze ugotowane szparagi są chrupkie i pyszne. Dlatego należy wiedzieć jak długo gotować szparagi. Według zasady należy gotować zielone szparagi al dente, zaś białe do miękkości. Jednak czas gotowania zależy od naszych upodobań, a także od grubości szparagów.

Zielone szparagi gotujemy al dente przez 3 - 4 minuty. Jeśli chcemy, aby były bardziej miękkie lub mamy grube szparagi, zwiększamy czas gotowania do 8- 10 minut. Białe szparagi gotujemy 7 minut, jeśli zaś są grube wymagają gotowania przez 12 - 15 minut. Szparagi możemy również ugotować na parze, wówczas czas gotowania wynosi 10 minut. Pysznym daniem są pieczone szparagi. Układamy je na blasze lub w naczyniu żarodopornym, posypujemy solą i przyprawami, skrapiamy oliwą i pieczemy 10 - 15 minut w temperaturze 200 stopni. Zielone szparagi można również usmażyć na patelni i zajmuje to tylko 3 minuty.

Jak zrobić pyszne dania ze szparagów

Klasycznym daniem kuchni niemieckiej są szparagi z sosem beszamelowym, sosem berneńskim, sosem winegret lub sosem holenderskim. Gotowane szparagi można również podać po prostu polane stopionym masłem, posypane koperkiem i pokruszonym parmezanem. W okresie sezonu na szparagi jada się je jako jarzynę do drugiego dania z ziemniakami i mięsem. Szparagi smakowo doskonale pasują do mięsa i ryb, na przykład od szynki, łososia, kurczaka, wieprzowiny lub do krewetek. W Niemczech robi się również sałatki z gotowanych warzyw ze szparagami, jak również zupy ze szparagami.

Dobrze ugotowane szparagi mają bardzo uniwersalne zastosowanie kulinarne. Można je stosować do zup, drugiego dania jako jarzynę, do sosów do spaghetti, kasz czy ryżu. Szparagi kojarzą się z daniem wykwintnym, dlatego też świetnie sprawdzają się jako przekąski imprezowe. Fajne przekąski można zrobić z gotowanych, smażonych lub pieczonych szparagów owiniętych wędliną i przebitych wykałaczką. Inny pomysł stanowią szparagi zapiekane w cieście.

Ciekawe pomysły na proste dania ze szparagami:

  • szparagi z boczkiem,
  • szparagi w cieście francuskim lub naleśnikowym,
  • szparagi z jajkiem sadzonym,
  • szparagi jako dodatek do sosu do spaghetti,
  • szparagi z mięsem mielonym i makaronem lub ryżem,
  • sałatka ze szparagami,
  • zupa ze szparagami.

Sprawdź także ten artykuł: Jak zrobić jajecznicę krok po kroku - 5 prostych przepisów na smaczną jajecznicę.

Jak przygotować szparagi - najlepszy, prosty przepis na gotowane lub pieczone szparagi

Szparagi z makaronem na obiad

Szparagi nie są jeszcze zbyt popularne w kuchni polskiej. Warto jednak włączyć je do diety, gdyż są niskokaloryczne i zdrowe. Zawierają dużo antyoksydantów. Błonnik sprawia, że idealnie nadają się dla odchudzających się. Ponadto szparagi zawierają witaminy A, C i B oraz inulinę.

Zwykle podaje się gotowane szparagi jako jarzynę do obiadu. Doskonale smakują z ziemniakami i mięsem. Szparagi nadają się również jako dodatek do sosu do makaronu. Przykładem pysznego i prostego dania obiadowego są szparagi z makaronem penne.

Potrzebne składniki na obiad dla 4 osób:

  • Makaron penne 250 g,
  • Szparagi 530 g,
  • Boczek wędzony bez kości 150 g,
  • Śmietanka kremowa 30% 150 g,
  • Ser parmezan 50 g,
  • Czosnek 5 g.

Wykonanie przepisu:

  • ugotuj makaron penne osobno według instrukcji na opakowaniu,
  • przygotuj szparagi,
  • pokrój boczek na małe kawałki,
  • podsmaż boczek na patelni,
  • dodaj szparagi pokrojone na 4 kawałki,
  • smaż razem przez 10 minut,
  • dodaj czosnek, sól, szczyptę gałki muszkatołowej,
  • smaż 3 minuty,
  • dodaj 4 łyżki wody, śmietanę i parmezan,
  • podsmaż do zgęstnienia składników cały czas mieszając,
  • dodaj makaron i podawaj na talerze.

Szparagi z jajkiem na śniadanie

Ugotowane szparagi świetnie nadają się na śniadanie. Gotują się bardzo szybko, dlatego też w krótkim czasie możesz przygotować pyszne danie śniadaniowe. Szparagi można pokroić na kanapki, podać z jajecznicą lub jajkami sadzonymi. Sprawdzą się również jako farsz do naleśników. Przykładem prostego dania są szparagi z jajkiem sadzonym na śniadanie.

Składniki dla 4 osób:

  • Jajko 8 szt.,
  • Szparagi 400 g,
  • Olej rzepakowy 40 ml.

Wykonanie:

  • ugotuj szparagi,
  • usmaż jajka sadzone,
  • podawaj szparagi na jajkach z dodatkiem ulubionych przypraw.

Szparagi na imprezę

Dania ze szparagów doskonale pasują na imprezę, gdyż kojarzą się z wykwintną kuchnią. Szparagi można smażyć w cieście lub owijać wędliną tworząc ciekawe przekąski imprezowe. Przykładem szybkiego dania są szparagi w szynce.

Składniki dla 4 osób:

  • Szparagi 350 g - 1 pęczek,
  • Szynka parmeńska 100 g,
  • Olej rzepakowy 30 ml - 3 łyżki stołowe.

Wykonanie przepisu:

  • szparagi zielone przygotuj do gotowania,
  • po 3 szparagi zawiń w plaster szynki parmeńskiej,
  • wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż 3 minuty obracając,
  • ułóż na półmisku i podawaj na ciepło.

ikona podziel się Przekaż dalej