Jak smażyć rybę?

Halibut lub dorsz smażony – jak przygotować do smażenia?

Zastanawiasz się, jak usmażyć halibuta bądź dorsza? Zastanów się najpierw nad tym, jaką posiadasz patelnię. Nie może być ona bowiem ani powyginana, ani porysowana. Do smażenia najlepsza będzie patelnia teflonowa, jaka nie będzie potrzebować zbyt wiele tłuszczu i znacznie ułatwi przygotowanie posiłku – zwłaszcza, że nie posiada przywierającej powłoki. Należy pamiętać również o tym, że patelnia oraz tłuszcz muszą się dobrze rozgrzać, zanim wyląduje tam ryba. Do smażenia najlepsze będzie masło klarowane albo olej rzepakowy.

Dorsza mrożonego nie można wrzucać od razu na patelnię. Najlepiej będzie go wcześniej odmrozić i odsączyć – tak, żeby ryba była całkowicie sucha. Możesz np. włożyć na noc ryby do lodówki na… durszlak! Dzięki temu rozmrożą się same i odejdzie z nich cała woda. Możesz kolejnego dnia podsuszyć je dodatkowo papierowym ręcznikiem. Możesz też, o ile nie przeszkadza smażenie ryby w wodzie, ściąć tylko jej glazurę i wrzucić rybę na patelnię. Jednak, przez to dokoła będzie pryskać… tłuszcz i woda!

Jaka ryba będzie najlepsza? No cóż, najlepiej nie glazurowana. Zdecydowanie rozsądniej będzie zakupić mrożoną rybę, jaka nie będzie mieć żadnych dodatków chemicznych. Najgorszą jakościowo rybą jest panga. Ze skórką warto zaś usmażyć rybę taką, jak dorsz czy halibut. Dzięki skórze bowiem łatwiej jest smażyć rybę w panierce, w wodzie czy bez jajka! Właśnie taka ryba smażona smakuje też zdecydowanie… najlepiej! Smacznym dodatkiem do ryby może okazać się kukurydza. Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak ugotować kukurydzę.

Filet z ryby na patelni

Zanim zaczniesz przygotowywać rybny obiad dla swojej rodziny, warto przygotować sobie potrzebne do tego składniki.

Lista składników:

  • Filety rybne (dowolna ilość)
  • Mąka (do obtaczania ryb)
  • Bułka tarta (dowolnie)
  • Tłuszcz (masło klarowane / olej rzepakowy)
  • Sól i pieprz (do smaku)
Ryba smażona, a dokładniej filet na patelni oraz porady, jak smażyć rybę i podpowiedzi, na jakim tłuszczu najlepiej smażyć ryby
Jak smażyć rybę na patelni? Praktyczny poradnik krok po kroku
  1. Swój odmrożony i osuszony filet przypraw solą oraz pieprzem. Następnie zrób panierkę – pamiętaj, że ze skórką dorsz smażony smakuje o wiele lepiej! Możesz to zrobić w samej mące (bez jajka) lub w mące, jajku i bułce tartej.
  2. Smaż rybę na dobrze rozgrzanej patelni. Ile smażyć rybę? Cóż, najlepiej ok. 7 minut na jednej stronie, a na drugiej już nieco krócej. Zastanawiasz się, jak długo smażyć rybę? Zależy to głównie od jej… grubości. Im grubszy kawałek ryby, tym dłużej trzeba będzie go smażyć!
  3. Nie zapominaj, że palnik podczas smażenia nie może być ustawiony na największej mocy, ale też nie na tej niewielkiej – wówczas ryba może zacząć… przywierać. Najlepsze rozwiązanie to więc smażenie ryby na ogniu średniej wielkości.
  4. Nie smaż ryby pod przykryciem! Nie smaż jej również na margarynie, jeżeli nie chcesz, aby ryba się ugotowała i miała… chrupką skórkę.

Ryba smażona – jak ją zrobić?

Jak smażyć rybę?

Wiesz już, na czym smażyć ryby i jakie z nich są najlepsze do obróbki termicznej. Warto więc poznać zupełnie inne przepisy na to, jak zrobić przepyszną rybę ze skórką! Masz już przygotowaną wybraną z nich? A więc, teraz wystarczy postępować według poniższych wskazówek:

  1. Rozmroź mrożoną rybę i wytrzyj ją ręcznikiem papierowym. Warto zostawić nieco glazury, aby ryba na patelni się… nie rozpadała!
  2. Świeżą rybę oczyść, umyj i dobrze osusz ręcznikiem papierowym.
  3. Przed wyłożeniem ryb na patelnię, namocz je pół godziny wcześniej w mleku – dzięki temu, ryba będzie miała delikatny smak. Oprósz ją solą, pieprzem i obłóż plasterkami cytryny. Później obtocz w mące i wrzuć na olej roślinny. Patelnia powinna zostać dobrze uprzednio rozgrzana – może być żeliwna.
  4. Wylej najlepiej ok. 4 łyżki tłuszczu na patelnię o średniej wielkości.
  5. Obsmażaj rybę po ok. 5-7 minut z każdej strony.

Pamiętaj również o tym, że więcej sztuk ryb nie należy układać zbyt ciasno – inaczej zostaną nierównomiernie przysmażone!

Ważne zasady smażenia ryb

Jak smażyć rybę w prawidłowy sposób? Istnieje kilka cennych wskazówek, które ułatwią ten proces! Dzięki nim ryba będzie miękka, soczysta oraz… niezwykle smaczna.

  1. Staraj się kroić rybę na mniejsze kawałki po to, aby łatwiej było można ją później obracać.
  2. Ryby nigdy nie rozmrażaj poprzez wsadzanie ich do ciepłej wody! Zdecydowanie lepiej będzie to zrobić na sitku.
  3. Jeśli posiadasz świeżą rybę, to nie obieraj jej ze skóry! Lepiej zrobić to już po usmażeniu!
  4. Rybę zawsze warto oprószyć przyprawami albo zamarynować przed smażeniem (np. w sosie słodko-kwaśnym).
  5. Posyp kawałki ryby mąką. Taki trik sprawi, że ryba nie będzie przywierać na patelni i będzie ładnie się rumienić.
  6. Rybę na wodzie czy w panierce warto zanurzać naprzemiennie w bułce tartej wymieszanej z przyprawami oraz w roztrzepanym jajku.
  7. Chciałbyś usmażyć rybę saute? Zatem, możesz spokojnie pominąć panierowanie i skropić filety delikatnie za pomocą jedynie… soku z cytryny!
  8. Zawsze kładź rybę na dobrze rozgrzanej patelni i w gorącym tłuszczu. Kiedy już to zrobisz, od razu zmniejsz ogień pod patelnią po to, by ryba nie przywierała do jej dna i nie przypalała się.
  9. Smaż rybę do momentu, aż zarumieni się z obu stron. Ile smażyć rybę? Otóż, w zależności od jej kawałków – grubsze smaży się ok. 5-7 minut, a cienkie filety zazwyczaj po ok. 2 minuty z każdej strony.
  10. Smażoną rybę warto będzie podać z frytkami, surówką z kapusty kiszonej oraz różnego rodzaju sosami. Wówczas filet smakuje… najlepiej!

Jak widzisz, rybę można usmażyć na wiele różnych sposobów. Możesz przyrządzić ją w panierce, bez jajka, z warzywami, saute czy w wodzie. Wystarczy znaleźć zatem swój ulubiony przepis i… delektować się pyszną, smażoną rybą z patelni!

ikona podziel się Przekaż dalej