Działanie miodu

Czy miód jest zdrowy?

Na pytanie czy miód jest zdrowy krótka odpowiedź brzmi: tak. Miód ma szerokie zastosowanie w lecznictwie naturalnym. Jego różne odmiany są polecane na różnego rodzaju dolegliwości. Na przykład miód gryczany jest ceniony jako lek wspomagający na serce i krążenie. W przeziębieniach i grypie najczęściej stosuje się miód lipowy. Jest to miód nektarowy, uzyskiwany przez pszczoły z nektaru kwiatów lipy. Podobne właściwości ma rzadziej spotykany miód lawendowy. Jest to najlepszy miód na drogi oddechowe. Jego działanie antyseptyczne i rozluźniające pomaga nie tylko leczyć przeziębienie, ale złagodzić związany z nim stres.

Trudno powiedzieć który miód jest najzdrowszy. Po prostu trzeba sprawdzić, który najlepiej stosować w danym przypadku. Warto też najpierw upewnić się, że nie jesteś uczulony na miód i produkty pszczele. W takim wypadku miód zamiast leczyć podrażnia gardło i może prowadzić do nieprzyjemnych objawów puchnięcia, trudności z oddychaniem itp. Jednak dla osób, które nie mają alergii miód na gardło, katar i kaszel jest doskonałym rozwiązaniem.

Miodu nie powinno się stosować u bardzo małych dzieci. Niemowlęta i małe dzieci do 12 miesięcy źle reagują na zawartą w miodzie bakterię Clostridium botulinum. Poza tym jednak miód spadziowy dla dzieci doskonale nadaje się wspomagająco przy przeziębieniach, zwłaszcza bakteryjnych. Ma działanie podobne do antybiotyków.

Miód pomaga w leczeniu bólu gardła
Miód pomaga w leczeniu bólu gardła

Miód nektarowy czy inny?

Jeżeli nie jesteśmy ekspertami od miodu, to może nas zastanawiać co oznaczają pewne nazwy. Na przykład czym miód spadziowy różni się od miodu nektarowego. Oto tabelka wyjaśniająca jak dzielimy miody:

Rodzaje miodu

Rodzaj miodu

Jak powstaje

Odmiany miodów

Miód nektarowy

Z nektaru kwiatów

np. lipowy, rzepakowy, gryczany, lawendowy

Miód spadziowy

Ze spadzi. Spadź jest słodką rosą powstającą z soku liści i igieł uszkodzonych przez mszyce połączonego z wydzieliną produkowaną przez mszyce

Iglasty, liściasty

Miód nektarowo-spadziowy

Miody łączy się po zebraniu z ula

łączone np. sosnowy z lipowym

Miód pomaga w leczeniu bólu gardła
Miód pomaga w leczeniu bólu gardła

Oprócz pochodzenia miody mogą mieć różną konsystencję, w zależności od świeżości i tego jakiej obróbce je poddano. Świeże miody nektarowe mają krystaliczną barwę, kolor zależy od tego z jakiego nektaru powstały. Miody, które odstały np. rok w magazynie czy spiżarni ulegają krystalizacji. Miody spadziowe mają gęstszą konsystencję niż nektarowe, nawet tuż po zebraniu. Niektóre miody poddaje się procesowi tzw. kremowania. Mają one wtedy mętną barwę, ale doskonale się rozsmarowują.

Właściwości mają zróżnicowane. Nawet miód na przeziębienie może być lepszy na konkretne dolegliwości. Na przykład miodem gryczanym tradycyjnie leczy się kaszel, ale przy poważniejszych chorobach układu oddechowego lepiej skorzystać z miodu lawendowego albo miodu lipowego. Za to miodu gryczanego można użyć również przy chorobach skóry.

Miód na przeziębienie dla dorosłych i dla dzieci

Jaki miód jest najzdrowszy dla dzieci?

Ponieważ dzieci mają nieco delikatniejszy układ pokarmowy, powinno się uważać z nadmiarowym stosowaniem ostrzejszych miodów w dużych ilościach. Stosowanie miodu spadziowego dla dzieci jest wskazane ze względu na jego bogaty skład. Z drugiej strony nie każdemu maluchowi przypadnie do gustu jego smak. Dlatego alternatywnie można się uciec do miodu lipowego, a nawet wielokwiatowego.

Bardzo dobry dla dzieci jest też miód malinowy. Jest to odmiana miodu nektarowego o delikatnym, słodkim smaku i owocowym zapachu. Niestety jest on dość rzadko dostępny, bo produkcja jest możliwa wyłącznie w okresie kwitnienia malin.

Miód z malin nie jest typowym miodem na gardło. Poleca się go na anemię lub choroby układu pokarmowego. Chociaż nie leczy bezpośrednio bólu gardła, to działa wzmacniająco, przeciwgorączkowo i napotnie. Można go więc stosować jako miód na przeziębienie dla dzieci.

Działanie miodu na dorosłych

Dla starszych dzieci i dorosłych miód to doskonałe dopełnienie kuracji. Warto pomóc działaniu miodu i dobrze wybrać ten, który będzie odpowiedni do naszych dolegliwości. Czy miód jest zdrowy na serce? Z pewnością, ale lepiej wybrać gryczany, kiedy mamy zamiar wspomóc serce i krążenie. Na drogi oddechowe, jak wspomnieliśmy wcześniej, najlepiej raczyć się miodem lawendowym i lipowym. Można go też użyć przeciw bólowi gardła. Zwłaszcza jeżeli mocniejszy w smaku, np. gryczany albo spadziowy, za bardzo podrażnia gardło.

Nie trzeba też przeznaczać miodu spadziowego dla dzieci. To nie tylko świetny środek na wyleczenie malucha z przeziębienia. Może też pomóc dorosłym. Mało kto wie, że ten rodzaj miodu nie tylko działa przeciwbakteryjnie i wykrztuśnie, ale jest polecany przy siedzącej pracy. Niektórzy uważają też, że jest najzdrowszym miodem, bo produkuje się go w pobliżu dużych skupisk leśnych, mniej narażonych na skażenie pestycydami i spalinami niż łąki rzepaku czy gryki.

Dzięki działaniu miodu można wyleczyć nie tylko przeziębienie. Jest on dobrym zamiennikiem cukru dla diabetyków. Najzdrowszym miodem do tego celu jest gryczany. Zaletą miodu gryczanego dla cukrzyków jest to, że bardziej niż inne słodziki nadaje się również do ciast i deserów.

Jak stosować miód na gardło

Skoro już przyjrzeliśmy się właściwościom miodów, to warto powiedzieć jak je stosować. Miody są składnikiem wielu domowych mikstur jak również naturalnych leków dostępnych w aptece. Najlepszym sposobem na użycie miodu na gardło jest zaparzenie szałwii do płukania i zaprawienie jej miodem. Dzięki temu substancja nie spłynie szybko do żołądka i będzie działać miejscowo. Można zastosować również łykanie łyżeczki miodu kilka razy dziennie, ale dla niektórych ta metoda jest za ostra i podrażnia gardło.

Jeżeli chcemy użyć miodu na drogi oddechowe, to musimy ustalić co dokładnie nam dolega. Przy suchym kaszlu można używać syropu z cebuli na miodzie. Mokry kaszel przejdzie po regularnym piciu herbatki anyżowej z miodem. Natomiast trudności z oddychaniem można złagodzić stosując miód z czosnkiem – w starej sprawdzonej wersji tzn. mleko z miodem i czosnkiem albo na kanapce z masłem.

Czy miód jest zdrowy na wszystkie dolegliwości? Takie można odnieść wrażenie po przeczytaniu tego tekstu. Właściwie jest to prawda, chociaż trzeba pamiętać, żeby nie przesadzić z tym darem pszczół. Zbyt dużo miodu to nadal zbyt duża dawka cukru. Dlatego dobrze go stosować jako słodzik do napojów, na kanapce, a w razie choroby w przedstawionych powyżej miksturach, ale nie przesadzać z jego spożywaniem.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 98.1% czytelników artykuł okazał się być pomocny