Dlaczego tyjemy?

Przed rozpoczęciem procesu odchudzania, należy zrobić rachunek sumienia i uświadomić sobie, skąd wzięły się dodatkowe kilogramy. Dodatkowo warto się zastanowić, na jakiej przestrzeni czasowej dokonał się przyrost masy ciała. Każdy podejmujący próbę marzy, aby metamorfoza dokonała się jak najszybciej. Należy jednak pamiętać, że jest to proces, który często zajmuje nawet nie miesiące, a lata w przypadku osób otyłych.

Odpowiedź na pytanie, dlaczego tyjemy, jest bardzo prosta. Jest to przede wszystkim nadmiar energii przyjmowanej wraz z pożywieniem. Drugorzędną, aczkolwiek nie mniej ważną jest jakość jedzenia. Dania typu fast food, słodycze, słone przekąski, słodkie napoje gazowane to źródło tzw. pustych kalorii. Dlatego rozpoczynając proces odchudzania, należy zadbać o zrównoważoną dietę. Dobrym rozwiązaniem może być dieta pudełkowa. Oferta cateringu dietetycznego w Zielonej Górze https://supermenu.com.pl, Poznaniu i innych miastach gdzie można zamówić dostosowaną do preferencji i zapotrzebowania kalorycznego to świetne rozwiązanie na start. Wiele osób, które rozpoczynają przygodę z odchudzaniem, nie wie, w jaki sposób przygotowywać posiłki i często poddaje się już po pierwszych tygodniach.

Nadmiar tkanki tłuszczowej – konsekwencje zdrowotne

Spożywanie większej ilości kalorii, niż wynika to z dobowego zapotrzebowania, nasila procesy anaboliczne, a magazynem energii jest właśnie tkanka tłuszczowa. Warto wspomnieć, że kwasy tłuszczowe są drugim po węglowodanach, preferencyjnym źródłem energii.

Skąd się bierze nadmiar tkanki tłuszczowej?

  • wysokoenergetyczna dieta;
  • niedostateczna ilość białka w diecie
  • spożywanie żywności wysoko przetworzonej (fast food, słodycze, wyroby cukiernicze, chipsy, napoje gazowane, dania instant);
  • zbyt mała ilość warzyw i owoców;
  • nieregularne posiłki;
  • zbyt późne pory posiłków;
  • nieprawidłowy rozkład energii w ciągu dnia.

Nadmiar tkanki tłuszczowej w największej ilości gromadzi się w okolicach brzucha, ud i pośladków. Najbardziej niebezpiecznym tworem jest tzw. tłuszcz trzewny, który otacza narządy wewnętrzne, utrudniając ich prawidłowe funkcjonowanie.

Zbyt duża ilość tkanki tłuszczowej jest problemem nie tylko estetycznym. Wykazuje ona działanie endokrynne, co powoduje zaburzenia hormonalne. Hormony wydzielane przez tkankę tłuszczową to leptyna, adiponektyna, wisfatyna i rezystyna. W tkance tłuszczowej kumuluje się także witamina D, co sprawia, że staje się ona niedostępna dla tkanek. Stąd osoby otyłe powinny przyjmować wyższe dawki witaminy D3, niż osoby, których BMI mieści się w normie.

Otyłość podnosi także ryzyko powstawania cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego, zaburzeń lipidowych oraz chorób układu sercowo-naczyniowego, które składają się na tzw. zespół metaboliczny.

Redukcja tkanki tłuszczowej – od czego zacząć?

Odchudzanie jest procesem, który wymaga czasu i planu. Oczekiwanie szybkich efektów przy znacznej nadwadze, może jedynie zniechęcić do kontynuacji podjętych działań. Warto też udać się do lekarza pierwszego kontaktu, który zleci badania laboratoryjne. Wówczas będziemy świadomi, czy nasz organizm funkcjonuje prawidłowo, czy zaszły już zmiany, które należy leczyć. Jeżeli mamy do czynienia z insulinoopornością lub cukrzycą typu 2 lekarz wprowadzi celowaną farmakoterapię, która wspomaga proces redukcji tkanki tłuszczowej. Nie musisz czekać na opinię lekarza, aby wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe.

Jak schudnąć?

  1. Ustal swoje zapotrzebowanie na energię i skoryguj je o racjonalny deficyt (15-20%).
  2. Wprowadź do diety produkty zawierające pełnowartościowe białko takie jak: chude mięso, ryby, owoce morza, nasiona roślin strączkowych, jaja, odżywka białkowa.
  3. Spożywaj warzywa do każdego posiłku.
  4. Pij przynajmniej 2 litry wody.
  5. Wprowadź umiarkowaną, regularną aktywność fizyczną.
  6. Zadbaj o sen i nocną regenerację.

artykuł sponsorowany

ikona podziel się Przekaż dalej