Jak ubić śmietanę?

Ubijanie śmietanki krok po kroku

Bardzo ważne, by zakupiona śmietana posiadała jak największą zawartość tłuszczu. Idealnie sprawdza się zatem śmietana 36 procentowa – niestety, ale śmietana 30 nie zawsze bowiem wychodzi dobrze ubita. Aby ubić śmietanę, potrzebować będziesz:

  • miksera (choć istnieją również przepisy na ubijanie śmietany bez miksera),
  • śmietanę kremówkę (30, a już najlepiej 36 %).

Zanim zaczniesz ubijać śmietanę, schłodź ją w lodówce i przetrzymaj kilka godzin. Warto będzie także schłodzić końcówkę miksera i miskę, w której będziesz ubijać śmietanę – dzięki temu, znacznie przyspieszysz cały proces!

  1. Po schłodzeniu niezbędnych elementów i przelaniu śmietanki do miski, możesz przejść do ubijania bitej śmietany. Powinna ona zgęstnieć i stać się puszysta.
  2. Dodaj do śmietany 1 łyżkę cukru pudru na 200 ml. Wsyp też nieco cukru waniliowego do smaku.
  3. Ubijasz śmietankę mikserem? Zacznij więc jej ubijanie od średnich obrotów, a później obniżaj w miarę gęstnienia.
  4. Nie przesadzaj z czasem ubijania! Gdy uda się uzyskać wymarzoną konsystencję, skończ ubijać śmietanę – inaczej będą w niej się pojawiać widoczne grudki tłuszczu!
  5. Chcesz wykorzystać bitą śmietanę do przełożenia nią tortu? A więc, warto będzie dodać do 200 ml śmietanki żelatynę, którą wcześniej trzeba będzie rozpuścić w ok. 3 łyżkach wody.
  6. Jak sprawdzić, czy śmietana ubiła się na sztywno? Otóż, wystarczy przechylić miskę do góry nogami. Dobrze ubita śmietana to taka, która z miski nie wyleci!

Warto podawać bitą śmietanę od razu, bo wtedy smakuje najlepiej. Pamiętaj, by przechowywać ją maksymalnie jedną dobę w lodówce. Niestety, ale dość szybko chłonie ona inne zapachy – więc warto, by była szczelnie zapakowana. A może bita śmietana wyszła zbyt mdła? Warto będzie więc dodać do niej troszkę cukru – uważając przy tym, by nie przesłodzić śmietany! Bita śmietana to wspaniały dodatek do tortu. Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak zrobić tort urodzinowy krok po kroku.

Ubijanie bitej śmietany z żelatyną bądź galaretką

Chcesz przełożyć własnoręcznie zrobiony torcik bitą śmietaną? A więc, trzeba będzie dodać do niej albo żelatynę, albo galaretkę. Dzięki temu, śmietana stanie się nieco sztywniejsza i na pewno łatwiej będzie ją nakładać.

  1. Rozpuść żelatynę lub galaretkę w 3 łyżkach wody, a następnie dodaj ją pod koniec ubijania śmietanki.
  2. Pamiętaj, żeby ostudzić żelatynę przed dodaniem jej do śmietany – w przeciwnym wypadku, ubita śmietana 36 na pewno się zwarzy!
  3. Pamiętaj również o tym, żeby galaretka także została wystudzona przed dodaniem jej do ubitej już śmietanki.

Chcesz dodać bitej śmietanie smaku? Przekładając nią ciasto można przecież podbić śmietaną smak wypieku! Wystarczy dodać chociażby:

Ubitą śmietanę w szklanej misce
Śmietana kremówka na sztywno, czyli porady, jak ubić śmietanę
  • czekoladę w proszku – 1 łyżka / 250 ml
  • alkohol – 1 łyżka rumu / wiśniówki
  • kawę rozpuszczalną – 1 łyżeczka / 250 ml
  • skórkę z cytryny – idealna do deserów np. z jagodami, borówkami albo bananem

Ubijanie śmietanki

Jak ubić śmietanę z różnego rodzaju śmietany?

Ubijanie śmietany oraz to, jak długo będzie się ją ubijać, zależy głównie od rodzaju danej śmietanki. Możesz chociażby przygotować bitą śmietanę z:

  • kremówki – najbardziej popularną jest 30 i 36 procentowa.  Śmietana kremówka powinna być przed ubiciem mocno schłodzona. Produkt najlepiej ubijać w sztywnej, stalowej misce i ubijać energicznie, by piana stała się sztywna. Jeśli chcesz przygotować słodką śmietanę, dodaj do niej cukier. Nie ubijaj za długo kremówki, bo w ten sposób może się zwarzyć!
  • serka mascarpone – to doskonałe rozwiązanie, jeżeli potrzebujesz wypełnienia np. tortu. Krem z mascarpone będzie delikatny i lekki, ale też bardziej trwały od kremówki. Wystarczy połączyć śmietanę z serem mascarpone (proporcje 2:1). Najpierw ubijasz śmietanę na sztywno i dodajesz cukier. Na samym końcu trzeba zaś dodać mascarpone. Możesz też ubić ją bez miksera.
  • białek i jogurtu naturalnego – to wersja o wiele mniej kaloryczna i zdrowsza. Niestety, ale nie nada się do tortu bądź ciasta, gdyż nie będzie wystarczająco sztywna. Możesz jednak stworzyć z tych składników krem np. do lodów albo owocowych deserów. Najlepszy będzie jogurt grecki. Z kolei na 2 białka powinieneś przygotować 150 g jogurtu. Białka należy ubić na sztywno, a następnie dodać nieco cukru i nadal ubijać. Później dodajesz jogurt naturalny i mieszasz, aż całość się połączy.
  • mleka kokosowego / krowiego – mleko ubija się podobnie, jak śmietanę – dodając do smaku cukier. Masa zaczyna sztywnieć po kilku minutach, więc jeśli nie przestaniesz ubijać, piana na pewno będzie twarda. Nie zapominaj o tym, że w przypadku tego sposobu potrzeba sporo czasu i… siły!

Śmietana nie chce się ubić – co zrobić?

Jeżeli śmietana w dalszym ciągu nie chce się ubić, warto będzie przypomnieć sobie wówczas poniższe wskazówki:

  1. Śmietana zawsze powinna być mocno schłodzona podobnie jak naczynie, w którym będziesz śmietanę ubijał!
  2. Staraj się nie mieszać produktów od różnych firm bądź z różną zawartością tłuszczu!
  3. Ubijaj śmietanę na sztywno wyłącznie suchymi przedmiotami!
  4. Zawsze zaczynaj ubijanie mikserem od wysokich obrotów, stopniowo je zmniejszając!
  5. Nie ubijaj śmietany za długo, ponieważ może się ona zwarzyć – wówczas będzie konsystencją przypominała nie śmietanę, a masło!
  6. Chcesz dodać jakieś ulepszacze smaku do śmietany, np. alkohol albo kawę rozpuszczalną? Lepiej zrób to pod koniec miksowania!
  7. Cukier wsypuj możliwie na początku miksowania – on wymaga nieco więcej czasu, by mógł się całkowicie rozpuścić!
  8. Śmietana się nieco zwarzyła? Warto będzie zatem dodać do niej kilka łyżek twarogu albo serka homogenizowanego. Jeżeli jednak śmietana zwarzyła się całkowicie, nic nie poradzisz – trzeba będzie ubijać ją od nowa!
ikona podziel się Przekaż dalej