Jak ubić śmietanę krok po kroku – praktyczny poradnik krok po kroku
Bita śmietana, którą ubijasz na sztywno, powinna być w konsystencji bardzo lekka i puszysta, zaś w smaku delikatna. Zastanawiasz się, jak ubić śmietanę, by móc dodać ją następnie do ciasta, lodów bądź galaretki? A może nie wiesz, jak długo ją ubijać, by była sztywna? Oto kilka sposobów na to, jak powinna zostać ubita śmietana 30, śmietana 36, śmietana kremówka, a nawet śmietana z żelatyną!
Jeśli szukasz więcej wskazówek i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z poradami kuchennymi.
Jak ubić śmietanę?
Ubijanie śmietanki krok po kroku
Bardzo ważne, by zakupiona śmietana posiadała jak największą zawartość tłuszczu. Idealnie sprawdza się zatem śmietana 36 procentowa – niestety, ale śmietana 30 nie zawsze bowiem wychodzi dobrze ubita. Aby ubić śmietanę, potrzebować będziesz:
- miksera (choć istnieją również
przepisy na ubijanie śmietany bez miksera),
- śmietanę kremówkę (30, a już najlepiej 36 %).
Zanim zaczniesz ubijać śmietanę, schłodź ją w lodówce i przetrzymaj kilka godzin. Warto będzie także schłodzić końcówkę miksera i miskę, w której będziesz ubijać śmietanę – dzięki temu, znacznie przyspieszysz cały proces!
- Po schłodzeniu niezbędnych elementów i przelaniu śmietanki do miski, możesz przejść do ubijania bitej śmietany. Powinna ona zgęstnieć i stać się puszysta.
- Dodaj do śmietany 1 łyżkę cukru pudru na 200 ml. Wsyp też nieco cukru waniliowego do smaku.
- Ubijasz śmietankę mikserem? Zacznij więc jej ubijanie od średnich obrotów, a później obniżaj w miarę gęstnienia.
- Nie przesadzaj z czasem ubijania! Gdy uda się uzyskać wymarzoną konsystencję, skończ ubijać śmietanę – inaczej będą w niej się pojawiać widoczne grudki tłuszczu!
- Chcesz wykorzystać bitą śmietanę do przełożenia nią tortu? A więc, warto będzie dodać do 200 ml śmietanki żelatynę, którą wcześniej trzeba będzie rozpuścić w ok. 3 łyżkach wody.
- Jak sprawdzić, czy śmietana ubiła się na sztywno? Otóż, wystarczy przechylić miskę do góry nogami. Dobrze ubita śmietana to taka, która z miski nie wyleci!
Warto podawać bitą śmietanę od razu, bo wtedy smakuje najlepiej. Pamiętaj, by przechowywać ją maksymalnie jedną dobę w lodówce. Niestety, ale dość szybko chłonie ona inne zapachy – więc warto, by była szczelnie zapakowana. A może bita śmietana wyszła zbyt mdła? Warto będzie więc dodać do niej troszkę cukru – uważając przy tym, by nie przesłodzić śmietany! Bita śmietana to wspaniały dodatek do tortu. Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak zrobić tort urodzinowy krok po kroku.
Ubijanie bitej śmietany z żelatyną bądź galaretką
Chcesz przełożyć własnoręcznie zrobiony torcik bitą śmietaną? A więc, trzeba będzie dodać do niej albo żelatynę, albo galaretkę. Dzięki temu, śmietana stanie się nieco sztywniejsza i na pewno łatwiej będzie ją nakładać.
- Rozpuść żelatynę lub galaretkę w 3 łyżkach wody, a następnie dodaj ją pod koniec ubijania śmietanki.
- Pamiętaj, żeby ostudzić żelatynę przed dodaniem jej do śmietany – w przeciwnym wypadku, ubita śmietana 36 na pewno się zwarzy!
- Pamiętaj również o tym, żeby galaretka także została wystudzona przed dodaniem jej do ubitej już śmietanki.
Chcesz dodać bitej śmietanie smaku? Przekładając nią ciasto można przecież podbić śmietaną smak wypieku! Wystarczy dodać chociażby:
- czekoladę w proszku – 1 łyżka / 250 ml
- alkohol – 1 łyżka rumu / wiśniówki
- kawę rozpuszczalną – 1 łyżeczka / 250 ml
- skórkę z cytryny – idealna do deserów np. z jagodami, borówkami albo bananem
Ubijanie śmietanki
Jak ubić śmietanę z różnego rodzaju śmietany?
Ubijanie śmietany oraz to, jak długo będzie się ją ubijać, zależy głównie od rodzaju danej śmietanki. Możesz chociażby przygotować bitą śmietanę z:
- kremówki – najbardziej popularną jest 30 i 36 procentowa. Śmietana kremówka powinna być przed ubiciem mocno schłodzona. Produkt najlepiej ubijać w sztywnej, stalowej misce i ubijać energicznie, by piana stała się sztywna. Jeśli chcesz przygotować słodką śmietanę, dodaj do niej cukier. Nie ubijaj za długo kremówki, bo w ten sposób może się zwarzyć!
- serka mascarpone – to doskonałe rozwiązanie, jeżeli potrzebujesz wypełnienia np. tortu. Krem z mascarpone będzie delikatny i lekki, ale też bardziej trwały od kremówki. Wystarczy połączyć śmietanę z serem mascarpone (proporcje 2:1). Najpierw ubijasz śmietanę na sztywno i dodajesz cukier. Na samym końcu trzeba zaś dodać mascarpone. Możesz też ubić ją bez miksera.
- białek i jogurtu naturalnego – to wersja o wiele mniej kaloryczna i zdrowsza. Niestety, ale nie nada się do tortu bądź ciasta, gdyż nie będzie wystarczająco sztywna. Możesz jednak stworzyć z tych składników krem np. do lodów albo owocowych deserów. Najlepszy będzie jogurt grecki. Z kolei na 2 białka powinieneś przygotować 150 g jogurtu. Białka należy ubić na sztywno, a następnie dodać nieco cukru i nadal ubijać. Później dodajesz jogurt naturalny i mieszasz, aż całość się połączy.
- mleka kokosowego / krowiego – mleko ubija się podobnie, jak śmietanę – dodając do smaku cukier. Masa zaczyna sztywnieć po kilku minutach, więc jeśli nie przestaniesz ubijać, piana na pewno będzie twarda. Nie zapominaj o tym, że w przypadku tego sposobu potrzeba sporo czasu i… siły!
Śmietana nie chce się ubić – co zrobić?
Jeżeli śmietana w dalszym ciągu nie chce się ubić, warto będzie przypomnieć sobie wówczas poniższe wskazówki:
- Śmietana zawsze powinna być mocno schłodzona podobnie jak naczynie, w którym będziesz śmietanę ubijał!
- Staraj się nie mieszać produktów od różnych firm bądź z różną zawartością tłuszczu!
- Ubijaj śmietanę na sztywno wyłącznie suchymi przedmiotami!
- Zawsze zaczynaj ubijanie mikserem od wysokich obrotów, stopniowo je zmniejszając!
- Nie ubijaj śmietany za długo, ponieważ może się ona zwarzyć – wówczas będzie konsystencją przypominała nie śmietanę, a masło!
- Chcesz dodać jakieś ulepszacze smaku do śmietany, np. alkohol albo kawę rozpuszczalną? Lepiej zrób to pod koniec miksowania!
- Cukier wsypuj możliwie na początku miksowania – on wymaga nieco więcej czasu, by mógł się całkowicie rozpuścić!
- Śmietana się nieco zwarzyła? Warto będzie zatem dodać do niej kilka łyżek twarogu albo serka homogenizowanego. Jeżeli jednak śmietana zwarzyła się całkowicie, nic nie poradzisz – trzeba będzie ubijać ją od nowa!