Tradycyjne sposoby na gotowany bób

Bób z wody z solą, czyli proste gotowanie bobu

Na początek przyjrzymy się podstawowym informacjom jak prawidłowo ugotować bób i ile dodać soli. Gotowanie bobu jest prostym zadaniem. Niezależnie od tego czy zdecydujemy się na przygotowanie go bez dodatków czy z ziołami, czy też jako składnika do potrawy. Cała sztuka polega na tym, żeby wiedzieć, kiedy wyjąć go z wody. Bób powinien być dobrze ugotowany, żeby nasz układ pokarmowy mógł sobie poradzić z jego strawieniem. Jednak najlepiej smakuje, kiedy nie jest całkowicie wygotowany. Warto wiedzieć, że jeżeli bób jest zielony, to znaczy młody, można go gotować krócej. Czas gotowania wydłuża się, kiedy korzystamy ze starszego bobu, zwłaszcza lekko podsuszonego.

  • Opłukany bób wrzucamy do garnka i zalewamy wodą.
  • Gotujemy go 15 minut pod przykryciem. Najlepiej solić po zagotowaniu wody. Na duży garnek wystarczy szczypta soli. Niektórzy radzą przyrządzanie bobu z dodatkiem cukru. Ma wtedy bogatszy smak i jest bardzo dobry. Na kilogram bobu wystarczy płaska łyżka cukru. Jednak, jeżeli ktoś chce unikać słodzenia, to może gotować tylko bób z solą. Jeżeli nie mamy pewności czy nasze warzywo jest już gotowe, to sprawdźmy wygląd skórki. Chociaż młody bób nie powinien się gotować dłużej niż 15 minut, to nie zawsze mamy pewność na ile był świeży, kiedy go kupowaliśmy. Pomarszczona skórka i miękki miąższ świadczą o tym, że bób jest dobry do jedzenia.
  • Można go podawać bez żadnych dodatków, ale szczególnie pyszny jest z masłem. Gotowany bób można też ugnieść lub zblendować na pastę do chleba.

Gotowanie bobu na parze

Istnieją też inne sposoby na to jak ugotować bób. Jednym z nich jest gotowanie na parze. W tym celu najlepiej skorzystać ze specjalnego garnka. Przepisy podają różny czas gotowania, ale w dobrym naczyniu gotuje się niezbyt długo. Zielony bób może być gotowy nawet po 9-10 minutach.

Po ugotowaniu dobrze jest go przelać zimną wodą, dzięki temu będzie łatwiejszy do obrania. Jeżeli chcesz zrobić warzywo na obiad, to najlepiej obrać przed podaniem na stół. To oszczędzi obierania i składowania skórek na talerzach podczas posiłku.

Po gotowaniu na parze dobrze jest podawać bób jeszcze na ciepło. Będzie wtedy smaczniejszy i łatwiejszy do strawienia. Zwykle taka potrawa znika z talerza zanim się obejrzymy. Jeżeli jednak coś zostanie, to zamiast odgrzewać lepiej przyrządzić pastę z bobu. Do pasty można dodać przyprawy i wycisnąć ząbek czosnku.

Co zrobić, żeby był przyjazny dla jelit?

Gotowanie z koprem i nie tylko

Bób jest bardzo zdrowy, bogaty w składniki odżywcze i białko. Niestety wiele osób narzeka na jego niekorzystny wpływ na jelita. Na szczęście istnieją sposoby na złagodzenie dolegliwości brzucha. Można go gotować odpowiednio długo, ale wtedy nie będzie tak smaczny. Jak ugotować bób, żeby był nie tylko łagodny dla jelit, ale też pyszny?

Można zrobić bób z koprem. Najlepiej, żeby był świeży i młody. Gotujemy bób w osolonej wodzie aż stanie się miękki. Oczywiście najszybciej gotuje się pod przykryciem. Niektóre przepisy sugerują dodanie łyżeczki masła do wody, w której będzie gotowany. Można też dodać roztopione masło po ugotowaniu i wyjęciu z wody. Dobrze jest dodać jakiś tłuszcz, który pomoże lepiej przyswoić niektóre składniki. Danie posypać pokrojonym, świeżym koperkiem. Zielony koperek nie tylko poprawi trawienie potrawy, ale nada jej bogatszy smak. Szczyptą soli można doprawić potrawę podczas gotowania albo dodać ją po ugotowaniu.

Alternatywnie można przygotować gotowany bób na modłę wschodnią, dodając kolendry i kuminu. Kumin jest jedną z przypraw najlepiej łagodzących wzdęcia. Nadaje potrawie charakterystycznego, wschodniego aromatu. Doskonale nadaje się m.in. do doprawiania bobowego humusu. Jeśli szukasz mięsnego dodatku, sprawdź także ten artykuł z poradami, jak ugotować pierś z kurczaka.

Namaczanie i czas gotowania

Zamiast przypraw, albo niezależnie od nich, dobrze jest bób namoczyć. Jak to zrobić prawidłowo? Umyte ziarna zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na godzinę do dwóch. Dzięki temu bób trochę się zmaceruje. Pozwala to też skrócić czas gotowania. Gotowanie ograniczamy do 15 minut lub do czasu marszczenia się skórki (w przypadku starszego bobu). Dobrze jest wrzucić do wody gałązkę koperku, który dodatkowo uchroni nas przed wzdęciami.

Chociaż teoretycznie skórki bobu są jadalne, to osoby cierpiące na dolegliwości żołądkowe i jelitowe powinny ich unikać. Najlepiej podać do jedzenia już obrany bób i posypać go tylko odrobiną soli. Można też dodać masła lub skropić oliwą.

Wiedza jak ugotować bób, żeby nie wzdymał jest bardzo cenna. Wiele osób rezygnuje z tego zdrowego warzywa ze względu na dolegliwości pokarmowe. Tymczasem liczne przepisy pomagają ominąć tę najmniej przyjemną cechę zielonych ziaren. Chociaż przygotowanie może zająć nieco więcej czasu, to dobrze zrobić bób zgodnie z tymi zaleceniami. Nie ma z tym tak wiele pracy, bo warzywo gotuje się szybko, a namaczanie nie wymaga naszego zaangażowania. Warto spróbować dietetycznych przepisów na bób, zwłaszcza jeżeli jesteśmy na diecie wegańskiej.

Bób w garnku podczas gotowania, a także przepisy i porady, jak ugotować bób
Przepisy, jak i ile gotuje się bób, czyli jak ugotować bób

Przepisy na bób

Sałatka z bobem

Bób jest pyszny bez żadnych dodatków, ale czasem warto potraktować go jako jeden ze składników np. sałatki. Taką sałatkę można przyrządzić na wiele sposobów. Poniżej podajemy przepis na sałatkę z bobem i brokułami. Jest ona bardzo dekoracyjna, smaczna i bogata w składniki odżywcze.

Składniki:

  • 0,25 kg młodego bobu
  • 1 brokuł
  • kasza kuskus
  • kilka liści rukoli
  • dwie łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Bób opłukać, gotować przez ok. 3 minuty w osolonej wodzie. Przestudzić i obrać. Brokuł podzielić na różyczki i gotować krótko (jeżeli wolisz bardziej rozgotowane warzywo, to sprawdź, jak gotować brokuły). Kaszę kuskus zalać wodą z brokuła (będzie wtedy bardziej aromatyczna), możesz ją dodatkowo solić szczyptą soli. Rukolę poszatkować (ale nie za bardzo). Składniki sypkie wymieszać dobrze, gdy będą ostudzone. Lekko zmieszać z rukolą (nie powinna „utonąć” w potrawie).

Do tego zrobić dressing – sok z cytryny zblendować lekko z oliwą, doprawić solą i pieprzem. Możesz też sprawdzić inne przepisy na sosy do sałatek. Można dodać przyprawy zielone jak bazylia, koperek lub zioła prowansalskie.

Ponieważ bób i warzywa do sałatki gotuje się krótko, to nie każdy jest w stanie ją jeść. Zamiast tego możesz sprawdzić jak ugotować bób (któryś ze sposobów powyżej) i przygotować sałatkę bardziej przyjazną dla jelit. Polecamy do sałatki bób miękki i zielony. Stary bób może być niemożliwy do zblanszowania. Jeżeli nie jest świeży, to lepiej go przygotować według tradycyjnych przepisów.

Jeżeli dodajemy soli do sosu, to można dodać jej mniej podczas gotowania i przygotowania kaszy. Można też przepłukać bób i brokuł po wyjęciu ich z wody.

Bób gotowany do zupy

Bób jest też dobry, żeby dodawać go do letnich zup. Można go używać tak jak fasoli albo skorzystać ze specjalnych przepisów na zupę z bobem. Najprostsze zupy z tym warzywem można zrobić po prostu dodając bób do ziemniaków i lekko przyprawiając zieleniną. Bardziej wyszukane zawierają więcej warzyw i są przyprawiane na różne sposoby. Bób zastępuje w zupie białko, więc odradzamy dodawanie go do mięsa czy zaprawianie śmietaną. Zupa bobowa to świetny pomysł na lekką potrawę na początek lata. W sam raz na lipcowe upały. Poniżej podajemy jeden z najprostszych przepisów na to pyszne danie.

Składniki:

  • 0,25 kg gotowanego bobu
  • 0,5 kg młodych ziemniaków
  • łyżka zagęszczonego bulionu
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekany koperek
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Jak ugotować bób do zupy? Najlepiej według tradycyjnego przepisu. Gotuje się go nie dłużej niż 15 minut. Obrać ugotowany bób. Ziemniaki obrać i pokroić plasterki. Można to zrobić tak, żeby nie zeszło za dużo skórki (młode ziemniaki są lepsze ze skórką). Dobrze jest podsmażyć plasterki na rozgrzanym maśle. Nie wszystkie przepisy o tym wspominają, ale to wzbogaci smak zupy. Do tego dodać pokrojony czosnek. Do gotującej wody dodać bulion, zalać smażone warzywa. Gotować do uzyskania miękkich ziemniaków. Dodać bób. Doprawić solą, pieprzem i koperkiem.

Zupę można podawać samą lub ze śmietaną albo jogurtem.

Potrawy z bobu są łatwe do przyrządzenia, dlatego mamy nadzieję, że tego lata wykorzystacie na wiele sposobów to pyszne warzywo.

ikona podziel się Przekaż dalej