Ciecierzyca w kuchni polskiej i światowej

Uprawa i zastosowanie ciecierzycy

Ciecierzyca pospolita należy do roślin bobowatych. Nie występuje w przyrodzie w stanie dzikim. Jest to wyłącznie jednoroczna roślina uprawna. Roślina ta pochodzi z Azji Zachodniej i została udomowiona w zamierzchłej starożytności. Ślady jej uprawy znaleziono już w wykopaliskach sprzed około 12 tysięcy lat. Ciecierzyca króluje w kuchni bliskowschodniej, arabskiej i w krajach Afryki Północnej. Do Europy została przywieziona dopiero w XVI wieku przez kupców portugalskich. Niestety klimat europejski jest zbyt zimny dla uprawy tej rośliny. W Polsce można ją hodować na własne potrzeby w ogródkach przydomowych, jednak jej uprawa na dużą skalę nie udaje się z powodu zbyt chłodnego klimatu. Największymi producentami ciecierzycy jest Turcja, Indie, Pakistan i Meksyk.

Ciecierzyca znajduje zastosowanie głównie kulinarne. Najsłynniejszą potrawą z ciecierzycy jest arabska pasta do chleba, hummus. Roślina ta uprawiana jest również jako zielony nawóz i pasza dla zwierząt. Co ciekawe, woda z gotowania ciecierzycy może być wykorzystana jako zamiennik jajek. W Polsce ciecierzyca pojawiła się późno, bo dopiero pod koniec XX wieku. Wcześniej była prawie zupełnie nie znana. Obecnie możemy kupić ciecierzycę w postaci ziaren do gotowania lub ciecierzycę gotową w puszce. Ciecierzyca jest rośliną strączkową, dlatego też nie jadamy jej na surowo. Musi być ugotowana.

Warto wiedzieć, że ciecierzyca jest również zdrowa. Spożycie jej pomaga w odchudzaniu, gdyż zawiera ona dużo błonnika. Błonnik ten również zapobiega zaparciom, nadkwasocie, refluksom i reguluje trawienie. Zawiera też tryptofan, który łagodzi stresy. Zawarty w ciecierzycy potas obniża ciśnienie i poziom złego cholesterolu.

Ciecierzyca w sztuce kulinarnej

Ciecierzyca króluje przede wszystkim w kuchni arabskiej i bliskowschodniej. Flagowym daniem na bazie gotowanej ciecierzycy jest hummus, arabska pasta do chleba. Hummus to po prostu gotowana ciecierzyca zblendowana z czosnkiem, oliwą i przyprawami. Czasem dodaje się również sok z cytryny. Hummus można zrobić także z grochu lub fasoli, jednak tradycyjny zrobiony jest z ciecierzycy.

Ciecierzycę można wykorzystać także w bardzo różny sposób. Ugotowane fasolki ciecierzycy posypane ulubionymi przyprawami mogą służyć po prostu jako przekąska do zagryzania. Świetnie nadają się również do sałatek, zarówno ze świeżych warzyw, jak i z warzyw gotowanych z dodatkiem mięsa, awokado lub sera. Cieciorkę można wykorzystać także do wszystkich przepisów, które stosują fasole i strączkowe. Przykładem może być cieciorka po bretońsku. Wegetarianie robią z niej pasztety i kotlety, a także farsz do pierogów. Powstaje z niej “wegetariański smalec” będący pastą do chleba, którą można uzupełnić najróżniejszymi dodatkami. Cieciorka nadaje się również do dań mięsnych i zup.

Ciecierzyca pełni ważną rolę w kuchni marokańskiej. Na ulicy można tam kupić ugotowaną ciecierzycę w przyprawach jako przekąskę. Przygotowuje się dania mięsne i warzywne z ciecierzycą w klasycznym garnku tagine. Z ciecierzycy robi się również tradycyjne arabskie falafele. Kuchnia arabska słynie z różnego rodzaju gulaszy z ciecierzycą.

Najprostszym sposobem jest użycie ciecierzycy z puszki, która jest gotowa do spożycia. Puszki jednak zawierają konserwanty, dlatego też warto samodzielnie ugotować ciecierzycę przed spożyciem. Gotowaną ciecierzycę można przechować kilka dni w lodówce. Sprawdź także: Jak smażyć rybę na patelni? Praktyczny poradnik krok po kroku.

Jak ugotować ciecierzycę - moczenie i gotowanie

Dlaczego należy namoczyć ciecierzycę, czy można ją ugotować bez namaczania i ile czasu ją moczymy

Niektórzy gotują ciecierzycę bez namaczania. Jednak lepszym pomysłem jest moczenie ciecierzycy. Dzięki temu możemy ją gotować krócej.

Aby dobrze namoczyć ciecierzycę zalewamy ją dwukrotnie większą ilością wody, gdyż ziarna chłoną dużo wody i w trakcie namaczania dwukrotnie zwiększają swoją objętość. Dlatego też należy wybrać do moczenia odpowiednio dużą miskę, aby ziarna z niej nie wyleciały. Ciecierzycę moczymy co najmniej 12 godzin. Ponieważ moczymy ją długo, najlepiej zaplanować moczenie na noc. Można również skrócić moczenie ciecierzycy do 4 godzin, jeśli zalejemy ją gorącą wodą.

Ciekawym pomysłem jest dodanie szczypty sody oczyszczonej do wody, w której moczymy ciecierzycę. Dzięki temu ziarenka będą bardziej miękkie, szybciej się ugotują, zaś potrawy z mielonej ciecierzycy będą bardziej kremowe.

Jak długo należy gotować ciecierzycę

Po namoczeniu ciecierzycy, odlewamy wodę w której się moczyła. Ziarna przepłukujemy wodą. Do gotowania zalewamy ziarna trzy razy większą ilością wody niż mamy ziaren. Ciecierzycę zalewamy gorącą wodą.

Gotowanie ciecierzycy wymaga sporo czasu. Średnio namoczone ziarna ciecierzycy gotujemy godzinę i 20 minut do półtorej godziny od momentu zagotowania się wody. Pamiętajmy, aby posolić wodę dopiero pod koniec gotowania. Na koniec wystarczy wyjąć jedno ziarenko, ostudzić i rozgryźć, aby sprawdzić czy osiągnęło taki stan ugotowania, jaki lubimy.

W czasie gotowania ciecierzycy na powierzchni wody pojawia się szumowina, którą zdejmujemy łyżką cedzakową. Niektórzy zalecają dwukrotną zmianę wody w czasie gotowania ciecierzycy. Ma to na celu oczyszczenie ziaren.

ikona podziel się Przekaż dalej