Jak ugotować kolbę kukurydzy? Wyjaśniamy krok po kroku
Najbardziej popularny przepis przyrządzania kukurydzy, to kukurydza w kolbach z wody podawana z masłem. Świetnie smakuje kukurydza gotowana w mleku i posypana wiórkami masła i czosnkiem. Trudność jednak polega na tym, jak ugotować kukurydzę, aby wyszła chrupiąca, miękka i soczysta i aby nie była twarda. Kukurydzę cukrową można szybko ugotować w wodzie, w parowarze czy w mikrofali. Doskonale smakuje również kukurydza z piekarnika lub upieczona na grillu. Podamy krok po kroku najprostszy przepis na gotowanie kolby kukurydzy, wyjaśnimy w czym gotować i jaki jest optymalny czas gotowania.
Jeśli szukasz więcej informacji i porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o gotowaniu.
Z tego artykułu dowiesz się:
Jak ugotować kukurydzę
Jak kupić dobrą kolbę kukurydzy
Kukurydza jest składnikiem wielu dań, zarówno dań mięsnych, zup jak i sałatek. Na rynku dostępna jest kukurydza z puszki od razu do użycia. Nic jednak nie zastąpi smaku świeżej kukurydzy, którą sami możemy szybko ugotować. Kolba kukurydzy z wody świetnie smakuje gotowana w całości, podana na ciepło z masłem i czosnkiem. Stanowi ona szybkie danie na kolację. Aby danie było bardziej sycące, można podać kolbę kukurydzy z ziemniakami lub z mięsem. Ziarenka kukurydzy czy też kawałki kolby doskonale smakują jako dodatek do sałatek, dań mięsnych czy wegetariańskich.
Aby przyrządzić pyszne danie z kukurydzy, warto najpierw zadbać o zakup odpowiedniej kolby kukurydzy. Kolba kukurydzy powinna mieć zielone liście, które łatwo odchodzą od kolby. Żółte liście oznaczają, że kolba kukurydzy jest stara i zbyt długo leżała w magazynie. Dojrzała kolba kukurydzy ma ziarna żółte, osadzone blisko siebie i dorodne. Natomiast jeśli kolba jest jasnożółta, a ziarna są pękate, może to oznaczać, że jest stara lub była źle przechowywana. Kupując kolbę kukurydzy w opakowaniu, zwróć uwagę czy folia nie jest zaparowana od środka, a trzon kukurydzy zczerniały. Dobra kolba kukurydzy nie powinna mieć również przesuszonego czubka. Jeśli lubisz słodką kukurydzę, pamiętaj, że polska kukurydza cukrowa jest mniej słodka niż importowana. A może kukurydza przyda się jako dodatek do tradycyjnego obiadu?
Jak gotować kukurydzę w kolbach, aby nie była twarda
Gotowanie kukurydzy wydaje się łatwe, lecz obowiązują tu pewne zasady, aby na naszym talerzu pojawiła się pyszna, miękka kukurydza. Przede wszystkim kukurydzy nie gotujemy w osolonej wodzie. Kukurydza z wody z solą będzie twarda. Jeśli chcemy wydobyć z kukurydzy pełnię smaku, najlepiej dodać do wody odrobinę cukru. Kolbę kukurydzy solimy już na talerzu, gdy jest jeszcze ciepła.
Jeśli chcemy uzyskać bardziej delikatny smak, należy gotować kukurydzę w kolbach w mleku, a raczej w wodzie z dodatkiem mleka. Aby przyrządzić kukurydzę w mleku należy zachować proporcje wody i mleka 1:1.
Miękka kukurydza z wody - jak ją przyrządzić i podawać
Przed gotowaniem kukurydzę należy obrać z liści i włosków oraz odciąć zbyt długi trzon. Najlepiej gotować kilka kolb kukurydzy w dużym garnku. Jeśli nie mamy dużego garnka można kolbę kukurydzy pokroić na mniejsze kawałki. Nalewamy tyle wody, aby przykryć kolby. Najlepiej, jeśli wody jest na tyle dużo, aby kolby mogły się przekręcać w czasie gotowania. Jeśli nie mamy dużego garnka, musimy przekręcać kukurydzę ręcznie.
Kukurydzę z wody gotujemy w wodzie z cukrem. Dodajemy pół łyżki cukru na jedną kolbę kukurydzy. Dodatek cukru czy soli jest w zasadzie kwestią upodobań. Jeśli jesteś zwolennikiem unikania cukru można gotować kukurydzę w kolbach w wodzie bez cukru i bez soli. Kolby kukurydzy wkładamy do wrzącej wody i ponownie doprowadzamy do wrzenia.
W przypadku gotowania kukurydzy ważny jest czas gotowania, który wynosi 10-15 minut od momentu ponownego zagotowania wody. Jeśli przekroczymy czas gotowania, kukurydza może wyjść twarda. Czas gotowania kukurydzy zależy od ilości kolb i ich wielkości. Więcej kolb w jednym garnku gotujemy dłużej.
Gotowaną kukurydzę cukrową możemy jeszcze dodatkowo podsmażyć i przyrumienić na patelni. Dzięki temu będzie bardziej chrupiąca.
Kukurydzę wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzach. Dopiero na talerzu solimy kukurydzę lub posypujemy ulubioną przyprawą. Najlepiej smakuje kukurydza z masłem, dlatego też posypujemy ją wiórkami startego masła.
Jak ugotować kukurydzę w parowarze, mikrofalówce czy w piekarniku
Kukurydzę cukrową można również szybko ugotować w parowarze lub w mikrofali. Kolba kukurydzy gotuje się w parowarze 10 - 15 minut. Aby przyrządzić kukurydzę w mikrofali, umieszczamy kolbę w naczyniu do mikrofali i zalewamy ją 2 - 3 łyżkami wody. Możemy też wstawić kukurydzę cukrową do mikrofalówki w zwykłej miseczce przykrytej folią aluminiową, w której robimy 2 dziurki. Kolbę kukurydzy gotujemy na najwyższej mocy 5 - 7 minut.
Kukurydzę można również upiec w piekarniku. Bardzo smaczna jest kukurydza pieczona na sposób meksykański, czyli z liśćmi i włoskami. Całą kukurydzę, nie obraną, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy ją 40 - 45 minut. Jeśli mamy opory przed pieczeniem kukurydzy z liśćmi, możemy obrać ją z liści i włosków i owinąć folią aluminiową. Po upieczeniu i usunięciu folii lub liści, kukurydzę obkładamy kawałkami masła i solimy. Przepis meksykański zaleca również posypanie kukurydzy chili, tartym serem, natką pietruszki i polanie sokiem z limonki.
Kolba kukurydzy jest również świetnym daniem na grilla. Kukurydzę możemy upiec na grillu w postaci surowej. Najlepiej nie obierać jej z liści, lecz upiec w całości. Innym sposobem grillowania kukurydzy jest uprzednie ugotowanie kukurydzy przez 10 minut, a następnie upieczenie na grillu. Dzięki temu na naszym talerzu pojawi się miękka kukurydza, która będzie przyjemnie chrupiąca i soczysta.
Przepis na gotowanie kolby kukurydzy nie jest trudny. Jeśli tylko zachowamy prostą zasadę nie solenia wody, możemy szybko ugotować kukurydzę na kolację lub przygotować podgotowaną kolbę kukurydzy na grilla. Gotowana kukurydza z wody z masłem i czosnkiem to również świetnie, szybkie danie jakim uraczymy gości.