Jak ugotować makaron różnego rodzaju – praktyczne porady krok po kroku
Chcesz przygotować włoski makaron na spaghetti jednak nie wiesz, jak prawidłowo powinno się go ugotować? A może pragniesz przyrządzić lasagne na obiad bądź wykorzystać makaron jajeczny do rosołu? Rodzaje makaronów różnią się od siebie i zależnie od tego, który sposób podania preferujesz bądź jakie danie przyrządzasz, trzeba makaron gotować na wiele sposobów. Jak prawidłowo ugotować makaron, by smakował całej rodzinie? Podpowiadamy!
Jeśli szukasz więcej wskazówek i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z poradami kuchennymi.

Jak ugotować makaron?
Gotowanie makaronu ryżowego i sojowego
Makarony azjatyckie są jednymi z tych rodzajów makaronów, które naprawdę łatwo jest ugotować. Makaron ryżowy czy też sojowy chętnie podawany jest do typowo azjatyckich potraw – takich, jak warzywa z makaronem bądź sajgonki. Dlaczego chętnie gotujemy tego rodzaju makron? Otóż, ryżowy nie zawiera tłuszczów, z kolei sojowy posiada go naprawdę niewiele. Mało tego, zarówno sojowy jak i ryżowy nie zawierają glutenu i są naprawdę lekkostrawne. Jeżeli więc posiadasz problemy z trawieniem, przerzuć się na wybrany z azjatyckich makaronów!
Zastanawiasz się, jak wygląda hartowanie tego rodzaju makaronu? Otóż, makaron ryżowy i sojowy należy zaparzać, a nie gotować. Na głęboki talerz lub do miseczki trzeba wrzucić porcję makaronu, a następnie zagotować wodę, zalać nią makaron i zakryć naczynie np. pokrywką. Ile gotować makaron? Otóż, zazwyczaj wystarczą ok. 4 minuty – jeśli makaron będzie cienki. Z kolei w przypadku grubszych makaronów azjatyckich, czas jego zaparzania to do 8 minut. Kiedy już zmięknie, trzeba będzie odcedzić makaron i podać wedle uznania.
Makaron do rosołu
Jeśli chcesz przyrządzić naprawdę smaczny makaron, staraj się postępować wg. poniższych wskazówek:
- Zacznij od zagotowania lekko osolonej wody w możliwie dużym garnku. Pamiętaj, że sól, jest bardzo ważna, ponieważ zapewnia równomierne gotowanie się makaronu. Nie zapominaj też o tym, że im większy będzie garnek, tym lepiej – bowiem zwiększysz w ten sposób swoje szanse na to, że makaron się nie sklei. Szacunkowo, na każde 100 g makaronu powinien przypadać 1 l wody. Nie chcesz, by makaron się sklejał? Dodaj więc do niego odrobinkę oleju!
- Zagotuj wodę ustawiając ogień tak, żeby woda w trakcie Gotowania nie przestawała wrzeć, ale też nie wykipiała na kuchenkę. Ile gotować makaron? Otóż, zależeć to będzie od instrukcji na opakowaniu – każdy jeden rodzaj makaronu musi się bowiem inaczej gotować. Jasne makarony zazwyczaj gotuje się nieco krócej niż te ciemne. Znając gatunek makaronu, łatwiej będzie sprecyzować dokładny czas jego gotowania. Sugeruj się zatem tym, jakie informacje podał producent na opakowaniu.
- Po zawrzeniu wody włóż do niej wybrany makaron i przykryj garnek, a następnie gotuj na małym ogniu. Mieszaj co jakiś czas, żeby makaron nie przywierał. Pamiętaj, że makaron podwoi swoją objętość w trakcie gotowania – więc ilość potrzebna wody będzie dość spora.
- Wyjmij z wody jeden makaron mniej więcej na minutę przed czasem zakończenia gotowania. Spróbuj, jak smakuje! Wówczas najlepiej przekonasz się, czy jest dobrej konsystencji. Jeżeli po przegryzieniu stwierdzisz, że jeszcze jest twardy i widoczna jest w nim mąka, pozostaw makaron na ok. 2 minuty w rondelku. Możesz równie dobrze przekroić wyłowiony makron, a następnie przyjrzeć się jego sprężystości i ocenić, czy nie ma już w środku mącznych grudek.
- Odcedź makaron i zachowaj nieco wody z gotowania, by rozcieńczyć nią np. sos (o ile będziesz taki przygotowywać). Nie polewaj makaronu wodą, gdy chcesz podać gościom ciepłe danie – wówczas usuniesz z niego skrobię. Hartowanie zimną wodą stosuj wyłącznie wtedy, gdy chcesz np. wykorzystać go do chłodnej sałatki.
Dania makaronowe to potrawy stosunkowo szybkie w przygotowaniu. Jeśli nie dysponujesz dużą ilością wolnego czasu, sprawdź także ten artykuł z 10 pomysłami na szybki obiad.
Gotowanie makaronu
Makaron al dente
Jak ugotować makaron, który cenią sobie zwłaszcza Włosi? Otóż, nie jest to trudne zadanie. Jeżeli poznasz podstawy gotowania „perfekcyjnego makaronu”, jak określają go mieszkańcy Italii, z całą pewnością nauczysz się jego przyrządzania. Makaron al dente to makaron, który jest nieco niedogotowany. Włosi uważają, że makaron powinien być bowiem nieco twardy i stawiać lekki opór w trakcie jedzenia – wówczas będzie najlepszy. Czas gotowania zależny jest od tego, jak gruby kupiłeś makaron i jaką posiada on strukturę – przeważnie jednak jest to od 5 do maksymalnie 12 minut.
Makaron al dente można podawać na wiele sposobów. Możesz dodać go do spaghetti, warzyw, mięs, serów, ryb bądź owoców morza. W każdej jednej wersji będzie smakował naprawdę wyśmienicie i prawdziwie „po włosku”!

Rodzaje makaronu kontra czas gotowania
Jak już wspominaliśmy, czas gotowania makaronu zależeć będzie od tego, jakiego rodzaju makaron posiadasz. I tak, przykładowo czas gotowania poszczególnych makaronów to:
- jajeczny – od 3 do 6 minut
- świderki – od 7 do 10 minut
- cannelloni – od 12 do 15 minut
Odcedzić makaron trzeba zawsze po ugotowaniu – najlepiej korzystając z dużego durszlaka. Chcesz podać makaron na ciepło? A więc, nie przepłukuj go zimną wodą! Jeżeli zaś przygotowujesz makaron np. do lasagne, polewanie zimną wodą będzie jak najbardziej wskazane.
Jak ugotować makaron – przydatne wskazówki
- Zawsze wrzucaj makaron, gdy woda się zagotuje – nigdy wcześniej!
- Staraj się wykorzystywać jak największą ilość wody – czyli na 100 g makaronu / 1 l wody.
- Nie posiadasz wysokiego garnka, a chcesz przyrządzić makaron na spaghetti? Nic nie szkodzi! Najpierw możesz zanurzyć makaron do połowy, a po zmiękczeniu makaronu włożyć do środka rondla jego pozostałą część.
- Koniecznie mieszaj makaron w procesie gotowania, by nie przywierał do garnka!
- Gotowanie w bulionie to nie jest dobry pomysł, zwłaszcza gdy chcesz wykorzystać makaron np. do zupy. Niestety, ale bulion wchłonie bowiem nie tylko całą wodę, ale i smak makaronu.
- Chcesz uniknąć sklejania się makaronu podczas gotowania? Dodaj więc odrobinę oleju!
- Polewaj sosem makaron świeżo wyciągnięty z wody – wówczas będzie o wiele pyszniejszy.
- Do zapiekanki czy lasagne gotuj makaron al dente – wówczas reszta składników lepiej się „zgryzie” i danie będzie o wiele smaczniejsze!