Jak ugotować pierś z kurczaka? Praktyczny przepis krok po kroku
Chcesz przyrządzić pyszny obiad dla swoich gości jednak nie masz pewności, jak ugotować pierś z kurczaka? Najprościej zrobić będzie to zdrowe mięso w wodzie – wówczas gotowana pierś z kurczaka smakuje naprawdę… wybornie! Ile czasu gotować filet z kurczaka i jak dokładnie go przygotować? Podpowiadamy!
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o gotowaniu.
Z tego artykułu dowiesz się:
Jak ugotować pierś z kurczaka?
Pierś gotowana – krok po kroku
Gotowany kurczak jest jednym z tych mięs, które są najbardziej dla człowieka lekkostrawne oraz niskokaloryczne. Możesz podawać go np. z warzywami, co uczyni danie pełnowartościowym i zdrowym posiłkiem dla domowników. Trzeba jednak dowiedzieć się, jak gotować kurczaka, żeby się zwyczajnie… nie rozgotował! Warto będzie także zapamiętać, ile czasu gotować mięso – wówczas będzie delikatne i soczyste. Jeśli masz całą tuszkę kurczaka, dobrze będzie ją podzielić na nieco mniejsze części – inaczej czas gotowania drobiu wydłużyć się może nawet do… dwóch godzin!
Lista składników:
- wybrane kawałki kurczaka (np. pierś, skrzydełka czy udka)
- zimna woda
- cebula
- marchewka
Lista przypraw:
- sól
- pieprz
- majeranek
- czosnek
- Dokładnie umyj mięso i pozbaw je kości. Ułóż kawałki kurczaka w garnuszku.
- Zalej kurczaka zimną wodą (w całości).
- Pokrój warzywa w kostkę albo talarki – w zależności od tego, jak wolisz. Dorzuć z przyprawami do zalanego wodą kurczaka.
- Ustaw całość na palniku i gotuj przez ok. 20 minut – woda musi się zagotować.
- Kiedy pierś gotowana będzie już miękka, odsącz ją z wody i podaj razem z warzywami (np. przyrządzonymi na parze). Opcjonalnie, możesz również przyrządzić dowolny sos.
Doskonałym dodatkiem do piersi kurczaka będzie jakieś warzywo. Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak ugotować kolbę kukurydzy.
Kurczak gotowany w mleku
Kolejnym, sprawdzonym od lat przepisem, jest ugotowanie piersi z kurczaka w… mleku. Sposób ten stosowały już nawet nasze mamy i babcie! Tak przygotowana pierś z całą pewnością będzie delikatna, ale też bardzo soczysta. Jest ona oczywiście o wiele bardziej zdrowa, jak np. smażona na patelni wersja drobiu. Dla niektórych, jest to również o wiele bardziej… smaczny przepis na pierś z kurczaka! Przedstawiamy spis składników, którą powinieneś sobie przygotować.
Lista składników:
- 700 g piersi z kurczaka
- 1 l mleka
Lista przypraw:
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- szczypta papryki ostrej
- szczypta pieprzu
- sól
- Dokładnie umyj i osusz pierś z kurczaka. Następnie, natrzyj ją przyprawami, jakie wcześniej przygotowałeś.
- Kiedy już będziesz mieć mięso natarte przyprawami, zagotuj mleko i włóż kurczaka do gotującego mleka. Pamiętaj, że mleka powinno być w garnuszku na tyle dużo, by mogło przykryć po włożeniu całą pierś z kurczaka.
- Włożyłeś już pierś z kurczaka do mleka? A więc, gotuj teraz mięso przez ok. 1 minutę.
- Nakryj garnek pokrywką, po czym zawiń w gruby koc albo ręcznik. Odstaw go na ok. 2 godziny lub nawet chwilę dłużej.
- Kiedy już minie wyżej wymieniony czas, osusz kurczaka za pomocą papierowego ręcznika.
Tak przygotowaną pierś z kurczaka możesz podać nie tylko z warzywami, ale też z ryżem czy np. śmietanowym, szpinakowym albo serowym sosem. Smacznego!
Gotowana pierś z kurczaka
Jak ugotować pierś z kurczaka w ziołach?
Jeżeli chcesz, żeby obiad był możliwie szybki i prosty do przygotowania, ale też jednocześnie pyszny i lekkostrawny, warto będzie postawić na filet z kurczaka – jednak nie smażony w głębokim tłuszczu, a… ugotowany! Wówczas zjesz coś naprawdę zdrowego i niewymagającego zbyt wiele czasu, jaki trzeba daniu poświęcać. W jaki sposób możesz ugotować drób? Otóż, metod jest naprawdę sporo. Możesz chociażby ugotować kurczaka w… ziołach.
Lista składników:
- 2 filety z kurczaka (po ok. 200 g)
- 1 łyżeczka rozpuszczonego masła (płaska)
Lista przypraw:
- 1/3 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku (płaska)
- 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1 łyżka natki pietruszki (posiekanej)
- szczypta soli
- Zmieszaj wszystkie przyprawy z rozpuszczonym nieco wcześniej masłem.
- Umyj i osusz filety, a następnie natnij je i utwórz w ten sposób tzw. „kieszonkę” w kurczaku.
- Natrzyj całość kurczaka (razem z jego wnętrzem) przyrządzoną, ziołową pastą. Filety szczelnie i dokładnie zawiń w folię spożywczą.
- Wrzuć mięso do gotującej się wody. Najlepiej gotować kurczaka przez 20, a już maksymalnie przez 25 minut.
- Rozwiń mięso z folii. Następnie, przetnij nożyczkami folię i potnij ostrym nożem pierś w ukośne plasterki. Możesz dodatkowo podać sos i warzywa, a także ryż. Smacznego!
Pierś z kurczaka gotowana z… serem!
Nie masz pomysłu na smaczne danie obiadowe, jednak bardzo chcesz przygotować coś naprawdę „ekstra” dla swoich gości? Spróbuj przyrządzić zatem mięciutkiego oraz niezwykle aromatycznego kurczaka w ziołach, który w środku będzie skrywał… pewną tajemnicę. Mianowicie, stanowić będzie ją żółty ser! Przepis na przygotowanie kurczaka w takiej formie jest szybki i prosty – czas przygotowania dania to bowiem ok. 30 minut.
Lista składników:
- 1 pierś z kurczaka
- 10 g sera żółtego
- 2 łyżeczki masła
Lista przypraw:
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- Szczypta papryki ostrej
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich
- Sól
- Pieprz
- Natka pietruszki
- Dokładnie umyj i wysusz pierś z kurczaka.
- Przekrój mięso na dwie części. Następnie, dopraw je paprykami (słodką i ostrą), ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą (do smaku).
- Zrób w pojedynczych kawałkach piersi tzw. kieszonki i włóż do nich masło oraz ser żółty. Starannie zawiń mięso.
- Ustaw garnek na palnik i włóż do środka przygotowanego kurczaka. Gotuj drób najlepiej przez ok. 20 minut i od razu podaj przygotowanego na talerz.
Pamiętaj o tym, że…
Kurczak w wodzie to przysmak, z jakiego bardzo często rezygnujemy tylko dlatego, że ma on dość… mdły smak. Chcesz uniknąć takiej sytuacji i podać kurczaka naprawdę aromatycznego i smacznego? Zamarynuj go więc w przyprawach – trzymając w nich mięso przynajmniej przez całą noc. Możesz równie dobrze zagotować kurczaka w… rosole. Do gotującej się wody wrzuć wówczas chociaż jedno z bardziej aromatycznych warzyw – a więc, może to być por, czosnek bądź papryka.