Jak ugotować pierś z kurczaka? Praktyczny przepis krok po kroku

Chcesz przyrządzić pyszny obiad dla swoich gości jednak nie masz pewności, jak ugotować pierś z kurczaka? Najprościej zrobić będzie to zdrowe mięso w wodzie – wówczas gotowana pierś z kurczaka smakuje naprawdę… wybornie! Ile czasu gotować filet z kurczaka i jak dokładnie go przygotować? Podpowiadamy!

Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o gotowaniu.

Jak ugotować pierś z kurczaka? Praktyczny przepis krok po kroku

Jak ugotować pierś z kurczaka?

Pierś gotowana – krok po kroku

Gotowany kurczak jest jednym z tych mięs, które są najbardziej dla człowieka lekkostrawne oraz niskokaloryczne. Możesz podawać go np. z warzywami, co uczyni danie pełnowartościowym i zdrowym posiłkiem dla domowników. Trzeba jednak dowiedzieć się, jak gotować kurczaka, żeby się zwyczajnie… nie rozgotował! Warto będzie także zapamiętać, ile czasu gotować mięso – wówczas będzie delikatne i soczyste. Jeśli masz całą tuszkę kurczaka, dobrze będzie ją podzielić na nieco mniejsze części – inaczej czas gotowania drobiu wydłużyć się może nawet do… dwóch godzin!

Lista składników:

  • wybrane kawałki kurczaka (np. pierś, skrzydełka czy udka)
  • zimna woda
  • cebula
  • marchewka

Lista przypraw:

  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • czosnek
  1. Dokładnie umyj mięso i pozbaw je kości. Ułóż kawałki kurczaka w garnuszku.
  2. Zalej kurczaka zimną wodą (w całości).
  3. Pokrój warzywa w kostkę albo talarki – w zależności od tego, jak wolisz. Dorzuć z przyprawami do zalanego wodą kurczaka.
  4. Ustaw całość na palniku i gotuj przez ok. 20 minut – woda musi się zagotować.
  5. Kiedy pierś gotowana będzie już miękka, odsącz ją z wody i podaj razem z warzywami (np. przyrządzonymi na parze). Opcjonalnie, możesz również przyrządzić dowolny sos.

Doskonałym dodatkiem do piersi kurczaka będzie jakieś warzywo. Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak ugotować kolbę kukurydzy.

Kurczak gotowany w mleku

Kolejnym, sprawdzonym od lat przepisem, jest ugotowanie piersi z kurczaka w… mleku. Sposób ten stosowały już nawet nasze mamy i babcie! Tak przygotowana pierś z całą pewnością będzie delikatna, ale też bardzo soczysta. Jest ona oczywiście o wiele bardziej zdrowa, jak np. smażona na patelni wersja drobiu. Dla niektórych, jest to również o wiele bardziej… smaczny przepis! Przedstawiamy spis składników, którą powinieneś sobie przygotować.

Lista składników:

  • 700 g piersi z kurczaka
  • 1 l mleka

Lista przypraw:

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • szczypta papryki ostrej
  • szczypta pieprzu
  • sól
  1. Dokładnie umyj i osusz pierś z kurczaka. Następnie, natrzyj ją przyprawami, jakie wcześniej przygotowałeś.
  2. Kiedy już będziesz mieć mięso natarte przyprawami, zagotuj mleko i włóż kurczaka do gotującego mleka. Pamiętaj, że mleka powinno być w garnuszku na tyle dużo, by mogło przykryć po włożeniu całą pierś z kurczaka.
  3. Włożyłeś już pierś z kurczaka do mleka? A więc, gotuj teraz mięso przez ok. 1 minutę.
  4. Nakryj garnek pokrywką, po czym zawiń w gruby koc albo ręcznik. Odstaw go na ok. 2 godziny lub nawet chwilę dłużej.
  5. Kiedy już minie wyżej wymieniony czas, osusz kurczaka za pomocą papierowego ręcznika.

Tak przygotowaną pierś z kurczaka możesz podać nie tylko z warzywami, ale też z ryżem czy np. śmietanowym, szpinakowym albo serowym sosem. Smacznego!

Gotowana pierś z kurczaka

Jak ugotować pierś z kurczaka w ziołach?

Jeżeli chcesz, żeby obiad był możliwie szybki i prosty do przygotowania, ale też jednocześnie pyszny i lekkostrawny, warto będzie postawić na filet z kurczaka – jednak nie smażony w głębokim tłuszczu, a… ugotowany! Wówczas zjesz coś naprawdę zdrowego i niewymagającego zbyt wiele czasu, jaki trzeba daniu poświęcać. W jaki sposób możesz ugotować drób? Otóż, metod jest naprawdę sporo. Możesz chociażby ugotować kurczaka w… ziołach.

Lista składników:

  • 2 filety z kurczaka (po ok. 200 g)
  • 1 łyżeczka rozpuszczonego masła (płaska)

Lista przypraw:

  • 1/3 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku (płaska)
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżka natki pietruszki (posiekanej)
  • szczypta soli

Jak ugotować pierś z kurczaka? Praktyczny przepis krok po kroku

  1. Zmieszaj wszystkie przyprawy z rozpuszczonym nieco wcześniej masłem.
  2. Umyj i osusz filety, a następnie natnij je i utwórz w ten sposób tzw. „kieszonkę” w kurczaku.
  3. Natrzyj całość kurczaka (razem z jego wnętrzem) przyrządzoną, ziołową pastą. Filety szczelnie i dokładnie zawiń w folię spożywczą.
  4. Wrzuć mięso do gotującej się wody. Najlepiej gotować kurczaka przez 20, a już maksymalnie przez 25 minut.
  5. Rozwiń mięso z folii. Następnie, przetnij nożyczkami folię i potnij ostrym nożem pierś w ukośne plasterki. Możesz dodatkowo podać sos i warzywa, a także ryż. Smacznego!

Pierś z kurczaka gotowana z… serem!

Nie masz pomysłu na smaczne danie obiadowe, jednak bardzo chcesz przygotować coś naprawdę „ekstra” dla swoich gości? Spróbuj przyrządzić zatem mięciutkiego oraz niezwykle aromatycznego kurczaka w ziołach, który w środku będzie skrywał… pewną tajemnicę. Mianowicie, stanowić będzie ją żółty ser! Przepis na przygotowanie kurczaka w takiej formie jest szybki i prosty – czas przygotowania dania to bowiem ok. 30 minut.

Lista składników:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 10 g sera żółtego
  • 2 łyżeczki masła

Lista przypraw:

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • Szczypta papryki ostrej
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • Sól
  • Pieprz
  • Natka pietruszki
  1. Dokładnie umyj i wysusz pierś z kurczaka.
  2. Przekrój mięso na dwie części. Następnie, dopraw je paprykami (słodką i ostrą), ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą (do smaku).
  3. Zrób w pojedynczych kawałkach piersi tzw. kieszonki i włóż do nich masło oraz ser żółty. Starannie zawiń mięso.
  4. Ustaw garnek na palnik i włóż do środka przygotowanego kurczaka. Gotuj drób najlepiej przez ok. 20 minut i od razu podaj przygotowanego na talerz.

Pamiętaj o tym, że…

Kurczak w wodzie to przysmak, z jakiego bardzo często rezygnujemy tylko dlatego, że ma on dość… mdły smak. Chcesz uniknąć takiej sytuacji i podać kurczaka naprawdę aromatycznego i smacznego? Zamarynuj go więc w przyprawach – trzymając w nich mięso przynajmniej przez całą noc. Możesz równie dobrze zagotować kurczaka w… rosole. Do gotującej się wody wrzuć wówczas chociaż jedno z bardziej aromatycznych warzyw – a więc, może to być por, czosnek bądź papryka.

Ocena: 4,3/5 (głosów 14)
, aktualizacja 5 grudnia 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
gotowanie przepisy kulinarne
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij