Jak upiec schab, żeby był soczysty? Oto 5 ważnych wskazówek
Schab i w ogóle mięso wieprzowe, ostatnio wraca do łask. Coraz częściej robimy pieczeń wieprzową lub pieczony schab. Niestety upieczony schab często wychodzi suchy i niesmaczny. Mało kto wie, że przyczyną jest niska zawartość tłuszczu w mięsie wieprzowym. Dlatego pieczenie schabu w piekarniku wcale nie jest takie łatwe jak się wydaje. Doradzamy, jak upiec schab żeby był soczysty, aromatyczny i miękki.
Jeśli szukasz więcej informacji i wskazówek, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z praktycznymi poradami.
Jak zrobić dobry, pieczony schab
Co to jest schab i co można z niego zrobić
Schab jest mięsem wieprzowym z odcinka piersiowo–lędźwiowego tuszy. Część tylną tego odcinka określa się jako schab, zaś część przednią jako karkówka. Mięso wieprzowe jeszcze niedawno uchodziło za niezdrowe, tuczące i zagrażające miażdżycą. Obecnie coraz bardziej odchodzi się od tego negatywnego postrzegania wieprzowiny, która zawiera tylko 5 - 10 % tłuszczu. Mięso wieprzowe jest źródłem pełnowartościowego białka, cennych aminokwasów, żelaza i witamin A, D i B.
Zła sława wieprzowiny pochodzi być może od tego, że przyrządza się go z dużą ilością tłuszczu. Mimo, że samo mięso nie jest tłuste, to kotlety schabowe czy z karkówki smaży się w tłustej panierce na dużej ilości tłuszczu. Samo smażenie jest najbardziej niezdrowym sposobem przyrządzania potraw.
Jeszcze w XX wieku na polskich stołach królowały kotlety schabowe i mielone, obtaczane w panierce i smażone na tłuszczu. Obecnie odchodzi się od smażenia i zastępuje go pieczeniem, które uchodzi za jeden ze zdrowszych sposobów przyrządzania potraw.
Jaki i dlaczego warto upiec schab w całości
Jeśli upieczemy schab w całości w piekarniku, możemy go pokroić na cienkie plasterki i traktować jako wędlinę na kanapki. Schab pieczony pokrojony w grube plastry może być wspaniałym daniem obiadowym. Podobnie możemy wykorzystać pieczeń wieprzową, którą robi się z szynki wieprzowej. Niestety wieprzowina, a szczególnie schab, zawiera bardzo mało tłuszczu, dlatego też pieczony schab bardzo często wychodzi suchy i niesmaczny.
Wbrew pozorom pieczenie schabu nie jest łatwe. Nie wystarczy po prostu włożyć go do piekarnika i upiec. Aby zrobić dobry schab, trzeba znać pewne domowe triki. Okazuje się, że na wszystko jest sposób. Znając różne domowe sposoby, na przykład jak oczyścić kurki lub, jak odświeżyć bułk, możemy wiele rzeczy zrobić samemu i oszczędzić sobie kłopotu i pieniędzy. Warto poznać tajemnice dobrych kucharzy, którzy wiedzą jak upiec schab żeby był soczysty, miękki i aromatyczny.
Jak upiec schab, żeby był soczysty, miękki, aromatyczny i pyszny
Jak przygotować schab do pieczenia
Suchy schab na obiad jest po prostu niesmaczny. Można uratować danie polewając je sosem. Jednak najlepiej poznać tajemnicę, jak zrobić dobry schab pieczony lub pieczeń wieprzową, które będą smaczne i soczyste.
Aby upiec pyszny, soczysty schab należy zacząć od zakupu właściwego kawałka mięsa. Najlepiej wybrać mięso na wagę, gdyż wtedy jesteśmy w stanie dokładnie obejrzeć jego stan. Ważnym etapem przed pieczeniem mięsa jest namoczenie go w marynacie. Marynatę robimy na bazie wody i oliwy z dodatkiem czosnku i ulubionych przypraw. Możemy w tym celu wykorzystać gotowe mieszanki przypraw do marynaty. Mięso powinno leżeć w marynacie co najmniej 5 godzin. Dobrym pomysłem jest natarcie mięsa przyprawami i owinięcie folią na czas marynowania.
Kolejnym sposobem na przygotowanie pysznego schabu, tak aby nie okazał się za suchy, jest faszerowanie. Farsz wprowadzi nieco wilgoci do środka. Dobrym materiałem do faszerowania są namoczone, suszone owoce, czosnek, grzyby, sery lub warzywa. Doskonałym sposobem na nasączenie mięsa tłuszczem jest faszerowanie boczkiem. Faszerujemy w ten sposób, że ostrym nożykiem robimy w mięsie kieszonki i wciskamy w nie farsz, na przykład ząbki czosnku, kawałki boczku lub sera.
Dobrym sposobem na zachowanie w mięsie wilgoci jest obsmażanie go. Przed pieczeniem sztukę mięsa obsmażamy krótko na mocno rozgrzanym tłuszczu. Uważa się, że obsmażanie powoduje zamknięcie się porów mięsa, dzięki czemu soki nie wypływają, lecz zostają w środku. Warto pamiętać, aby po wyjęciu mięsa z lodówki, zostawić go na godzinę, aby nabrało temperatury pokojowej. Dopiero wtedy obsmażamy schab.
Sposoby na pieczenie schabu w całości w piekarniku
Aby upiec pyszny, soczysty i aromatyczny schab musisz wziąć pod uwagę następujące wskazówki:
- zamarynowanie mięsa w odpowiednich przyprawach,
- nadziewanie mięsa farszem,
- obsmażanie mięsa na gorącym tłuszczu,
- pieczenie w folii aluminiowej, rękawie do pieczenia lub zamkniętym naczyniu żaroodpornym,
- odpowiednia temperatura i czas pieczenia.
Schab możemy upiec w piekarniku na kilka sposobów:
- owinięty folią aluminiową,
- w rękawie do pieczenia,
- w zamkniętym naczyniu żaroodpornym.
W czasie pieczenia bardzo ważny jest czas. Zbyt długie pieczenie będzie wysuszało mięso. Uważa się, że na 1 kg mięsa należy przeznaczyć 1 godzinę pieczenia. Sprawdź także ten artykuł: Ile piec schab? Wyjaśniamy, jaki jest optymalny czas i temperatura pieczenia.
Temperatura zależy od sposobu pieczenia. Pieczenie w formie lub w zamkniętym naczyniu żaroodpornym powinno mieć temperaturę 160 - 170 stopni. Jeśli pieczemy w folii aluminiowej lub w rękawie do pieczenia, najpierw ustawiamy temperaturę na 200 stopni, a po około pół godziny zmniejszamy do 160 stopni.
Dość łatwym sposobem jest pieczenie w rękawie piekarniczym. Mięso trzeba umieścić w rękawie i zawiązać oba końce. Należy jednak zostawić w środku trochę miejsca i nie owijać rękawem szczelnie. Ponadto rękaw warto nakłuć w kilku miejscach. Pieczemy w temperaturze około 180 stopni. Czas liczymy według zasady 1 godzina pieczenia na 1 kg schabu. Po upieczeniu nie wyjmujemy schabu od razu z rękawa, lecz czekamy aż ostygnie. Dzięki temu uzyskamy pyszne, soczyste i aromatyczne mięso.
Pyszny schab możemy upiec także bez rękawa piekarniczego. W takim przypadku pieczemy schab nieco krócej, w niższej temperaturze. Warto w czasie pieczenie podlewać schab wodą lub bulionem, dzięki czemu mięso się nie wysuszy. Świetnie sprawdzi się także naczynie żaroodporne. Dobrym sposobem dodania wilgoci do mięsa jest obłożenie go w naczyniu żaroodpornym kawałkami boczku, słoniny, plasterkami masła. Możemy włożyć również obrane jabłka, które sprawią, że mięso nabierze wilgoci i aromatu.