Jak upiec ziemniaki w piekarniku krok po kroku? Oto sprawdzony przepis
Ziemniaki pieczone w piekarniku elektrycznym są bardzo smaczne i wcale nie jest tak trudno o ich przygotowanie. Zatem, jak upiec ziemniaki w piekarniku krok po kroku? Przepis nie jest jeden, ponieważ można to zrobić na kilka sposób. Ale, jak? Oto podpowiedzi, jak przygotować pieczone ziemniaki!
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o gotowaniu.
Jak upiec ziemniaki w piekarniku?
Zapiekane ziemniaki – jak upiec kartofle w piekarniku?
Do pieczenia ziemniaków w piekarniku należy wybrać odpowiednią odmianę kartofli – takie nie będą wymagały ich przygotowania przed wstawieniem do piekarnika. Po upieczeniu zaś będą delikatne i nieco sypkie. Jeżeli nie masz takich ziemniaków, spokojnie – opiekane kartofle można przyrządzić również z odmiany nie przeznaczonej do pieczenia! Zagotuj je jednak uprzednio w lekko osolonej wodzie – dzięki temu ziemniaki po wstawieniu do piekarnika i wyjęciu ich będą twarde i chrupkie, jak frytki lub talarki!
Zanim wstawisz ziemniaki, koniecznie pokrój je w ćwiartki, paski bądź talarki – wszystko zależy od wielkości kartofli i sposobu, w jaki chcesz je podać. Dzięki odpowiedniemu ich pokrojeniu, ziemniaki równomiernie się upieką! Potrzebne będą:
- olej,
- przyprawa ziołowa do ziemniaków,
- tymianek / rozmaryn – wedle uznania.
- Ułóż na blaszce pokrojone w wybrany kształt ziemniaki.
- Skrop je nieco olejem i posyp przyprawami.
- Wstaw ziemniaki do piekarnika (najlepiej ok. 180 st. C).
- Jak długo piec ziemniaki? Otóż do momentu, aż się zarumienią.
Pieczone ziemniaki będą smakowały równie świetnie, gdy niczym ich nie przyprawisz. Warto jednak będzie zaraz po wyjęciu „potraktować” je z osobna masłem i odrobiną soli. Pycha! Sprawdź także ten artykuł o pasteryzacji słoików w piekarniku.
Ziemniaki pieczone w piekarniku elektrycznym
Opiekane kartofle to świetny dodatek do każdego obiadu. Możesz przyrządzić je w takiej wersji, zamiast podać tradycyjnie gotowane. Możesz zapiekać je same lub z serem czy warzywami – traktując jako osobny, pełnowartościowy posiłek. Idealne do piekarnika będą ziemniaki sałatkowe (jak denary). Nie zawierają wiele skrobi, więc się nie rozpadną w trakcie pieczenia. Jak upiec ziemniaki w piekarniku?
- Umyj ziemniaki. Nie musisz obierać ze skórki, jak są czyste.
- Podziel je na równe kawałki, by szybciej się upiekły.
- Gotuj ok. 10 minut, żeby skrócić czas ich pieczenia.
- Posmaruj oliwą i posyp wybranymi przyprawami do smaku.
- Możesz też zrobić w nich nacięcia i włożyć np. liście laurowe.
- Wsadź całość do rozgrzanego piekarnika (ok. 180 st. C) i piecz ok. 35 minut.
Zastanawiasz się, jak długo piec ziemniaki? Otóż, co przepis – to inaczej. Zależy to głównie od wielkości ziemniaków i tego, czy są stare, czy też… młode. Młode bowiem często można piec krócej, bo ok. 25 minut. Możesz także piec słodkie ziemniaki, czyli bataty – jednak trzeba je piec krócej, bo dość szybko miękną. A może zainteresuje cię także ten artykuł o dymie z piekarnika w czasie pieczenia?
Pieczone ziemniaki - jak upiec kartofle?
Zapiekane ziemniaki – jak zrobić?
Jeżeli chcesz zrobić mocno aromatyczne pieczone ziemniaki do obiadu, przygotuj sobie:
- 1 kg ziemniaków (typ B)
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- 2 łyżeczki drobno zmielonej cebuli suszonej
- Umyj i pokrój ziemniaki na małe kawałki (ok. 3 cm), bez obierania.
- Zagotuj je w soli morskiej (ok. 10 minut), odcedź i pozwól im się ostudzić.
- Nastaw piekarnik na termoobieg i 220 st. C.
- Olej wlej do miseczki, zetrzyj czosnek i dodaj przyprawy. Zblenduj na gładką masę.
- Ziemniaki polej uzyskanym sosem i rozprowadź go po nich.
- Wyłóż kartofle na blaszce przykrytej papierem do pieczenia – nie mogą się stykać ze sobą.
- Piecz ok. 30 minut, aż się przyrumienią.
Jak upiec ziemniaki w piekarniku?
Możesz użyć mączystej odmiany do pieczenia, jak irga czy irys – zachowają one bowiem odpowiednie właściwości w trakcie obróbki termicznej. Przygotuj:
- 3 ziemniaki irys / irga,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- pieprz i sól.
- Rozgrzej piekarnik do 250 st. C.
- Oczyść kartofle pod bieżącą wodą, wysusz papierowym ręcznikiem i pozbądź się wszystkich oczek przy użyciu ostrego nożyka.
- Natrzyj ziemniaki pędzelkiem do rozprowadzania tłuszczu lub dłonią – koniecznie oliwą z oliwek. Wetrzyj w nie później sól i pieprz (zmielony).
- Nadziej ziemniaki w kilku miejscach, aby mogła z nich łatwo ulecieć para wodna w piekarniku.
- Wyłóż blachę folią do pieczenia, a następnie piecz przez ok. 50 minut.
Oczywiście, czas pieczenia zależeć będzie od typu urządzenia i jego mocy, a także odmiany i wielkości kartofli – o czym wspominaliśmy już wyżej. Jeżeli posiadasz średniej i dużej wielkości ziemniaki, zazwyczaj piecze się je w temperaturze między 200 a 220 st. C (do 50 minut). Z kolei mniejsze ziemniaki najlepiej jest upiec między 150 a 180 st. C. (do 60 minut).
Warto również podpiec ziemniaki w… mikrofalówce. Taki patent pozwoli skrócić czas pieczenia ich w piekarniku. Skórę ziemniaka możesz zaś zabezpieczyć w piekarniku za pomocą folii do pieczenia. Dzięki temu skórka kartofla nie zwęgli się, jeżeli zdecydowałeś się kupić jego delikatniejszą odmianę. Wskazówki te ułatwią przygotowanie pieczonych ziemniaków i sprawią, że będą doskonałym dodatkiem do każdego obiadu. Ziemniaki pieczone to banalny i pyszny przepis.
Smacznego!