Jak upiec ziemniaki w piekarniku?

Zapiekane ziemniaki – jak upiec kartofle w piekarniku?

Do pieczenia ziemniaków w piekarniku należy wybrać odpowiednią odmianę kartofli – takie nie będą wymagały ich przygotowania przed wstawieniem do piekarnika. Po upieczeniu zaś będą delikatne i nieco sypkie. Jeżeli nie masz takich ziemniaków, spokojnie – opiekane kartofle można przyrządzić również z odmiany nie przeznaczonej do pieczenia! Zagotuj je jednak uprzednio w lekko osolonej wodzie – dzięki temu ziemniaki po wstawieniu do piekarnika i wyjęciu ich będą twarde i chrupkie, jak frytki lub talarki!

Zanim wstawisz ziemniaki, koniecznie pokrój je w ćwiartki, paski bądź talarki – wszystko zależy od wielkości kartofli i sposobu, w jaki chcesz je podać. Dzięki odpowiedniemu ich pokrojeniu, ziemniaki równomiernie się upieką! Potrzebne będą:

  • olej,
  • przyprawa ziołowa do ziemniaków,
  • tymianek / rozmaryn – wedle uznania.
  1. Ułóż na blaszce pokrojone w wybrany kształt ziemniaki.
  2. Skrop je nieco olejem i posyp przyprawami.
  3. Wstaw ziemniaki do piekarnika (najlepiej ok. 180 st. C).
  4. Jak długo piec ziemniaki? Otóż do momentu, aż się zarumienią.

Pieczone ziemniaki będą smakowały równie świetnie, gdy niczym ich nie przyprawisz. Warto jednak będzie zaraz po wyjęciu „potraktować” je z osobna masłem i odrobiną soli. Pycha! Sprawdź także ten artykuł o pasteryzacji słoików w piekarniku.

Ziemniaki pieczone w piekarniku elektrycznym

Opiekane kartofle to świetny dodatek do każdego obiadu. Możesz przyrządzić je w takiej wersji, zamiast podać tradycyjnie gotowane. Możesz zapiekać je same lub z serem czy warzywami – traktując jako osobny, pełnowartościowy posiłek. Idealne do piekarnika będą ziemniaki sałatkowe (jak denary). Nie zawierają wiele skrobi, więc się nie rozpadną w trakcie pieczenia. Jak upiec ziemniaki w piekarniku?

  1. Umyj ziemniaki. Nie musisz obierać ze skórki, jak są czyste.
  2. Podziel je na równe kawałki, by szybciej się upiekły.
  3. Gotuj ok. 10 minut, żeby skrócić czas ich pieczenia.
  4. Posmaruj oliwą i posyp wybranymi przyprawami do smaku.
  5. Możesz też zrobić w nich nacięcia i włożyć np. liście laurowe.
  6. Wsadź całość do rozgrzanego piekarnika (ok. 180 st. C) i piecz ok. 35 minut.
Przygotowanie ziemniaków do pieczenia
Jak upiec ziemniaki w piekarniku krok po kroku? Oto sprawdzony przepis

Zastanawiasz się, jak długo piec ziemniaki? Otóż, co przepis – to inaczej. Zależy to głównie od wielkości ziemniaków i tego, czy są stare, czy też… młode. Młode bowiem często można piec krócej, bo ok. 25 minut. Możesz także piec słodkie ziemniaki, czyli bataty – jednak trzeba je piec krócej, bo dość szybko miękną. A może zainteresuje cię także ten artykuł o dymie z piekarnika w czasie pieczenia?

Pieczone ziemniaki - jak upiec kartofle?

Zapiekane ziemniaki – jak zrobić?

Jeżeli chcesz zrobić mocno aromatyczne pieczone ziemniaki do obiadu, przygotuj sobie:

  • 1 kg ziemniaków (typ B)
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżeczki drobno zmielonej cebuli suszonej
  1. Umyj i pokrój ziemniaki na małe kawałki (ok. 3 cm), bez obierania.
  2. Zagotuj je w soli morskiej (ok. 10 minut), odcedź i pozwól im się ostudzić.
  3. Nastaw piekarnik na termoobieg i 220 st. C.
  4. Olej wlej do miseczki, zetrzyj czosnek i dodaj przyprawy. Zblenduj na gładką masę.
  5. Ziemniaki polej uzyskanym sosem i rozprowadź go po nich.
  6. Wyłóż kartofle na blaszce przykrytej papierem do pieczenia – nie mogą się stykać ze sobą.
  7. Piecz ok. 30 minut, aż się przyrumienią.

Jak upiec ziemniaki w piekarniku?

Możesz użyć mączystej odmiany do pieczenia, jak irga czy irys – zachowają one bowiem odpowiednie właściwości w trakcie obróbki termicznej. Przygotuj:

  • 3 ziemniaki irys / irga,
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • pieprz i sól.
  1. Rozgrzej piekarnik do 250 st. C.
  2. Oczyść kartofle pod bieżącą wodą, wysusz papierowym ręcznikiem i pozbądź się wszystkich oczek przy użyciu ostrego nożyka.
  3. Natrzyj ziemniaki pędzelkiem do rozprowadzania tłuszczu lub dłonią – koniecznie oliwą z oliwek. Wetrzyj w nie później sól i pieprz (zmielony).
  4. Nadziej ziemniaki w kilku miejscach, aby mogła z nich łatwo ulecieć para wodna w piekarniku.
  5. Wyłóż blachę folią do pieczenia, a następnie piecz przez ok. 50 minut.

Oczywiście, czas pieczenia zależeć będzie od typu urządzenia i jego mocy, a także odmiany i wielkości kartofli – o czym wspominaliśmy już wyżej. Jeżeli posiadasz średniej i dużej wielkości ziemniaki, zazwyczaj piecze się je w temperaturze między 200 a 220 st. C (do 50 minut). Z kolei mniejsze ziemniaki najlepiej jest upiec między 150 a 180 st. C. (do 60 minut).

Warto również podpiec ziemniaki w… mikrofalówce. Taki patent pozwoli skrócić czas pieczenia ich w piekarniku. Skórę ziemniaka możesz zaś zabezpieczyć w piekarniku za pomocą folii do pieczenia. Dzięki temu skórka kartofla nie zwęgli się, jeżeli zdecydowałeś się kupić jego delikatniejszą odmianę. Wskazówki te ułatwią przygotowanie pieczonych ziemniaków i sprawią, że będą doskonałym dodatkiem do każdego obiadu. Ziemniaki pieczone to banalny i pyszny przepis.

Smacznego!

ikona podziel się Przekaż dalej