Wędzenie szynki domowym sposobem – co zrobić, żeby była soczysta?

O tym powinieneś pamiętać, jeśli dopiero zaczynasz wędzić mięso

Wędzenie szynki przeprowadzać można głównie na dwa sposoby – na zimno lub na gorąco. Dawniej wędzono szynkę zimnym dymem, aby jedynie zakonserwować mięso. Kiedyś tak bardzo nie liczył się zapach i smak wyrobów, a zachowanie ich na dłuższy czas. Wraz z upływem czasu wędliniarstwo bardzo się jednak rozwinęło. Dziś większość osób, które robią w domach swoje własne wędliny, korzystają z metody wędzenia na gorąco. Ogromnym plusem sposobu jest bowiem, że wymaga on znacznie mniej pracy, ale i czasu. Dzięki wędzeniu gorącym dymem można uzyskać także wspaniały smak i aromat mięsa. Obie metody (zimna i gorąca) różnią się głównie temperaturą, jaka panuje w komorze podczas wędzenia. Niezależnie o tego, na jakie wędzenie się jednak zdecydujesz, wybór zawsze będzie lepszy niż kupowanie szynki niejasnego pochodzenia, z niesprawdzonego i niepewnego źródła. Robiąc je samodzielnie, zawsze masz bowiem pewność, co zostało użyte do uwędzenia mięsa. Można też przyrządzić wówczas soczystą szynkę bez żadnych ulepszaczy i konserwantów, które nie wpływają korzystnie na nasze zdrowie.

Osoby, które dopiero zaczynają przygodę z wędzeniem, zawsze zastanawiają się nad dwoma rzeczami – w jakiej temperaturze i przez jak długi czas to robić? W rzeczywistości są to jednak pytania, na które ciężko znaleźć jedną trafną odpowiedź. Wszystko zależy bowiem od kilku szczegółów, takich jak rodzaj wędzarni i jej wielkość, ilość i rodzaj mięsa do uwędzenia znajdującego się w środku, rodzaj drewna do opalania i stabilność temperatury, jaka panuje w wędzarni. Jak się już pewnie domyślasz, nie jest to najmniej skomplikowany proces konserwacji mięsa, jaki istnieje na świecie. Jednak warto poświęcić mu dużo skupienia i uwagi, ponieważ wędzenie pozwala na uzyskanie domowej, pysznej, pachnącej i soczystej szynki. Właśnie w takiej postaci możesz podać ją później swojej rodzinie na kanapki, przyrządzić na święta wielkanocne lub przyszykować na dowolną imprezę okolicznościową. Każdy mięsożerca z pewnością doceni smak samodzielnie przygotowanej wędliny.

Jak uwędzić soczystą szynkę? Czy to trudne?

Jeśli chcesz przygotować naprawdę smaczną i soczystą wędzoną szynkę, powinieneś wcześniej dokładnie rozplanować wszystkie kroki działania. Zacznij od peklowania, czyli zakonserwowania mięsa. Powinno się używać do tego solanki, zatem roztworu wody, soli i dowolnych przypraw. Dzięki peklowaniu nadasz mięsu smak i kolor, a także zapewnisz mu lepszą trwałość. Proces wykonasz na sucho lub na mokro. Jeśli chcesz peklować na sucho, należy wetrzeć w mięso saletrę z przyprawami. Gdy chcesz jednak peklować na mokro, należy je z kolei zanurzyć w solance na kilka godzin. Następnie przyrządzana szynka powinna dobrze ociec, najlepiej na kratkach lub na hakach. Proces ten powinien trwać ok. 24 godzin. Mięso nie może wówczas znajdować się w temperaturze powyżej 15 st. C, ponieważ mogą zacząć rozwijać się w nim bardzo groźne bakterie.

Kolejny etap, którego nie można pominąć w procesie przygotowywania wędzonej szynki, jest jej osuszanie. Dzięki niemu usuniesz z mięsa wilgoć, która ewentualnie jeszcze na nim się znajduje. W tym celu należy włożyć mięso do komory wędzarni, ustawić na wysoką temperaturę i włączyć osuszanie. Proces powinien trwać ok. 4 godzin i odbywać się w temperaturze 30 st. C. Najlepiej przed suszeniem owinąć szynkę np. specjalną siatką wędliniarską. Dzięki suszeniu mamy gwarancję, że wędlina będzie zdrowa, a także pozbawiona szkodliwych substancji, które mogłyby dostać się do organizmu wraz z dymem. Gdy mięso będzie suche, należy przejść do wędzenia. Czas i temperatura zależeć będą tutaj od m.in. rodzaju wędzarni i mięsa, ilości przyrządzanej szynki i odmiany drewna do opalania. Ostatnim etapem jest parzenie w gorącej wodzie, które powinno być przeprowadzane w temperaturze ok. 70-90 st. C. Czas parzenia zależeć będzie od wagi uwędzonej szynki. Zwykle jest to ok. 45-50 minut / kilogram. Nie przeciągaj czasu parzenia, ponieważ zbyt długo leżąca w gorącej wodzie wędlina może stracić pożądaną kruchość. Na koniec warto na chwilkę szynkę zanurzyć w gorącej wodzie i odstawić do wyschnięcia. Możesz zawiesić ją na haku, aby całkowicie ociekła.

Wędzona szynka jeszcze nigdy nie była tak smaczna! Zobacz, jak ją zrobić

Bardzo ważne zasady wędzenia mięsa – nie zapomnij o nich!

Wędzenie szynki w domu nie zawsze może być łatwym zadaniem. Jeśli jednak przyswoisz kilka ważnych reguł dotyczących tego procesu, a także poświęcisz wędzeniu czas i odrobinę cierpliwości, z pewnością nie będzie to aż tak skomplikowane, jak z początku może się wydawać. Oto kilka istotnych zasad, o których warto pamiętać:

  1. Zawsze wybieraj mięso zdrowe i różowe ze sprawdzonego źródła. Po naciśnięciu palcem powinno wracać do swojej pierwotnej formy. Szynka do wędzenia musi być jak najwyższej jakości, żeby w procesie końcowym wyszła soczysta i smaczna.
  2. Nie używaj do wędzenia mrożonego mięsa – efekt może nie być zadowalający.
  3. W trakcie zanurzania mięsa w solance zadbaj o to, aby zostało nią całkowicie zalane. Możesz nim również obracać, żeby wchłonęło solankę równomiernie.
  4. Do wędzenia najlepiej wybierać drewno drzew liściastych, takie jak dąb, buk lub olcha. Możesz postawić również na drzewa owocowe.
  5. Jeśli nie masz wędzarni ogrodowej, szynkę przyrządzić możesz w żeliwnym lub emaliowanym garnku, np. na drewnianych zrębkach. Możesz również zainwestować w specjalny garnek do wędzenia mięsa.
  6. Szynkę można wędzić bez parzenia, jednak zawsze warto to robić, aby pozbyć się baterii oraz drobnoustrojów. Wystarczy w tym celu zanurzyć wędlinę w gorącej wodzie (minimum 70 st. C). Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak upiec szynkę w piekarniku.

Wędzarnia balkonowa – doskonały sposób na soczystą wędlinę?

Jeśli chcesz przyrządzić pyszną wędzoną szynkę, wcale nie musisz robić tego w ogromnej konstrukcji, z którą do dziś kojarzymy klasyczną wędzarnię na gospodarstwie. Nie musisz ani rozstawiać jej w swoim ogrodzie, ani chodzić przy niej przez całe dnie. Wystarczy, że zaopatrzysz się bowiem w specjalne urządzenie do wędzenia mięsa, którego używać możesz na tarasie, balkonie, a także we własnym mieszkaniu. Mobilna wędzarnia balkonowa to niewielkie urządzenie, które w większości produkuje się ze stali nierdzewnej. Zwykle wyposażone jest w dwa palniki gazowe, do których wlewa się paliwo żelowe. Aby skorzystać z wędzarni, wcale nie musisz podłączać jej do gazu albo prądu! Wystarczy użyć specjalnych zrębków wędzarniczych, aby dym zaczął wydzielać się na dno sprzętu. Należy je wysypać na tackę tak, żeby nie stykały się z paliwem.

Domowa wędzarnia to bardzo proste w obsłudze urządzenie, ale też łatwe do przenoszenia i czyszczenia. Powinno się ją czyścić oczywiście za każdym razem po użyciu, po całkowitym wystygnięciu wędzarni. Sprzęt najlepiej doszorujesz preparatami do czyszczenia grilla. Wędzarnię balkonową przenosić możesz w każde miejsce – niezależnie od tego, gdzie przebywasz. Możesz zatem zabrać ją nawet na… kemping! Zanim jednak zaczniesz używać mobilnej wędzarni, konieczne przeprowadź proces obróbki termicznej i obsługi urządzenia „na sucho”, żeby poznać jego specyfikę. Wyposaż się też w odpowiednie zrębki wędzarnicze, nadające szynce zapachu. Nie zapominaj również o tym, że najlepszym sposobem na przedłużenie trwałości wędzonego mięsa będzie saletra potasowa, służąca do peklowania.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny