Jak wyczyścić toster, opiekacz czy gofrownicę - praktyczne sposoby

Jeśli lubisz szybkie przekąski, to z pewnością masz w domu małe urządzenie agd typu opiekacz, gofrownica czy toster. Przyrządzanie pysznych gofrów, opiekanych kanapek czy tostów to świetna sprawa, zwłaszcza dla zabieganych. Jednak problem pojawia się, kiedy po użyciu urządzenia, konieczne jest jego umycie. Dlatego postanowiliśmy podpowiedzieć, jak wyczyścić toster oraz jak powinno wyglądać czyszczenie opiekacza i gofrownicy.

Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł o czyszczeniu mikrofalówki.

Czerwony toster w kuchni

Jak wyczyścić toster?

Cieplutkie tosty to szybki i prosty sposób na śniadanie, kiedy rano nagli nas czas. Jednak po zjedzeniu śniadania zwykle nie mamy czasu na wyczyszczenie urządzenia, w którym pozostają resztki zaschniętego sera i chleba. Na szczęście nie jest to pracochłonna czynność. W związku z tym powinniśmy umyć urządzenie po każdym użyciu.

Jak wyczyścić toster, by go nie uszkodzić? Najpierw należy odłączyć urządzenie z prądu. Na dnie tostera znajduje się niewielka tacka, która zatrzymuje większość opadających okruchów z chleba. Należy więc delikatnie ją wyjąć i przemyć wodą, po czym wytrzeć na sucho.

Z kolei toster należy kilkukrotnie potrząsnąć nad zlewem po to, aby znajdujące się w jego wnętrzu okruszki mogły wypaść. Jak umyć toster na zewnątrz? Obudowę urządzenia wystarczy przetrzeć wilgotną szmatką nasączoną roztworem wody z płynem do mycia naczyń i gotowe. Toster nadaje się do kolejnego użycia. A może zainteresuje cię także artykuł o czyszczeniu piekarnika?

Czyszczenie opiekacza

Wiemy już, jak wygląda czyszczenie tostera. W przypadku opiekacza mamy do czynienia z teflonową powłoką, na którą musimy uważać zarówno podczas czyszczenia, jak i w czasie wyjmowania opieczonych kanapek (absolutnie nie wolno robić tego widelcem!). Jeśli powłoka teflonowa zostanie uszkodzona, urządzenie nie będzie nadawało się do użytku (podobnie jak z patelnią).

Po odłączeniu opiekacza z gniazdka należy odczekać chwilę, by nieco wystygł. Z lekko ciepłej powierzchni teflonowej za pomocą drewnianej łopatki usuwamy resztki pozostałego jedzenia (kawałeczki chleba czy stopiony ser). Następnie za pomocą wilgotnej ściereczki (bądź miękkiej gąbki) przecieramy teflon.

Czyszczenie opiekacza preparatami chemicznymi jest surowo zabronione, ponieważ miałyby bezpośredni kontakt z żywnością! Na koniec wystarczy już tylko osuszyć powierzchnię przy pomocy ręcznika papierowego. Jeśli będziemy utrzymywać urządzenie w czystości po każdorazowym użyciu, opiekacz z pewnością posłuży nam długi czas. Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu domowe sposoby na wiele prac.

Czyszczenie gofrownicy

Gofrownicę, jak każdy tego typu sprzęt, powinno się czyścić po każdym użyciu. Dzięki takiej pielęgnacji urządzenie będzie utrzymane w dobrej kondycji. Nigdy nie przeprowadzamy czyszczenia na gorącej gofrownicy. Trzeba poczekać, aż sprzęt trochę wystygnie. Kiedy temperatura spadnie, można zabrać się za mycie.

Czyszczenie gofrownicy zaczynamy od przetarcia wewnętrznych płyt za pomocą miękkiej ściereczki. Najlepiej, gdy zrobimy to dokładnie, element po elemencie. A co, jeśli ciasto przywarło do płyty? W takiej sytuacji możemy polać je odrobiną oleju. Dzięki temu ciasto zmięknie i łatwiej je usuniemy. Pamiętajmy, że zewnętrzną część sprzętów najlepiej jest umyć płynem do mycia naczyń.

Posiadanie w domu sprzętów typu opiekacz, toster czy gofrownica to prawdziwa wygoda. Wiedząc, jak umyć toster, opiekacz i gorfownicę, możemy przez długi czas utrzymać je w dobrej kondycji.

Ocena: 4,8/5 (głosów 13)
, aktualizacja 22 sierpnia 2018
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij