Jak wyglądają mole spożywcze? Wyjaśniamy
Mole spożywcze są owadami latającymi, które są z reguły bardzo niepozorne – przypominają bowiem maleńkie… ćmy. Jednak ich pojawienie się w kuchni oznacza, że należy natychmiast podjąć się walki z tymi insektami! Zwalczanie moli kuchennych jest istotne, ponieważ owady żerujące w pokarmie ludzkim mogą zepsuć nam jedzenie. Warto wiedzieć zatem, jak wyglądają mole spożywcze i larwy moli spożywczych, a także jakie są domowe sposoby na ich uniknięcie!
Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o insektach w domu.
Jak wyglądają mole spożywcze?
Wygląd owadów żerujących na pokarmie
Mole są zazwyczaj niewielkich rozmiarów i należą do rodziny motyli. Jeżeli owad jest dorosły, to przeważnie posiada on kolor brązowo-szary. Lata powoli, najczęściej kierując się w stronę światła. Rozpiętość skrzydeł moli osiąga zazwyczaj między 11 a 16 mm, z kolei długość ich ciała wynosi od 8 do 13 mm. Całe szczęście, łatwo jest złapać je w locie – latają bowiem… niezbyt szybko. Larwy z kolei są zazwyczaj koloru pokarmu, jaki w danej chwili spożywają. Właśnie dlatego ciężko jest zauważyć je „na pierwszy rzut oka”. Aparat gębowy larw pozwala im przegryzać suchy prowiant, ale też wiele twardych opakowań – zatem ciężko jest również zatrzymać ich rozmnażanie.
Warto wspomnieć, że mole żywią się niemal wszystkimi artykułami spożywczymi, najczęściej mącznymi – kaszami, makaronami, cukrami, bakaliami, suszonymi owocami, otrębami, orzechami, słodyczami, a nawet… karmą dla zwierząt. Często nawet nie orientujemy się, jak lądują w naszych torbach zakupowych wraz z towarem ze sklepowych półek. Mole z łatwością przedzierają się przez foliowe opakowania, papier czy karton. Po dostaniu się do sypkiego produktu składają jaja, a larwy moli spożywczych zaczynają żery od przędzenia cienkich pajęczynek – wówczas żywność najczęściej trzeba już… wyrzucić. A może zainteresuje cię także ten artykuł o wyglądzie pluskwy domowej?
Rozmnażanie moli spożywczych
Zastanawiasz się, jak się pozbyć moli spożywczych? Zanim znajdziesz idealny środek na mole spożywcze, warto jest poznać sposoby ich rozmnażania. Samica mola często składa na pokarm ponad… 500 jaj. Robi to bezpośrednio, a więc małe larwy nie muszą wcale go poszukiwać. Rozwój larw zazwyczaj trwa ok. 90 dni, jednak przy niskiej temperaturze potrafią one zapaść w letarg i… przeczekać. Jeżeli temperatura jest dość wysoka, to gąsienice z jaj wyjdą już po 8 dniach – właśnie one robią najwięcej szkód, zanieczyszczając pożywienie. Gąsienica może żerować nawet przez 100 dni, przekształcając się następnie w motyla. Dorosły osobnik nie pobiera pokarmu – ich długość życia zależeć będzie od tego, ile zjadły (i czego) w okresie bycia larwą. Zazwyczaj dożywają nie więcej, jak 2 tygodnie.
Mole spożywcze mogą żywić się niemal wszystkim i nie są specjalnie wybrednymi owadami. Aby dostać się do pożywienia są w stanie przegryźć się przez nawet bardzo szczelnie zamknięte pojemniki – oprócz szklanych. Właśnie dlatego zaleca się przechowywanie suszonych grzybów, owoców czy mąki w szklanych słojach – a nie w tekturowych pojemnikach.
Zwalczanie moli kuchennych
Środek na mole spożywcze – czy istnieje?
Wiesz już, jak wyglądają mole spożywcze. Warto zatem sięgnąć po domowe sposoby ich… pozbycia się. Aby skutecznie pozbyć się owadów, najlepiej będzie wyrzucić te produkty, w których mole mogą aktualnie żerować. Warto będzie dodatkowo zapakować produkt w folię, żeby mole przypadkowo nie zostały w mieszkaniu. Jesteś pewny co to tego, że owady nie zdążyły zaatakować jakiegoś produktu? Możesz wówczas go… przemrozić. Należy także odkurzyć dom (a nie tylko same szafki w kuchni), aby usunąć niewidoczne pajęczynki wytwarzane przez szkodniki. A może zainteresuje cię także ten artykuł o domowych sposobach na pluskwy w domu?
Chcesz wiedzieć, jak się pozbyć moli spożywczych? Możesz w tym celu dokładnie umyć miejsca, gdzie schowane były produkty spożywcze – najlepiej wodą z dodatkiem dobrego środka czyszczącego. Warto również sporadycznie wstawić do szafki z mącznymi produktami naczynie zawierające podgrzany… ocet. Skutecznym sposobem będzie również wyłożenie na półkach liści laurowych bądź goździków – mole bardzo nie lubią ich zapachu! Jeżeli te metody okażą się nieskuteczne, zawsze możesz położyć… pułapkę na szafce.
Mole spożywcze – jak ich uniknąć?
Jeżeli chcesz uniknąć pojawienia się moli, staraj się przechowywać pokarm w szczelnie zamkniętych opakowaniach – jak szklane słoje albo metalowe puszki. Warto również przemyć takie pojemniki raz na jakiś czas. Nie zapomnij o regularnym przeglądaniu żywności przyniesionej do domu – zaniedbanie tego może bowiem sprawić, że będziesz mieć problem ze zlokalizowaniem owadów.
Staraj się zawsze dokładnie oglądać każdy pojemnik i wyrzucać wszystkie, które posiadają chociażby najmniejsze ślady żerowania moli – żywność i tak nie nada się już do ponownego spożycia. Koniecznie przejrzyj również jedzenie, jakie znajduje się w pomieszczeniach obok, a opróżnione szafki wymyj skutecznym preparatem. Jeżeli takowego nie posiadasz, w zupełności wystarczy woda z… mydłem albo płynem do zmywania naczyń. Staraj się również trzymać porządek w szafkach tak, aby sypka żywność nie zanieczyszczała półek i nie wysypywała się z opakowań.