Jak zagotować słoiki krok po kroku - pasteryzacja słoików krok po kroku
Mimo że przez cały rok możemy zakupić zarówno świeże owoce i warzywa, jak i przetwory w słoikach, robienie przetworów na zimę tradycyjnymi metodami wraca do łask i staje się coraz bardziej popularne. Nikogo nie trzeba przekonywać, że warzywa i owoce dojrzewające latem na słońcu mają zupełnie inny smak niż te produkowane zimą lub importowane. Kiszone ogórki, kompoty czy dżemy zrobione własnoręcznie w postaci przetworów na zimę są znacznie smaczniejsze niż te kupione w sklepie. Niezbędnym etapem przygotowywania przetworów jest pasteryzacja słoików. Dlatego też warto wiedzieć nie tylko, jak robić przetwory, lecz także jak zagotować słoiki w celu pasteryzacji.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o gotowaniu.
Wekowanie przetworów
Pasteryzacja słoików z przetworami stanowi niezbędny etap końcowy przygotowania przetworów na zimę. Pasteryzacja zabezpiecza słoiki przed otworzeniem się w trakcie przechowywania oraz uniemożliwia dostanie się do środka drobnoustrojów, które powodują psucie się przetworów. Pasteryzacja słoików polega na poddaniu słoików działaniu wysokiej temperatury w taki sposób, aby nie doprowadzić do pęknięcia szkła.
Tradycyjnie stosuje się 2 najbezpieczniejsze i najłatwiejsze do wykonania metody na wekowanie przetworów:
- pasteryzacja słoików w wodzie,
- wekowanie w piekarniku.
Wekowanie przetworów wymaga odpowiedniego czasu poddawania słoików działania wysokiej temperaturze. Czas wekowania zależy od rodzaju przetworów oraz ilości użytego cukru, jak również od tego czy używamy słoików typu twist-off czy typu weck oraz od wielkości słoików.
Słoiki typu weck pasteryzujemy w garnku, w wodzie. Natomiast słoiki typu twist-off możemy pasteryzować zarówno w wodzie jak i w piekarniku. Większe słoiki pasteryzujemy dłużej.
Najkrótsza i najprostsza jest pasteryzacja owoców w postaci dżemu z dużą ilością cukru oraz mocnych marynat. W tym przypadku wystarczy tylko odwrócić słoiki do góry dnem i poczekać, aż ostygną. Pasteryzacja owoców w postaci dżemu z małą ilością cukru powinna trwać 30 minut dla dużych słoików i 20 minut dla małych. Pasteryzowanie ogórków, komputu, czyli przetworów kwaśnych powinna trwać 15-20 minut w małych słoikach, a 25-30 minut w dużych słoikach.
Wekowanie grzybów i warzyw trwa 30 minut, jednak musimy je powtórzyć po 24 godzinach. W przypadku przetworów z warzyw pasteryzujemy 2 razy, zaś grzyby 3 razy. Najdłużej trwa wekowanie mięsa, gdyż należy je pasteryzować 60 minut i powtórzyć pasteryzację 2-3 razy w kolejne dni. A może zainteresuje cię także ten artykuł o pasteryzacji słoików w piekarniku?
Jak zagotować słoiki w garnku krok po kroku
Najbardziej tradycyjną metodą jest pasteryzacja w wodzie, która nadaje się do słoików z zakrętkami i z gumowymi uszczelkami. Metodą tą dobrze udaje się pasteryzowanie ogórków czy kompotu, czy też pasteryzacja owoców. Potrzebujemy duży garnek i ściereczkę. Niestety wszystkie słoiki nie zmieszczą się w garnku, dlatego wekowanie przetworów musi odbywać się partiami. Najlepiej podzielić słoiki według wielkości i pasteryzować małe z małymi i duże z dużymi.
Jak zagotować słoiki w wodzie krok po kroku:
- na dno dużego garnka układamy podkładkę do wekowania lub czystą ściereczkę, tak aby dno słoików nie stykało się z dnem garnka,
- przekładamy ciepłe przetwory do słoików i zakręcamy słoiki typu twist-off lub nakładamy gumy i metalowe sprężynki na słoje typu weck,
- ustawiamy w garnku słoiki, tak aby nie dotykały ścianek garnka ani siebie nawzajem,
- zalewamy słoiki w garnku gorącą wodą, tak aby sięgała 1 cm poniżej wieczka najniższego słoika,
- gotujemy wodę 10-30 minut w zależności od przepisu,
- wyjmujemy słoiki z gorącej wody i jeszcze raz dokręcamy,
- ustawiamy słoiki do góry dnem na kocu lub na ręczniku i owijamy kocem lub ręcznikiem i zostawiamy na kilkanaście godzin, aby stopniowo stygły.
Pasteryzacja słoików w piekarniku
Pasteryzowanie ogórków, kompotu, warzyw, owoców czy grzybów można wykonać również w piekarniku. Sprawdzi się tu jednak tylko piekarnik elektryczny, gdzie możesz łatwo ustawić odpowiednią temperaturę, maksimum 130 stopni. W piekarniku gazowym nie mamy możliwości precyzyjnego ustawienia temperatury, zaś zbyt wysoka temperatura może spowodować pękanie słoików.
Metoda ta jest dużo szybsza i łatwiejsza. Przede wszystkim możemy do piekarnika włożyć więcej słoików niż do garnka i pasteryzować więcej przetworów na raz. Istnieje też mniejsze ryzyko pęknięcia słoików. Jednak metoda ta nie nadaje się do słoików typu weck i słoików z gumowymi uszczelkami, gdyż suche powietrze w piekarniku źle wpływa na gumowe uszczelki.
Wekowanie przetworów w piekarniku krok po kroku:
- przełóż gorące przetwory do słoików i zakręć pokrywki,
- wstaw słoiki do zimnego piekarnika, tak aby nie stykały się ze sobą i nie dotykały do ścianek piekarnika,
- ustaw temperaturę na 100-130 stopni,
- wekowanie w piekarniku powinno trwać 30-40 minut w zależności od przepisu,
- po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim słoiki na około 30 minut,
- po tym czasie wyjmujemy słoiki i jeszcze raz dokręcamy,
- słoiki ustawiamy do góry dnem na ściereczce do wystygnięcia.
Pasteryzacja słoików nie jest trudna. Wystarczy tylko odrobina wiedzy i wprawy, aby słoiki nie popękały, dobrze się zassały i przetrwały kilka miesięcy przechowywania w ciemnym, chłodnym miejscu.