Fasolka szparagowa w sztuce kulinarnej

Kiedy jest sezon na fasolkę i czy można ją zachować na zimę

Mało kto wie, że fasolka szparagowa to niedojrzałe, młode strąki różnych odmian fasoli zwyczajnej. Pełni ona ważną rolę w kuchni jako zdrowy, warzywny dodatek do wielu dań oraz jako samodzielne danie. Miękkie i delikatne fasolki wykorzystuje się w formie ugotowanej, głównie jako jarzynę do obiadu.

Fasolka szparagowa jest niskokaloryczna i doskonała w diecie odchudzającej. Zawiera antyoksydacyjne witaminy C, A i beta-karoten oraz liczne składniki mineralne. Dostarcza szczególnie dużo potasu, który pozwala walczyć z nadciśnieniem. Fasolka ma niski indeks glikemiczny, dlatego jest odpowiednia dla diabetyków. Działa moczopędnie i jest dobra na nerki.

Na rynku występuje zielona i żółta fasolka szparagowa. Sezon na fasolkę rozpoczyna się w czerwcu i trwa całe lato. Surową fasolkę możemy przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnym opakowaniu, przez 5 - 7 dni. W tym okresie możemy cieszyć się tym zdrowym i niskokalorycznym warzywem. Co robić jeśli chcemy zachować walory tego warzywa na zimę? Aby przygotować fasolkę na zimę, możemy ją albo zamrozić, albo przygotować ją w słoikach.

Wykorzystanie fasolki szparagowej w kuchni - dania i przepisy

Fasola pochodzi z Ameryki i jak wiele warzyw została sprowadzona do Europy po odkryciach geograficznych. Długo jednak nikt nie umiał jej przyrządzić i uprawiano ją jako roślinę ozdobną. Fasola upowszechniła się w kuchni dopiero w XVII wieku. Fasolka szparagowa jest odmianą fasoli zwykłej. W celach kulinarnych wykorzystujemy całe strąki w postaci ugotowanej. Fasolka ta nie ma nic wspólnego ze szparagami. Nazwano ją tak ze względu na podobne walory smakowe.

Fasolka żółta i zielona nieco różnią się smakiem. Żółta fasolka ma delikatniejszy smak, zaś zielona odznacza się smakiem bardziej wyrazistym.

Potrawy z fasolki szparagowej:

  • fasolka podsmażona na maśle i okraszona zasmażką z bułki tartej,
  • jarzyna do drugiego dania,
  • dodatek do zupy jarzynowej i dań jednogarnkowych,
  • dodatek do sałatek z gotowanych warzyw lub sałatek makaronowych,
  • dodatek do sosu do ryżu, kasz i makaronu,
  • zapiekanka z fasolką szparagową,
  • jajecznica z fasolką,
  • dodatek do paelli,
  • dodatek do gulaszu,
  • dodatek do dań kuchni orientalnej.

Co ciekawe, z dodatkiem fasolki szparagowej można zrobić również takie nietuzinkowe dania, jak: fasolka szparagowa po bretońsku, czy też zapiekanka z fasolką szparagową, makaronem i mięsem mielonym.

Najbardziej klasycznym daniem z fasolki szparagowej, jest fasolka szparagowa z bułką tartą. Robimy do tego dania tradycyjną zasmażkę z bułki tartej. Zasmażką okraszamy ugotowaną fasolkę. Danie to świetnie nadaje się jako jarzyna do drugiego dania. Może również służyć jako osobne, dietetyczne i wegetariańskie, danie na podwieczorek lub na kolację.

Czy fasolkę szparagową można jeść na surowo i jak ją ugotować

Jak gotować fasolkę szparagową? Fasolki nie można jeść na surowo. Surowa fasolka zawiera toksyczną fazynę, która ulega rozkładowi dopiero podczas obróbki termicznej.

Jak przygotować fasolkę do gotowania? Należy ją umyć, a następnie odciąć ogonki. Niektóre fasolki, szczególnie pod koniec sezonu, mają niesmaczne łyko wzdłuż strąków. Dlatego też łyko należy oderwać. Wyczujemy podczas przecinania nożykiem, czy zakupiona fasolka posiada łyko. Fasolki szparagowej nie trzeba moczyć przed gotowaniem.

Fasolkę wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 20 minut. Dobrym sposobem jest gotowanie fasolki na parze. Przed gotowaniem na parze należy ją pociąć na mniejsze kawałki.

Jak zamrozić fasolkę szparagową i jak przygotować ją do mrożenia

Jak zachować fasolkę szparagową na zimę

Jednym z najlepszych sposobów na zachowanie fasolki szparagowej na zimę, jest mrożenie. Jak przygotować fasolkę do mrożenia? Czy można po prostu wrzucić surową fasolkę do zamrażarki? Niestety mrożenie fasolki nie jest sprawą łatwą. Jeśli po prostu włożymy surową fasolkę do zamrażarki, zimą wyjmiemy wodniste, gąbczaste i niesmaczne warzywo. Dlatego warto wiedzieć jak zamrozić fasolkę szparagową, aby zachowała walory smakowe.

Do mrożenia wybieramy dorodne, zdrowe strąki, bez przebarwień i uszkodzeń. Surową fasolkę myjemy i odcinamy ogonki. Ewentualnie usuwamy łyko. Strąki można mrozić w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki.

Ważnym etapem jest blanszowanie. Polega ono na wrzuceniu fasolki do wrzątku i gotowanie przez 2 - 3 minuty. Wstępne obgotowanie fasolki pozwala zachować jej kolor i smak. Po zblanszowaniu wyjmujemy fasolkę z wrzątku i przekładamy do lodowato zimnej wody i schładzamy również 2 - 3 minuty.

Następnie osuszamy fasolkę na ręczniku papierowym i przekładamy do woreczków do mrożenia. Warto podzielić fasolkę na mniejsze porcje do obiadu. Fasolkę szparagową można przechowywać w zamrażarce około 9 miesięcy.

Przetwory na zimę z fasolki szparagowej

Mrożenie jest jednym z lepszych sposobów zachowania fasolki na zimę. Jednak tylko właściciele dużej zamrażarki mogą przygotować sobie odpowiednia ilość fasolki na całą zimę. Jeśli masz nieduży zamrażalnik, warto pomyśleć o zrobieniu przetworów w słoikach.

Jakie przetwory można zrobić z fasolki szparagowej w słoikach:

  • sałatka z fasolki,
  • fasolka marynowana,
  • fasolka szparagowa w słoikach,
  • fasolka kiszona.

Dobrym pomysłem jest sałatka z fasolki z dodatkiem octu, który działa jak konserwant. Fasolkę łączymy z różnymi warzywami, dzięki czemu mamy gotową jarzynę na obiad. Aby zrobić sałatkę z fasolki na zimę, fasolkę oraz inne warzywa należy obgotować, tak aby była al dente.

Fasolkę marynowaną robimy z samej fasoli lub z dodatkiem innych warzyw. Fasolka musi być przygotowana i obgotowana przez 5 minut. Zalewamy ją zalewą na bazie octu i cukru. Zarówno fasolkę marynowaną jak i sałatkę z fasolki należy zapasteryzować.

Jeśli nie chcesz stosować octu do przetworów, możesz skorzystać z przepisu na fasolkę szparagową w słoikach. Surową fasolkę umieść ciasno, pionowo w słoikach. Do każdego słoika dodaj 1 łyżkę soli, pół łyżeczki cukru oraz szczyptę kwasku cytrynowego, a następnie zalej zimną wodą. Tak przygotowane słoiki należy dwukrotnie zapasteryzować w gorącej wodzie w odstępie 1 dnia.

Fasolkę szparagową można również zakisić podobnie jak kisimy ogórki. Fasolkę najpierw należy obgotować przez 5 minut. Gotujemy solankę tak jak do ogórków. Układamy fasolkę w słoikach i zalewamy solanką, tak aby całkowicie przykryła fasolkę. Słoiki zakręcamy i trzymamy około 5 dni w temperaturze pokojowej, następnie wynosimy je do chłodnej piwnicy.

ikona podziel się Przekaż dalej