Parzenie kawy w kawiarce

Kafeterka – wszystko, co powinieneś o niej wiedzieć

Kawiarka jest to inaczej kafeteria ciśnieniowa bądź kafeterka. Urządzenie to zazwyczaj składa się z:

  • zbiorniczka na zaparzoną kawę,
  • zbiorniczka na wodę,
  • sitka na zmieloną kawę.

W skład kafeterek wchodzi również zawór bezpieczeństwa i uszczelka zabezpieczająca. Zawór reguluje ciśnienie w zbiorniczku z wodą (należy więc utrzymywać jej odpowiedni poziom w urządzeniu. Oczywiście, nie przekraczając wyznaczonej linii – inaczej kafeteria może nie zadziałać, a nawet… wybuchnąć!). Uszczelka z kolei musi być odpowiednio zadbana i regularnie wymieniania, aby zabezpieczyć kafeterię przed ewentualnymi uszkodzeniami. Parzenie kawy w kawiarce polega na tym, że ciśnienie wytwarza się w zbiorniczku na dole urządzenia. Woda wrze, wytwarza się więc para wodna, a ona wypycha wodę do góry (dzięki ciśnieniu). Następnie przebija się przez wsypaną kawę i sitko, jakie filtruje fusy. Właśnie tak powstaje aromatyczna… kawa! Sprawdź także ten artykuł o automatycznych ekspresach do kawy.

Jak zaparzyć kawę w kawiarce?

Przepisy na korzystanie z kafeterii są różne, jednak my przedstawimy ten najbardziej powszechny z nich:

  1. Najpierw zmiel ziarenka kawy w młynku – to podniesie jakość kawy.
  2. Przefiltruj wodę w dzbanku do filtrowania wody bądź ją przegotuj – dzięki temu, kafeteria nie zajdzie kamieniem!
  3. Wlej wodę do zbiorniczka na wodę w kafeterce, nie przekraczając poziomu zaworu bezpieczeństwa. Dzięki temu urządzenie na pewno nie wybuchnie!
  4. Sitko umieść na zbiorniczku z wodą, wypełniając je zmielonymi ziarnami kawy. Możesz wsypać całe sitko zwłaszcza, jeżeli kawa z kawiarki ma być aromatyczna oraz intensywna. Kawa nie może być jednak zmielona zbyt drobno, ponieważ wodzie trudno będzie się wówczas przedostać przez ziarna. Grube ziarna mają to do siebie, że dość łatwo się przy nich przelewa wodę.
  5. Wsypanej kawy nie ubijaj! Stuknij sitkiem o blat (tylko delikatnie!), wówczas kawa się dobrze ułoży.
  6. Górną część kawiarki (tam, gdzie gromadzi się gotowa kawa), nałóż na urządzenie. Skręć je, aż poczujesz wyraźny opór. Wówczas rozpoczyna się docelowe parzenie kawy! A może zainteresuje cię także ten artykuł o usuwaniach plam z kawy?
  7. Ustaw kawiarkę na kuchence gazowej bądź elektrycznej. Oczywiście, możesz ją również ustawić na płycie indukcyjnej – na rynku są dostępne kafeterki, które przeznaczone są bowiem również do tego rodzaju kuchenek.
  8. Zaczekaj do momentu, gdy wrząca woda wytworzy ciśnienie. Wówczas przedostanie się ona z dolnego do górnego zbiorniczka (przez sitko z kawą). Nalałeś do zbiornika wrzątek? A więc wystarczy zaledwie… minutka. Jeżeli jednak w zbiorniku na wodę znajduje się zimna woda, to musisz odczekać do 5 minut.
  9. Wyłącz kuchenkę, kiedy tylko usłyszysz bulgotanie wody. Zdejmij kafeterię z kuchenki, aby przyrządzana kawa się nie przypaliła – bo może zrobić się wówczas… gorzka!
  10. Przelej kawę do filiżanek bądź do kubka. Jeżeli masz maleńkie filiżanki od espresso, warto będzie ogrzać je wcześniej wrzątkiem. Nie zapomnij, że kawa z kawiarki jest intensywna – warto więc uzupełnić ją mlekiem (przy pomocy spieniacza do mleka) bądź wodą. Gotowe!
Materiały sponsorowane
Najpopularniejsze roboty sprzątające

Chcesz kupić robota sprzątającego i zastanawiasz się jaki model wybrać? Sprawdź najczęściej wybierane roboty sprzątające przez internautów.

Kawa z kawiarki oraz parzenie kawy w kawiarce i porady jak zaparzyć mocną, aromatyczną kawę w kawiarce
Jak zaparzyć kawę w kawiarce krok po kroku – poradnik praktyczny

Kawa z kawiarki – co warto wiedzieć?

Czy warto oszczędzać na urządzeniu?

Nie warto! Należy pamiętać, że kawiarka powinna na podstawie zostać wykonana z aluminium albo ze stali. Elementy te bowiem mają styczność zarówno z kawą, jak i z wodą. Poddawane też są działaniu temperatury i jej zmianie.

Nie można więc decydować się na tanie stopy niedobrej jakości. Dlaczego? Otóż istnieje wówczas ryzyko, że kawa będzie miała… metaliczny posmak. Można więc w ten sposób przypadkowo uwolnić związki, jakie będziemy wprowadzać wraz z kawą do naszych organizmów. A to już jest dość ryzykowne dla zdrowia!

Jaką kawę do kawiarki wybrać?

Oczywiście, wszystko jest kwestią gustu. Parzenie kawy w kawiarce wiąże się z jej odpowiednim doborem, jednak mamy tu naprawdę spore pole manewru. Kawa powinna zostać wybrana według własnych upodobań, a także zmielona uprzednio dobrej jakości młynkiem do kawy.

Klasyczne rozwiązanie (i najbardziej chyba logiczne) to kupno mieszanki do espresso, czyli. tzw. blendy. Wówczas w mieszance takiej znajduje się różnego gatunku kawa, zmieszana ze sobą i pochodząca z rozmaitych części świata – łatwiej ją wówczas dopasować do różnego sposobu podawania kawy. Dzięki wysokiemu ciśnieniu wydzielanemu w urządzeniu, można z takiej mieszanki uzyskać maksymalny smak i aromat. Mieszankę można wówczas skomponować z mlekiem, cukrem bądź syropem do kawy. Oczywiście, można też pić kawę bez zupełnie żadnych dodatków – to jednak opcja, jaką cenią sobie najbardziej… prawdziwi smakosze kawy!

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 94.3% czytelników artykuł okazał się być pomocny