Jak zniwelować zapach czosnku?

Chcę pozbyć się zapachu czosnku!

Warto już na samym początku wspomnieć, że woń czosnku potrafi utrzymywać się na skórze oraz w ustach nawet… 72 godziny. Rozsądnym rozwiązaniem jest zatem jedzenie go wyłącznie w towarzystwie ludzi, z jakimi chce się spędzić dalszą część dnia – dzięki temu nie będziemy czuć się skrępowani. Przykry zapach powoduje allicyna – ludzi organizm zwyczajnie jej nie metabolizuje. Zatem krąży ona po całym ciele, a organizm stara się wydalić ją poprzez skórę i drogi oddechowe. Co zrobić, kiedy tylko kroiłeś czosnek do potrawy i nieprzyjemny zapach został na dłoniach? Jest na to kilka skutecznych sposobów:

  • pocieranie rąk łyżką (najlepiej ze stali nierdzewnej)
  • oczyszczanie rąk kawą mieloną,
  • wytarcie dłoni mieszanką soku z cytryny wraz z solą – oczywiście musisz wcześniej upewnić się, że na rękach nie masz żadnych ran,
  • mydełko neutralizujące.

Jak zneutralizować zapach czosnku z buzi?

Zapach czosnku z ust – zresztą podobnie, jak zapach cebuli – to wyjątkowo krępująca i nieprzyjemna sprawa. Musisz więc koniecznie zaczerpnąć wiedzy o tym, co neutralizuje przykrą woń – zwłaszcza jeżeli będziesz w sytuacji, kiedy bezpośrednio po spożyciu czosnku musisz wyjść z domu… do ludzi:

  • natka pietruszki – jeżeli dodasz ją posiekaną do kanapki albo przyrządzanego dania, to zapach czosnku po jego zjedzeniu nie będzie już tak mocny.
  • wywar z miodu i soku z cytryny – wystarczy szklanka, żeby zniwelować nieprzyjemny zapach.
  • goździki – mówi się, że to jeden z najstarszych sposobów na nieprzyjemny zapach czosnku z ust bądź zapach cebuli. Jeżeli chcesz pozbyć się woni, przeżuj goździki zaraz po zjedzeniu czosnkowo-cebulowej potrawy. A może zainteresuje cię także ten artykuł o zapachu stęchlizny w domu?
  • guma do żucia – jeżeli zastanawiasz się, jak zniwelować zapach czosnku w tani i prosty sposób, to jest nim właśnie… guma. Najlepiej o smaku miętowym, cytrynowym bądź truskawkom.

Co zabija zapach czosnku?

Jak zneutralizować zapach czosnku?

Wiedza o tym, co neutralizuje przykrą woń czosnku, okazuje się bardzo przydatna w wielu niespodziewanych sytuacjach. Oprócz wyżej wymienionych sposobów istnieją także inne, sprawdzone rozwiązania:

  • napar z lipy – posiada właściwości napotne, a więc dzięki niemu na pewno pozbędziesz się przykrego zapachu z ust. Natomiast wszystkie substancje za ową nieprzyjemną woń odpowiadające wydalone zostaną poprzez… pory skóry. Najlepiej będzie wypić herbatkę ziołową tuż przed wieczorną kąpielą, żeby toksyny lepiej wyparowały. W tym celu zalej wrzątkiem 3 łyżeczki kwiatów i parz je ok. 10 minut. Możesz kupić także gotową herbatkę (np. Fix Lipa firmy Herbapol, cena ok. 6 zł ).
  • woda z Amolem (płyn na przeziębienie, cena ok. 14 zł / 100 ml) – zanim połkniesz roztwór, przetrzymaj go chwilę w ustach.
  • obróbka termiczna – warto pamiętać, że dzięki niej znacznie złagodzić możesz zapach czosnku. Zamiast na surowo czy w occie lepiej będzie zjeść go pieczonego, gotowanego lub smażonego.
  • jabłka – doskonale neutralizują zapach surowego czosnku, ponieważ zawierają enzym hamujący nieładnie pachnące związki siarki.
  • przeżuwacze” – oprócz natki pietruszki czy goździków żuć możesz również liście selera, estragonu, mięty, lubczyku bądź ziarna jałowca.
  • czosnek kiszony – jeżeli uwielbiasz czosnek na surowo, spróbuj przestawić się na jego… kiszoną wersję. Będzie on równie pyszny, jednak delikatniejszy w smaku oraz zdecydowanie lepszy w zapachu. Bez problemu przygotujesz go w zaciszu domowej kuchni! Wystarczy tylko kilka prostych kroków:
    • Obierz ząbki z twardej powłoki, a następnie umieść w szklanym słoiku (najlepiej, żeby był on w typie „twist”).
    • Zalej obrany czosnek zimną wodą z kiszonych ogórków.
    • Zakręć słój tak mocno, jak potrafisz. Umieść następnie słoik w ciemnym miejscu.
    • Przełóż po miesiącu czosnek do niewielkich szklanych słojów, zalewając je następnie świeżym roztworem z ogórków kiszonych. Dodaj do całości odrobinę soku z cytryny.
    • Zakręć słoiki i umieść je w lodówce.

Roboty sprzątające - sprawdź promocje!

Czosnek i jabłka na desce oraz porady, jak zniwelować zapach czosnku i jak zneutralizować zapach czosnku z ust
Jak zniwelować zapach czosnku? Oto najlepsze sposoby

W ten sposób przygotowany kiszony czosnek możesz trzymać kilka miesięcy – będzie równie pyszny, jednak już nie tak nieprzyjemny w zapachu! Sprawdź także ten artykuł ze sposobami na śmierdzące buty.

Pamiętaj, że…

Oprócz powyższych sposobów możesz też pokusić się o inny – np. zniwelowanie zapachu czosnku poprzez wypicie… kieliszka czerwonego wina! Co zabija zapach czosnku równie dobrze? Otóż, jest to znane wszystkim mleko! Jego skład neutralizuje bowiem zapach, jak wydobywa się z ust przez spożycie czosnku. Najlepiej wypić mleko pełnotłuste – działa ono bowiem zdecydowanie silniej, jak np. mleko chude. Warto więc wypić szklankę białego napoju w trakcie oraz tuż po spożyciu „czosnkowej potrawy”!

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 88,2% czytelników artykuł okazał się być pomocny