Jak zniwelować zapach czosnku? Oto najlepsze sposoby

Lubisz zajadać czosnek? A może dodałeś go do potrawy i z ust zaczęła się wydobywać bardzo nieprzyjemna woń? Niestety, ale zabicie zapachu czosnku wcale nie należy do najłatwiejszych. Zapach czosnku z ust jest wyjątkowo nieprzyjemny, zwłaszcza jeżeli bezpośrednio po spożyciu będziemy wychodzić do ludzi. Czasem woń potrafi pozostać również na dłoniach tuż po przyrządzeniu posiłku w domu. Jak zniwelować zapach czosnku, aby nie odstraszyć od siebie tłumu?

Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z różnymi domowymi sposobami.

Jak zniwelować zapach czosnku? Oto najlepsze sposoby

Jak zniwelować zapach czosnku?

Chcę pozbyć się zapachu czosnku!

Warto już na samym początku wspomnieć, że woń czosnku potrafi utrzymywać się na skórze oraz w ustach nawet… 72 godziny. Rozsądnym rozwiązaniem jest zatem jedzenie go wyłącznie w towarzystwie ludzi, z jakimi chce się spędzić dalszą część dnia – dzięki temu nie będziemy czuć się skrępowani. Przykry zapach powoduje allicyna – ludzi organizm zwyczajnie jej nie metabolizuje. Zatem krąży ona po całym ciele, a organizm stara się wydalić ją poprzez skórę i drogi oddechowe. Co zrobić, kiedy tylko kroiłeś czosnek do potrawy i nieprzyjemny zapach został na dłoniach? Jest na to kilka skutecznych sposobów:

  • pocieranie rąk łyżką (najlepiej ze stali nierdzewnej)
  • oczyszczanie rąk kawą mieloną,
  • wytarcie dłoni mieszanką soku z cytryny wraz z solą – oczywiście musisz wcześniej upewnić się, że na rękach nie masz żadnych ran,
  • mydełko neutralizujące.

Jak zneutralizować zapach czosnku z buzi?

Zapach czosnku z ust – zresztą podobnie, jak zapach cebuli – to wyjątkowo krępująca i nieprzyjemna sprawa. Musisz więc koniecznie zaczerpnąć wiedzy o tym, co neutralizuje przykrą woń – zwłaszcza jeżeli będziesz w sytuacji, kiedy bezpośrednio po spożyciu czosnku musisz wyjść z domu… do ludzi:

  • natka pietruszki – jeżeli dodasz ją posiekaną do kanapki albo przyrządzanego dania, to zapach czosnku po jego zjedzeniu nie będzie już tak mocny.
  • wywar z miodu i soku z cytryny – wystarczy szklanka, żeby zniwelować nieprzyjemny zapach.
  • goździki – mówi się, że to jeden z najstarszych sposobów na nieprzyjemny zapach czosnku z ust bądź zapach cebuli. Jeżeli chcesz pozbyć się woni, przeżuj goździki zaraz po zjedzeniu czosnkowo-cebulowej potrawy. A może zainteresuje cię także ten artykuł o zapachu stęchlizny w domu?
  • guma do żucia – jeżeli zastanawiasz się, jak zniwelować zapach czosnku w tani i prosty sposób, to jest nim właśnie… guma. Najlepiej o smaku miętowym, cytrynowym bądź truskawkom.

Co zabija zapach czosnku?

Jak zneutralizować zapach czosnku?

Wiedza o tym, co neutralizuje przykrą woń czosnku, okazuje się bardzo przydatna w wielu niespodziewanych sytuacjach. Oprócz wyżej wymienionych sposobów istnieją także inne, sprawdzone rozwiązania:

  • napar z lipy – posiada właściwości napotne, a więc dzięki niemu na pewno pozbędziesz się przykrego zapachu z ust. Natomiast wszystkie substancje za ową nieprzyjemną woń odpowiadające wydalone zostaną poprzez… pory skóry. Najlepiej będzie wypić herbatkę ziołową tuż przed wieczorną kąpielą, żeby toksyny lepiej wyparowały. W tym celu zalej wrzątkiem 3 łyżeczki kwiatów i parz je ok. 10 minut. Możesz kupić także gotową herbatkę (np. Fix Lipa firmy Herbapol, cena ok. 6 zł ).
  • woda z Amolem (płyn na przeziębienie, cena ok. 14 zł / 100 ml) – zanim połkniesz roztwór, przetrzymaj go chwilę w ustach.
  • obróbka termiczna – warto pamiętać, że dzięki niej znacznie złagodzić możesz zapach czosnku. Zamiast na surowo czy w occie lepiej będzie zjeść go pieczonego, gotowanego lub smażonego.
  • jabłka – doskonale neutralizują zapach surowego czosnku, ponieważ zawierają enzym hamujący nieładnie pachnące związki siarki.
  • przeżuwacze” – oprócz natki pietruszki czy goździków żuć możesz również liście selera, estragonu, mięty, lubczyku bądź ziarna jałowca.
  • czosnek kiszony – jeżeli uwielbiasz czosnek na surowo, spróbuj przestawić się na jego… kiszoną wersję. Będzie on równie pyszny, jednak delikatniejszy w smaku oraz zdecydowanie lepszy w zapachu. Bez problemu przygotujesz go w zaciszu domowej kuchni! Wystarczy tylko kilka prostych kroków:
    • Obierz ząbki z twardej powłoki, a następnie umieść w szklanym słoiku (najlepiej, żeby był on w typie „twist”).
    • Zalej obrany czosnek zimną wodą z kiszonych ogórków.
    • Zakręć słój tak mocno, jak potrafisz. Umieść następnie słoik w ciemnym miejscu.
    • Przełóż po miesiącu czosnek do niewielkich szklanych słojów, zalewając je następnie świeżym roztworem z ogórków kiszonych. Dodaj do całości odrobinę soku z cytryny.
    • Zakręć słoiki i umieść je w lodówce.

Te tabliczki sprawdzą się w każdym domu :)

Jak zniwelować zapach czosnku? Oto najlepsze sposoby

W ten sposób przygotowany kiszony czosnek możesz trzymać kilka miesięcy – będzie równie pyszny, jednak już nie tak nieprzyjemny w zapachu! Sprawdź także ten artykuł ze sposobami na śmierdzące buty.

Pamiętaj, że…

Oprócz powyższych sposobów możesz też pokusić się o inny – np. zniwelowanie zapachu czosnku poprzez wypicie… kieliszka czerwonego wina! Co zabija zapach czosnku równie dobrze? Otóż, jest to znane wszystkim mleko! Jego skład neutralizuje bowiem zapach, jak wydobywa się z ust przez spożycie czosnku. Najlepiej wypić mleko pełnotłuste – działa ono bowiem zdecydowanie silniej, jak np. mleko chude. Warto więc wypić szklankę białego napoju w trakcie oraz tuż po spożyciu „czosnkowej potrawy”!

Najlepsze promocje na lampy - sprawdź ceny!

Ocena: 4,2/5 (głosów 16)
, aktualizacja 5 lipca 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
domowe sposoby higiena osobista nieprzyjemne zapachy
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij