Co to jest blok czekoladowy?

Ciasto czy baton?

Ciasto zwykle kojarzy się ze słodkimi potrawami z mąki. Jednak blok robi się bez użycia tego składnika. Ma wiele cech batonu, dlatego można równie dobrze powiedzieć, że jest to wielki baton kakaowy z herbatnikami i bakaliami. Ważnym składnikiem, obok kakao jest mleko w proszku. Określenie ciasto lub placek odnosi się do jego wielkości. Zwykle przygotowuje się go w formie do pieczenia.

Ma wiele zalet, których nie mają batony kupione w sklepie. W przeliczeniu na gramy na pewno wychodzi taniej. Jednak jego główną zaletą jest to, że możemy dowolnie dobierać składniki. Dzięki temu możemy zrobić go używając składników bezglutenowych, a nawet wegańskich i uzyskać równie dobry efekt.

Blok czekoladowy może być też orzechowy. Będzie wówczas bogaty w białko roślinne i witaminy z grupy B. Nie powinno się go jednak jeść zbyt dużo i często. Jest to dość ciężka i tucząca potrawa. Można go podać w ramach przekąski na imprezę albo jeść po małym kawałku zamiast batonów czy cukierków.

Jak robi się klasyczny blok?

Istnieje sprawdzony przepis na pyszny blok czekoladowy, z którego wywodzą się wszystkie inne. W PRL cieszył się dużą popularnością. Był uważany za oszczędne ciasto z resztek. Czekolada, zwłaszcza w czasach kryzysu, nie była najlepszej jakości. Blok czekoladowy zastępował ją wielu maluchom i starszym łasuchom. Jako baza służyła masa z mleka w proszku, do której dodawało się bakalie i herbatniki. Ciasto było dość tłuste. Klasyczny przepis mówi o mieszaniu mleka i masła lub margaryny. Jeżeli ktoś chce zrobić blok z orzechami, to ilość tłuszczu dodatkowo wzrasta.  Nic dziwnego, że można się nim bardzo szybko nasycić.

Ci, którzy pamiętają dzieciństwo PRL uważają, że właśnie taki blok jest najlepszy. Jednak współcześnie bardziej zwracamy uwagę na zdrowie swoje i bliskich, dlatego powstało wiele alternatywnych przepisów na ten pyszny baton. Mimo wszystko warto choć raz spróbować klasycznego bloku czekoladowego. Będziemy mieli wtedy pojęcie jak powinien smakować i jak najłatwiej go przygotować.

Przepis na blok orzechowy

Klasyczny baton z orzechami

Do bloku można dodawać różne bakalie, jednak jego smak będzie trochę inny z przewagą rodzynek, a inny z przewagą orzechów. Jeżeli nie mamy lub nie chcemy dodawać herbatników, to właśnie orzechy będą głównym chrupiącym składnikiem. Warto pamiętać, że przygotowując przekąski na imprezę powinniśmy ostrzegać gości o składzie. Baton czekoladowy z orzechami jest pyszny, ale dla alergików może być zabójczy. Oto jak powinno się go zrobić.

Składniki:

  • 125 ml (1/2 szklanki) mleka
  • 250 g masła
  • 150 g cukru (ok. 2/3 szklanki)
  • 400 g mleka w proszku
  • 4-5 łyżek kakao
  • 200 g orzechów (mieszanka)
  • 100 g innych bakalii (rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa)

Wykonanie:

Masło rozpuścić z mlekiem, dodać cukru. Poczekać aż cukier się rozpuści i dodać kakao. Następnie dodać mleko w proszku, ciągle mieszając. To właśnie proszek sprawi, że konsystencja będzie przypominać ciasto. Na koniec dodać bakalie. Dobrze wymieszać.

Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać gęstniejącą masę. Włożyć na 3 godziny do lodówki.

Blok czekoladowy najlepiej kroić ostrym nożem. Zwłaszcza jeżeli jest to blok orzechowy, potencjalnie bardziej twardy.

Jak widać, przepis jest bardzo prosty i samą masę robi się szybko. To świetny pomysł na domowy deser. Można go również dawać dzieciom do szkoły w postaci batonów. Jeśli szukasz inspiracji na słodkie dania, sprawdź także ten artykuł z przepisami, jak zrobić gorącą czekoladę.

Akcesoria kuchenne w dobrych cenach

Bezglutenowe ciasto z mleka w proszku

Orzechowa wersja bloku to dobry pomysł na przekąskę bezglutenową. Można oczywiście robić placek z herbatnikami bezglutenowymi, ale niektórym gospodyniom ich szkoda, bo są droższe niż pszenne. Przepis wykonuje się właściwie tak samo jak ten powyżej. Trzeba tylko pamiętać, żeby bakalie i inne składniki były bezglutenowe. Niektórzy mleko zastępują częściowo wodą. Wtedy potrawa jest lżejsza. Co prawda sama nietolerancja na gluten nie wymaga lekkich potraw, ale celiakia już tak.

W przeciwieństwie do wielu innych ciast bezglutenowych to powstaje bez pieczenia. Nie ma więc problemu z właściwym dobraniem mąki i nadaniem jej odpowiedniej konsystencji. Masa robi się właściwie sama. Jeżeli zachowamy proporcje, to jest to sprawdzony przepis na deser dla osób uczulonych na gluten.

Alternatywą dla bloku orzechowego zawsze może być blok z pokruszonymi ciastkami bezglutenowymi. Istnieje też przepis na bezglutenowy blok czekoladowy bez mleka. Takie ciasto jest możliwe do zjedzenia dla osób mających nietolerancję na oba składniki. W przypadku zaburzeń pokarmowych jedno z drugim często się łączy. Jak zrobić blok bez mleka i glutenu?

Składniki:

  • mleko kokosowe w proszku
  • 125 g oleju kokosowego
  • 100 ml wody
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • bakalie (w tym mieszanka orzechów)
  • herbatniki bezglutenowe (opcjonalnie)

Wykonanie:

Olej kokosowy zalewamy wodą i rozpuszczamy na wolnym ogniu. Po rozpuszczeniu dodajemy kakao, mieszamy. Dodajemy cukru i mleka kokosowego. Na koniec wsypujemy bakalie (i herbatniki). Dobrze mieszamy i odkładamy do wystudzenia w formie.

Składniki na blok czekoladowy, a także przepis, jak krok po kroku zrobić blok czekoladowy

Zamiast wody można wykorzystać mleko roślinne np. ryżowe lub migdałowe. Istnieją też alternatywne przepisy na ten blok. Niektórzy zamiast mleka używają mleka kokosowego, które samo jest bardzo tłuste. Dzięki temu można dodać do bloku mniej oleju kokosowego. Blok nadaje się też doskonale jako przekąska na wegańskie przyjęcie.

Pomysły na blok z herbatnikami

Korzenny blok czekoladowy bez orzechów

Chociaż wiele osób uważa, że klasyczny blok jest najlepszy, to są w nim zawarte co najmniej trzy składniki mogące wywołać reakcję alergiczną. Wyżej pokazaliśmy, jak zrobić blok dla osób z nietolerancją mleka i glutenu. Jednak wiele osób ma poważne problemy po zjedzeniu orzechów. Najprostszym sposobem na uniknięcie wizyty pogotowia u takiej osoby jest po prostu dodanie do bloku samych herbatników.

Kto ma w domu dziecko z alergią na orzechy wie, jak dobierać ciastka i wafle, żeby maluch nie miał żadnych dolegliwości. Jednak przepis robi się wtedy dość ubogi. Blok orzechowy ma zupełnie inny smak niż masa czekoladowa wymieszana z herbatnikami. Na szczęście domowy blok czekoladowy każdy może doprawiać według własnego gustu. Dla osób, które są otwarte na eksperymenty w kuchni proponujemy przepis na korzenny blok bez orzechów. Warto zaznaczyć, że przyprawy korzenne też mogą uczulać. Odradzamy stosowanie ciasteczek korzennych kupionych w sklepie. Ich ciasto może zawierać orzechy i przyprawy, których nie będziemy w stanie zidentyfikować. Najlepiej samemu zrobić placek z masy kakaowej z takimi dodatkami jakie nie będą szkodzić nam i naszym dzieciom. Wśród przypraw korzennych najbardziej uczulający jest cynamon, na drugim miejscu jest kolendra. Można je wyeliminować. Zamiast tego używać gałki muszkatołowej, pieprzu, wanilii, goździków.

Jak zrobić korzenny blok czekoladowy bez orzechów? Do klasycznego przepisu dołączamy w. w. przyprawy. Dodajemy trochę zwykłych pokruszonych herbatników i garść rodzynek. Rodzynki można zastąpić suszonymi lub wędzonymi owocami. Można też dodać łyżeczkę miodu. Tak przygotowany blok będzie doskonałą przekąską na świąteczny stół. Jednak można go przyrządzać i podawać o każdej porze roku.

Biały blok czekoladowy

Jedną z charakterystycznych cech bloku czekoladowego jest jego kolor. Ale czy na pewno kakao jest niezbędnym składnikiem? Jeżeli szukacie czegoś nowego, to warto pomyśleć o zrobieniu białego bloku czekoladowego. Jest to nic więcej jak blok z białej masy czekoladowej z bakaliami.

Oto przepis na blok czekoladowy, który nie będzie koloru czekoladowego.

Składniki:

  • 400 g mleka w proszku
  • 250 g masła lub margaryny
  • 125 ml mleka (pół szklanki)
  • 150 g cukru
  • pokruszone herbatniki
  • garść bakalii
  • cukier waniliowy do smaku (opcjonalnie)

Wykonanie:

Mleko przelać do rondelka. Podgrzać do momentu rozpuszczenia i wymieszania składników. Lekko przestudzić, następnie dodać mleko w proszku. Mieszać dokładnie na gładką masę. Dodać bakalie i pokruszone herbatniki. Wyłożyć do formy i odstawić do ostudzenia.

Zamiast ciemnego lub jasnego bloku można zrobić ciasto mieszane. Wtedy na lekko przestudzoną pierwszą warstwę (np. białą) kładziemy kolejną.

Dobrym składnikiem, który można dodać zamiast lub obok herbatników są zboża preparowane. Zwłaszcza ryż i kasza jaglana. Oprócz tego, że są dodatkową atrakcją podczas wgryzania się w blok, również dobrze wyglądają w przekroju.

Do białej czekolady dobrze pasuje kandyzowana skórka z pomarańczy i cytryny. Takie bardziej egzotyczne bakalie mogą doskonale zastąpić te tradycyjne. Biały blok czekoladowy może być bazą do bloków kolorowych. Zamiast kakao można dodać barwnika spożywczego. To daje prawie nieograniczone możliwości – ciasto może być różowe, czerwone, zielone. Odradzamy stosowania barwników metalicznych w takiej ilości, gdyż blok stanie się wówczas ciężkostrawny.

Blok czekoladowy to dobry pomysł na urozmaicony deser, przekąskę na imprezę czy dodatkową ozdobę świątecznego stołu. Jego jedyna wada to wysoka kaloryczność. Poza tym jest tani, łatwy do zrobienia i powstaje bardzo szybko.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 96,7% czytelników artykuł okazał się być pomocny