Jak zrobić ciasto na naleśniki krok po kroku? Oto 3 najlepsze przepisy
Łatwe do przyrządzania, smaczne i sycące – naleśniki to potrawa, na którą każdy powinien znać przepis. Jedną z zalet jest to, że przepisy można dowolnie modyfikować. Niektórzy wolą, kiedy ciasto naleśnikowe jest grubsze i bardziej przypomina placki, inni szczycą się umiejętnością tworzenia cienkich i chrupiących. Ale ciasto tradycyjne jest zawsze bazą. Co najważniejsze – wszystkie można przyrządzać na słodko i na wytrawnie. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na naleśniki w różnych wersjach, dzięki naszemu praktycznemu poradnikowi.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z praktycznymi poradami.

Przepisy na naleśniki stare jak świat?
Ciasto na naleśniki - trochę historii
Różne narody mają swoją wersję przepisu na naleśniki. Amerykańskie pancakes to dość grube placki, francuskie crêpes są cieniutkie jak opłatki, polski naleśnik to coś pomiędzy. Ale ich historia jest starsza niż można sądzić. Pierwszy zachowany przepis na naleśniki pochodzi ze starożytnej Grecji. Chociaż Włosi upierają się, że ojczyzną potrawy jest Florencja. To stamtąd Katarzyna Medycejska miała przywieźć potrawę do Francji.
Wychodzi jednak na to, że i starożytni Słowianie znali tę potrawę. Naleśnik to nic innego jak nalistnik – placek pieczony na liściu. Znali go Rusini, Czesi i Polacy. Ten prosty przepis zapewne został wielokrotnie wynaleziony przez różne kultury. Niezależnie od siebie.
A co Amerykanie odpowiedzą na pytanie jak zrobić naleśniki? Mieszkańcy Stanów Zjednoczonych zdecydowanie preferują grube ciasto naleśnikowe na słodko, które powinno być polane syropem klonowym.
Ciekawostki o naleśnikach
Jak z każdą potrawą, z naleśnikami wiążą się różne ciekawostki i anegdoty. Oto niektóre z nich. Dla Anglików pancake day to odpowiednik naszego tłustego czwartku. Właśnie tego dnia przyrządza się dobre ciasto na słodko. Dlatego tego dnia nie wypada nie wiedzieć jak zrobić naleśniki.
Z naleśnikami związane jest również zimowe święto francuskie - le jour des crêpes. Obchodzone 2-go lutego, ma symbolizować powrót światła i rychłe nadejście wiosny. Francuzi, którzy lubią opowiadać historie o przypadkowym powstawaniu potraw, mają własną legendę o wynalezieniu przepisu na naleśniki. Podobno w XIV-wiecznej Bretanii pewna kucharka miała wylać rzadką polewkę mączną na płaską blachę pieca. W ten sposób to, co powinno być rzadką zupką, zamieniło się we francuski crêpe.
Miłośnicy naleśników nie mogli sobie też darować, żeby pobić kilka rekordów Guinessa. Sam przepis jest prosty, więc jeśli już wiesz, jak zrobić naleśniki, to masz ochotę poeksperymentować. Oto kilka przykładów ekstremalnych: Największy naleśnik miał 15 m średnicy. Największa wysokość na jaką podrzucono naleśnik to 9,47 m. Rekordzistą, jeżeli chodzi o szybkość przygotowania naleśników, okazał się Ross McCurdy. Właściciel restauracji w stanie Waszyngton przygotował 1092 naleśniki w czasie nieprzekraczającym 60 minut. Prób pobicia tych rekordów pewnie nie zabraknie w przyszłości. Podobnie przygotowuje się ciasto na popularne wafle na gorąco. Może zatem zainteresuje cię ten artykuł z poradami, jak zrobić gofry?
Ciasto tradycyjne – crêpe kontra pancake
Cienkie naleśniki francuskie
Z punktu widzenia kuchni polskiej, naleśnikami raczej nazywamy te francuskie. Chociaż żaden przepis nie jest uprzywilejowany. Poniżej przedstawiamy prosty przepis jak zrobić ciasto na naleśniki, żeby były cienkie i chrupiące. W zależności od rozmiarów patelni wyjdzie z niego od 8 do 10 naleśników.
Składniki na ciasto:
- pół litra mleka
- 250 g mąki
- 4 jajka
- 50 g masła
- szczypta soli
- odrobina cukru waniliowego (przy wersji słodkiej)

Przygotowanie:
- Wymieszać w misce (najlepiej za pomocą miksera) mąkę, mleko, jajka. Dodać szczyptę soli, ewentualnie dosypać cukier waniliowy. Mieszać aż powstanie gładka, płynna masa.
- Masło rozpuszczamy w rondelku lub na patelni, lekko studzimy i dolewamy do ciasta. Całość mieszamy. Tak przygotowany „zaczyn” zostawiamy na 30 minut.
- Po upływie pół godziny rozgrzewamy patelnię. Jeżeli mamy dobrą patelnię do naleśników, to nie powinno się jej natłuszczać. Jeśli jednak nie mamy pewności, można posmarować ją cienką warstwą masła, margaryny lub tłuszczu kokosowego. Zanim wrzucimy ciasto na patelnię warto je jeszcze raz zamieszać.
- Na rozgrzaną patelnię wylewamy niewielką ilość ciasta – tak, żeby po rozprowadzeniu zapełniało dno patelni. Ciasto rozprowadzamy poruszając patelnią. Kiedy pierwsza strona zacznie odchodzić od dna, przewracamy naleśnik na drugą stronę. Upieczenie jednego naleśnika trwa około 4 minut.
Ciasto można połączyć z wodą gazowaną. Można dodać odrobinę wody i mniej mleka. Przepis na naleśniki z dodatkami różnego rodzaju jest wart wypróbowania.
Przepis na naleśniki amerykańskie
Dobre ciasto amerykańskie musi być grubsze i bardziej puszyste niż francuskie. W Polsce nazwalibyśmy to raczej racuchami niż naleśnikami. Chociaż podstawowy skład jest bardzo podobny. Oto prosty przepis, dzięki któremu uzyskacie prawdziwe pancakes:
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Masło roztapiamy i nieco studzimy. Następnie należy wymieszać wszystkie składniki i odstawić na 15-20 minut.
- Na rozgrzaną patelnię z dużą ilością oleju (można go zmieszać z masłem, żeby zapobiec pryskaniu) wykładamy ciasto łyżką. Placki powinny być okrągłe, o średnicy około 10 cm.
- Smażymy placki po obu stronach, aż uzyskają złoty kolor.
- Klasyczne amerykańskie przepisy radzą, żeby gotowe placki ułożyć w stos i polać syropem klonowym. Można też posypać je odrobiną cynamonu.
Danie gotowe!
Przepis na naleśniki wegańskie
W obliczu przechodzenia coraz większej ilości osób na dietę wegańską, warto dowiedzieć się jak zrobić ciasto na naleśniki bez jajek i mleka. Jest to stosunkowo prosty przepis i nie powinno być problemów z jego realizacją. W przepisach wegańskich zwykle mleko krowie zastępujemy sojowym lub konopnym, ewentualnie migdałowym, gdyż mają podobną gęstość. Problemem dla początkujących wegańskich kucharzy są jajka. Zasada jest taka, że zastępuje się je czymś co pełni podobną rolę klejącą. W poniższym przepisie proponujemy zmielone siemię lniane. Zachęcamy jednak do eksperymentowania z płatkami owsianymi, bananem i innymi zaklejaczami. Podobnie jak zwykłe naleśniki, można je zrobić z wodą gazowaną, żeby były bardziej puszyste.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 50 g zmielonego siemienia lnianego
- pół litra mleka sojowego
- łyżka oleju
- łyżka cukru
- szczypta sody lub proszku do pieczenia (można stosować zamiennie albo razem z wodą gazowaną)
- szczypta soli
Przygotowanie:
Mieszamy ze sobą suche składniki. Dodajemy mleko sojowe i olej (ewentualnie wodę gazowaną). Mieszamy aż powstanie jednolita masa i zostawiamy do zgęstnienia na kilkanaście minut.
Na rozgrzaną patelnię z olejem wylewamy ciasto chochlą. Smażymy naleśnik z obu stron na złoty kolor. Wegańskie ciasto naleśnikowe wymaga większej uwagi podczas smażenia i zdejmowania z patelni!
Najlepszym sposobem na osiągnięcie mistrzostwa w robieniu naleśników jest wypróbowanie kilku przepisów. Ważne, żeby opanować sztukę i robić naprawdę dobre ciasto. Czy to będzie ciasto tradycyjne czy nowatorskie z własnymi dodatkami, to już nie ma takiego znaczenia.