Idealne ciasto pierogowe

Pierogi to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu, każda pani domu umiała je zrobić. Pierogi są dość pracochłonne, dlatego też kucharka lub kucharz domowy musiał wyznaczyć sobie kilka godzin, aby zrobić ich większą ilość. Obecnie mało kto wie, jak zrobić ciasto na pierogi, gdyż doskonałe pierogi możemy kupić, szczególnie że jak grzyby po deszczu powstają małe pierogarnie, gdzie pierogi robione są ręcznie na oczach kupujących.

Robienie pierogów wydaje się bardzo czasochłonne i pracochłonne, dlatego też wolimy kupować gotowe. Jednak osoby, które od dawna robią pierogi i wiedzą, jak zrobić pyszne ciasto, zapewniają, że jest to tylko kwestia wprawy. Oczywiście nie opłaca się robić małej ilości pierogów. Jednak wystarczy poświęcić jedno popołudnie, aby przygotować dużą ilość pierogów, które można poporcjować i zamrozić zapewniając sobie pyszne obiady na dłuższy czas. Największą trudnością jest tak przygotować i zagnieść ciasto na pierogi, aby dawało się łatwo zlepić i aby pierogi nie rozklejały się w czasie gotowania.

Niestety pierogi gotowe są dość drogie. Ceny kilograma pierogów zaczynają się od około 20 zł i dochodzą do 35 zł w zależności od rodzaju nadzienia. Gotowe pierogi wystarczy odgrzać na patelni lub w parowarze i obiad jest gotowy w kilka minut. Jednak żywienie się kupnymi pierogami często mocno obciąża naszą kieszeń. Dlatego też warto nauczyć się, jak zrobić ciasto na pierogi, aby zaoszczędzić na kosztach.

Przepis jak zrobić ciasto na pierogi

Nie będziemy to zdradzać przepisu w 100%, odsyłamy po szczegóły do wpisu na tradycyjneprzepisy.pl

Co zrobić, aby udało się nam pyszne ciasto na pierogi

Osoby początkujące, które dopiero zaczynają przygodę z pierogami muszą uzbroić się w cierpliwość i nabrać wprawy. Nie zawsze udaje się uzyskać idealne, miękkie ciasto, które dobrze się skleja.

Błędy popełniane na początku i jak im zaradzić:

  • ciasto może być zbyt twarde, jeśli dodamy jajko, dolejemy do mąki zbyt zimnej wody lub dodamy za dużo mąki,
  • pierogi nie chcą się sklejać, jeśli na stolnicy było zbyt dużo mąki i ciasto jest nią obtoczone. W takim przypadku należy lekko zwilżyć brzegi pierogów.
  • pierogi mogą rozklejać się w czasie gotowania, jeśli ciasto zostało zbyt cienko rozwałkowane, ciasto zawierało zbyt mało mąki lub w czasie sklejania do środka dostało się powietrze.

Samodzielne zagniatanie ciasta na pierogi nie jest trudne. Wymaga tylko prostych, ogólnodostępnych składników. Trzeba jednak nabrać wprawy, aby ciasto wyszło nam idealne.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 90,4% czytelników artykuł okazał się być pomocny