Idealne ciasto pierogowe

Pierogi to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu, każda pani domu umiała je zrobić. Pierogi są dość pracochłonne, dlatego też kucharka lub kucharz domowy musiał wyznaczyć sobie kilka godzin, aby zrobić ich większą ilość. Obecnie mało kto wie, jak zrobić ciasto na pierogi, gdyż doskonałe pierogi możemy kupić, szczególnie że jak grzyby po deszczu powstają małe pierogarnie, gdzie pierogi robione są ręcznie na oczach kupujących.

Robienie pierogów wydaje się bardzo czasochłonne i pracochłonne, dlatego też wolimy kupować gotowe. Jednak osoby, które od dawna robią pierogi i wiedzą, jak zrobić pyszne ciasto, zapewniają, że jest to tylko kwestia wprawy. Oczywiście nie opłaca się robić małej ilości pierogów. Jednak wystarczy poświęcić jedno popołudnie, aby przygotować dużą ilość pierogów, które można poporcjować i zamrozić zapewniając sobie pyszne obiady na dłuższy czas. Największą trudnością jest tak przygotować i zagnieść ciasto na pierogi, aby dawało się łatwo zlepić i aby pierogi nie rozklejały się w czasie gotowania.

Niestety pierogi gotowe są dość drogie. Ceny kilograma pierogów zaczynają się od około 20 zł i dochodzą do 35 zł w zależności od rodzaju nadzienia. Gotowe pierogi wystarczy odgrzać na patelni lub w parowarze i obiad jest gotowy w kilka minut. Jednak żywienie się kupnymi pierogami często mocno obciąża naszą kieszeń. Dlatego też warto nauczyć się, jak zrobić ciasto na pierogi, aby zaoszczędzić na kosztach.

Przepis jak zrobić ciasto na pierogi

Proste ciasto na pierogi

Składniki na ciasto pierogowe są bardzo proste, wystarczy mąka i woda. Cała trudność polega na takim dobraniu proporcji i umiejętnym wyrobieniu ciasta, aby było miękkie, elastyczne i łatwo dawało się lepić.

Składniki:

  • mąka pszenna - 500g,
  • letnia woda - 280 ml,
  • sól - 1 łyżeczka,
  • olej - 1 łyżeczka.

Podane powyżej proporcje starczą na wykonanie 50 pierogów. Woda na pierogi powinna być ciepła, a nawet gorąca. Najlepiej zagotować wodę i odstawić ją na 5 minut. Dzięki temu można zagnieść ciasto bardziej elastyczne. Aby uzyskać idealne, elastyczne ciasto dobrze jest, po zagnieceniu, zostawić je na pół godziny przykryte ściereczką. Dzięki temu formuje się gluten, który odpowiada za doskonałe i delikatne ciasto.

Aby uzyskać doskonałe, delikatne ciasto na pierogi używamy mąkę pszenną typu 450, maksymalnie 480. Dobrze sprawdza się również mąka typu 500-550, jak mąka poznańska czy luksusowa. Niektóre osoby mają opory wobec mąki pszennej, która uważana jest za niezdrową. Czy można znaleźć jakiś zamiennik? Do ciasta na pierogi można użyć również mąki orkiszowej. Jako dodatek można zastosować również semolinę czyli mąkę do wyrobu makaronów. Natomiast mąka gryczana jest zbyt ciężka na pierogi, które trudno się lepi. Dlatego też mąkę gryczaną trzeba łączyć z bardziej lepkimi mąkami.

Aby zrobić pierogi bezglutenowe można użyć mąki kukurydzianej, ziemniaczanej i ryżowej. Możemy z nich uzyskać delikatne ciasto, lecz należy je zmieszać z mąką cięższą, na przykład gryczaną. Jeśli interesują cię inne podstawowe przepisy kulinarne, sprawdź także ten artykuł z poradami, jak zrobić ciasto na naleśniki.

Czy pyszne ciasto zrobimy z jajkiem i z olejem?

Niektóre źródła podają przepis na ciasto pierogowe z jajkiem. Jajko dodaje się do ciasta, z którego robimy makarony. Ciasto z jajkiem jest twardsze. Dlatego też, jeśli chcemy zrobić miękkie ciasto na pierogi, nie dodajemy jajka. Kucharze mający większe doświadczenie z pierogami, wykonają idealne ciasto z jajkiem, jednak początkującym nie polecamy eksperymentów z jajkiem.

Zagniatanie ciasta z olejem spotyka się ze sprzecznymi opiniami. Proste przepisy zalecają dodatek łyżeczki oleju. Natomiast niektórzy kucharze twierdzą, że ciasto pierogowe z olejem jest tylko bardziej kaloryczne.

Babcia podczas lepienia pierogów oraz przepis na to, jak zrobić ciasto na pierogi

Przepis, jak zrobić ciasto na pierogi krok po kroku

  • przesiewamy mąkę przez sito, aby pozbyć się grudek i zanieczyszczeń,
  • mieszamy letnią wodę, sól i olej w osobnej miseczce,
  • dodajemy ją do mąki,
  • ciasto mieszamy szpatułką, aby nie poparzyć się gorącą wodą,
  • następnie należy zagnieść ciasto ręką,
  • gdy ciasto pierogowe odchodzi od ścianek miski, przekładamy je na stolnicę,
  • całość wyrabiamy rękoma przez około 15 minut, dzięki czemu uzyskamy elastyczne i miękkie ciasto,
  • ciasto dzielimy na kilka części,
  • jedną część rozwałkowujemy i wycinamy z niego krążki na pierogi,
  • pozostałe części ciasta trzymamy przykryte ściereczką, aby nie wyschło.

Akcesoria kuchenne w dobrych cenach

Wykrojone krążki napełniamy nadzieniem i zaklejamy. Pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie. Wkładamy je porcjami, aby swobodnie pływały w wodzie i się nie posklejały. Gdy wypłyną na wierzch, czekamy około 1 minuty i wyjmujemy je łyżką cedzakową. Podajemy je polane masłem lub olejem. Smakosze lubią przed podaniem podsmażyć je na patelni z posiekaną cebulką.

Najbardziej ekonomiczne jest zrobienie od razu większej ilości pierogów. Tych, których nie zjemy od razu możemy zamrozić. Surowe pierogi wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin ułożone na tacce, tak aby się nie stykały. Dopiero gdy się zamrożą wkładamy do woreczków. Dzięki temu pierogi się nie skleją.

Co zrobić, aby udało się nam pyszne ciasto na pierogi

Osoby początkujące, które dopiero zaczynają przygodę z pierogami muszą uzbroić się w cierpliwość i nabrać wprawy. Nie zawsze udaje się uzyskać idealne, miękkie ciasto, które dobrze się skleja.

Błędy popełniane na początku i jak im zaradzić:

  • ciasto może być zbyt twarde, jeśli dodamy jajko, dolejemy do mąki zbyt zimnej wody lub dodamy za dużo mąki,
  • pierogi nie chcą się sklejać, jeśli na stolnicy było zbyt dużo mąki i ciasto jest nią obtoczone. W takim przypadku należy lekko zwilżyć brzegi pierogów.
  • pierogi mogą rozklejać się w czasie gotowania, jeśli ciasto zostało zbyt cienko rozwałkowane, ciasto zawierało zbyt mało mąki lub w czasie sklejania do środka dostało się powietrze.

Samodzielne zagniatanie ciasta na pierogi nie jest trudne. Wymaga tylko prostych, ogólnodostępnych składników. Trzeba jednak nabrać wprawy, aby ciasto wyszło nam idealne.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 89,2% czytelników artykuł okazał się być pomocny