Jak zrobić domowe lody – 4 praktyczne i proste przepisy krok po kroku
Pyszne lody domowej roboty to swojskie wyroby, które ostatnio cieszą się coraz większą popularnością w polskich domach. Są o wiele zdrowsze niż sklepowe, a także często o wiele bardziej… smaczne! Lody naturalne nie są aż tak trudne w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać. Można zrobić włoskie lody z maszynki, ale też… kompletnie bez maszynki! Jak zrobić domowe lody? Czy istnieje jeden, sprawdzony przepis na lody waniliowe lub owocowe? Podpowiadamy!
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami.
Jak zrobić domowe lody?
Przepis numer 1 – przepis na lody śmietankowe
Do przygotowania tego typu lodów będziesz potrzebować przede wszystkim odpowiednich składników i… sprzętu!
Lista składników:
- 400ml tłustej śmietanki (30 %)
- 200 ml mleka
- 65 g cukru
Lista przyborów kuchennych:
- niewielki
garnuszek
- miseczka (mieszcząca się do zamrażarki)
- mikser / trzepaczka
- Wlej do garnuszka połowę śmietanki. Dosyp cukier i zacznij podgrzewać na niewielkim ogniu, stale mieszając. Cukier powinien się rozpuścić.
- Ściągnij garnek z ognia. Zawartość umieść w pojemniku, jeżeli nie będziesz korzystać z maszynki.
- Dodaj resztę śmietanki do tej podgrzanej z cukrem. Dodaj również mleko, po czym wymieszaj całość mikserem bądź trzepaczką.
- Pojemnik umieść w lodówce po to, by masa się nieco schłodziła. Następnie przelej mieszankę do maszynki – o ile ją posiadasz. Tworzysz przepis na lody bez maszynki? A więc, należy włożyć pojemnik do zamrażalnika i wyciągać go co pół godziny, po czym miksować. Powinna utworzyć się puszysta konsystencja – bez grudek lodu!
- Lody będą gotowe po ok. 4 godzinach mrożenia. Mocno stwardniały? Lepiej więc będzie podawać je po ok. 5 minutach od wyciągnięcia. Lody zjedz w ciągu 3 dni – wówczas będą najlepiej smakować! Przepis na lody śmietankowe warto wypróbować w swojej kuchni!
Masz ochotę wypróbować także inne smakołyki w wersji domowej? Sprawdź także ten artykuł z przepisami na domowe żelki.
Przepis numer 2 – smaczne, owocowe lody naturalne
Zastanawiasz się, jak zrobić domowe lody zupełnie inną metodą? Otóż, możesz pokusić się o utworzenie lodów… owocowych!
Lista składników:
- 1
dojrzały banan
- ½ kiwi
- 300 g truskawek
- ½ buraka
- 4 liście świeżego szpinaku
- 2 liście bazylii
- przyprawy: ½ łyżeczki kardamonu, odrobina miodu / syropu daktylowego
Warto będzie przepis ten podzielić na 2 osobne części – zieloną i czerwoną. Następnie, będzie można przejść do przygotowania lodów.
Część zielona:
- Umyj
i obierz banana oraz kiwi.
- Umyj bazylię i szpinak. Następnie odkrój połówkę banana i połówkę kiwi.
- Włóż owoce, szpinak i bazylię do jednego pojemnika – następnie je zmiksuj.
- Dodaj do smaku miodu albo syropu daktylowego.
Część czerwona:
- Umyj
truskawki oraz poobrywaj z nich szypułki.
- Obierz ze skórki buraka, umyj go i skrój w kostkę. Dołóż połówkę banana.
- Dosyp kardamon i przenieś całość do pojemnika – następnie zmiksuj składniki.
- Dodaj do smaku łyżeczkę syropy daktylowego.
Jak przygotować domowej roboty lody owocowe?
- Nałóż do foremek po jednej łyżce zielonego koktajlu.
- Umieść do zamrażarki na 20 minut po to, by się nieco ochłodził. Wyjmij z zamrażarki i dołóż czerwony koktajl.
- Pamiętaj o tym, by przy nakładaniu do pojemniczków stukać każdym o blat – to pozwoli na równie rozmieszczenie się masy.
- Wbij w całość patyczki i schowaj na minimum 3 godziny do zamrażarki.
- Chcesz łatwo usunąć foremkę? Ogrzej ją więc w dłoni albo polej ciepłą wodą!
Jak zrobić pyszne lody w domu?
Przepis numer 3 – włoskie lody domowe
Włoskie lody domowe są mieszanką mleka, jajek cukru oraz przypraw. Robi się je bardzo łatwo i… szybko! Możesz do nich dodać również swoje ulubione owoce, a nawet ciasteczka, czekoladę czy praliny.
Lista składników:
- 6 jaj
- 80 g cukru
- 0,5 l mleka
- 200 ml śmietanki (30 %)
- Ubij ze sobą jaja z cukrem.
- Zagotuj mleko razem ze śmietanką. Dodaj do niej ubite jaja i doprowadź do wrzenia.
- Odstaw całość do ostudzenia na około 2 godziny. Wstaw całość do zamrażarki.
- Możesz dodać pół tabliczki pokruszonej czekolady, jeżeli chcesz otrzymać lody czekoladowe. W ten sposób możesz te zrobić… lody waniliowe! A może wolisz owocowe lody włoskie? Wystarczy dodać więc zmiksowane lub zblendowane owoce do masy bądź drobno pokrojone ich fragmenty!
Przepis numer 4 – waniliowe lody naturalne
Zastanawiasz się, jak zrobić domowe lody z… laski wanilii? W tym celu przyda się dosłowne kilka składników!
Lista składników:
- 2 jaja
- ½ szklanki cukru
- 2 szklanki śmietany do deserów (może być 30 % lub 36 % - dowolnie)
- 1 łyżka wody przegotowanej (ciepłej)
- 1 duża laska wanilii
- Wbij białka do jednej miski. Do drugiej wbij żółtka.
- Ubij białka – nie musisz tego robić „na sztywno”. Dodaj do nich połowę cukru i jeszcze chwilę ubij – cukier musi się rozpuścić.
- Dodaj łyżkę przegotowanej wody do żółtek. Dodaj też resztkę cukru i utrzyj całość – żółtka powinny zrobić się jasne.
- Wlej śmietanę do osobnego naczynia, następnie ubij ją lub zmiksuj – powinna uzyskać konsystencję kremu.
- Dodaj do śmietanki ubite żółtka oraz białka, a także laskę wanilii. Wymieszaj całość tak, by składniki się połączyły.
- Przełóż całość do salaterek bądź kubków. Możesz także zostawić lody w jakimś dużym naczyniu – nie musząc dzielić ich na porcje. Włóż całość na kilka godzin do zamrażarki (minimum na 3 godziny).
Dlaczego warto robić domowe lody… samodzielnie?
Sprawa jest bardzo prosta! Dzięki własnoręcznie przygotowanym lodom będziesz doskonale wiedział, co znajduje się w ich… składzie. W przeciwieństwie do lodów kupowanych ze sklepów, domowe przysmaki lodowe nie zawierają m.in.:
- odtłuszczonego mleka w proszku,
- sztucznych barwników i aromatów,
- emulgatorów oraz stabilizatorów,
- konserwantów,
- syropu glukozowo-fruktozowego.
Domowe lody są zatem zdecydowanie zdrowsze, ale też o wiele… lepsze w smaku! To my decydujemy bowiem zarówno o ich finalnym smaku, jak i dodatkach się w nich znajdujących. Chcesz zjeść naprawdę niskokaloryczny, lodowy deser? A więc, bez problemu możesz w procesie jego przygotowywania zredukować też ilość cukru! Możesz przygotować w domu jednak nie tylko tradycyjne i dobrze znane lody, ale również np. na bazie… mleka roślinnego! To doskonała opcja zwłaszcza, jeżeli ktoś z domowników ma alergię na krowie mleko bądź nie toleruje laktozy.