Jak zrobić domowe lody?

Przepis numer 1 – przepis na lody śmietankowe

Do przygotowania tego typu lodów będziesz potrzebować przede wszystkim odpowiednich składników i… sprzętu!

Lista składników:

  • 400ml tłustej śmietanki (30 %)
  • 200 ml mleka
  • 65 g cukru

Lista przyborów kuchennych:  

  • niewielki garnuszek
  • miseczka (mieszcząca się do zamrażarki)
  • mikser / trzepaczka
  1. Wlej do garnuszka połowę śmietanki. Dosyp cukier i zacznij podgrzewać na niewielkim ogniu, stale mieszając. Cukier powinien się rozpuścić.
  2. Ściągnij garnek z ognia. Zawartość umieść w pojemniku, jeżeli nie będziesz korzystać z maszynki.
  3. Dodaj resztę śmietanki do tej podgrzanej z cukrem. Dodaj również mleko, po czym wymieszaj całość mikserem bądź trzepaczką.
  4. Pojemnik umieść w lodówce po to, by masa się nieco schłodziła. Następnie przelej mieszankę do maszynki – o ile ją posiadasz. Tworzysz przepis na lody bez maszynki? A więc, należy włożyć pojemnik do zamrażalnika i wyciągać go co pół godziny, po czym miksować. Powinna utworzyć się puszysta konsystencja – bez grudek lodu!
  5. Lody będą gotowe po ok. 4 godzinach mrożenia. Mocno stwardniały? Lepiej więc będzie podawać je po ok. 5 minutach od wyciągnięcia. Lody zjedz w ciągu 3 dni – wówczas będą najlepiej smakować! Przepis na lody śmietankowe warto wypróbować w swojej kuchni!

Masz ochotę wypróbować także inne smakołyki w wersji domowej? Sprawdź także ten artykuł z przepisami na domowe żelki.

Przepis numer 2 – smaczne, owocowe lody naturalne

Zastanawiasz się, jak zrobić domowe lody zupełnie inną metodą? Otóż, możesz pokusić się o utworzenie lodów… owocowych!

Lista składników:

  • 1 dojrzały banan
  • ½ kiwi
  • 300 g truskawek
  • ½ buraka
  • 4 liście świeżego szpinaku
  • 2 liście bazylii
  • przyprawy: ½ łyżeczki kardamonu, odrobina miodu / syropu daktylowego

Warto będzie przepis ten podzielić na 2 osobne części – zieloną i czerwoną. Następnie, będzie można przejść do przygotowania lodów.

Część zielona:

  1. Umyj i obierz banana oraz kiwi.
  2. Umyj bazylię i szpinak. Następnie odkrój połówkę banana i połówkę kiwi.
  3. Włóż owoce, szpinak i bazylię do jednego pojemnika – następnie je zmiksuj.
  4. Dodaj do smaku miodu albo syropu daktylowego.
Truskawkowe lody domowe oraz porady, jak zrobić domowe lody, czyli przepis na lody domowej roboty z maszynki i nie tylko
Jak zrobić domowe lody – 4 praktyczne i proste przepisy krok po kroku

Część czerwona:

  1. Umyj truskawki oraz poobrywaj z nich szypułki.
  2. Obierz ze skórki buraka, umyj go i skrój w kostkę. Dołóż połówkę banana.
  3. Dosyp kardamon i przenieś całość do pojemnika – następnie zmiksuj składniki.
  4. Dodaj do smaku łyżeczkę syropy daktylowego.

Jak przygotować domowej roboty lody owocowe?

  1. Nałóż do foremek po jednej łyżce zielonego koktajlu.
  2. Umieść do zamrażarki na 20 minut po to, by się nieco ochłodził. Wyjmij z zamrażarki i dołóż czerwony koktajl.
  3. Pamiętaj o tym, by przy nakładaniu do pojemniczków stukać każdym o blat – to pozwoli na równie rozmieszczenie się masy.
  4. Wbij w całość patyczki i schowaj na minimum 3 godziny do zamrażarki.
  5. Chcesz łatwo usunąć foremkę? Ogrzej ją więc w dłoni albo polej ciepłą wodą!

Jak zrobić pyszne lody w domu?

Przepis numer 3 – włoskie lody domowe

Włoskie lody domowe są mieszanką mleka, jajek cukru oraz przypraw. Robi się je bardzo łatwo i… szybko! Możesz do nich dodać również swoje ulubione owoce, a nawet ciasteczka, czekoladę czy praliny.

Lista składników:

  • 6 jaj
  • 80 g cukru
  • 0,5 l mleka
  • 200 ml śmietanki (30 %)
  1. Ubij ze sobą jaja z cukrem.
  2. Zagotuj mleko razem ze śmietanką. Dodaj do niej ubite jaja i doprowadź do wrzenia.
  3. Odstaw całość do ostudzenia na około 2 godziny. Wstaw całość do zamrażarki.
  4. Możesz dodać pół tabliczki pokruszonej czekolady, jeżeli chcesz otrzymać lody czekoladowe. W ten sposób możesz te zrobić… lody waniliowe! A może wolisz owocowe lody włoskie? Wystarczy dodać więc zmiksowane lub zblendowane owoce do masy bądź drobno pokrojone ich fragmenty!

Przepis numer 4 – waniliowe lody naturalne

Zastanawiasz się, jak zrobić domowe lody z… laski wanilii? W tym celu przyda się dosłowne kilka składników!

Lista składników:

  • 2 jaja
  • ½ szklanki cukru
  • 2 szklanki śmietany do deserów (może być 30 % lub 36 % - dowolnie)
  • 1 łyżka wody przegotowanej (ciepłej)
  • 1 duża laska wanilii
  1. Wbij białka do jednej miski. Do drugiej wbij żółtka.
  2. Ubij białka – nie musisz tego robić „na sztywno”. Dodaj do nich połowę cukru i jeszcze chwilę ubij – cukier musi się rozpuścić.
  3. Dodaj łyżkę przegotowanej wody do żółtek. Dodaj też resztkę cukru i utrzyj całość – żółtka powinny zrobić się jasne.
  4. Wlej śmietanę do osobnego naczynia, następnie ubij ją lub zmiksuj – powinna uzyskać konsystencję kremu.
  5. Dodaj do śmietanki ubite żółtka oraz białka, a także laskę wanilii. Wymieszaj całość tak, by składniki się połączyły.
  6. Przełóż całość do salaterek bądź kubków. Możesz także zostawić lody w jakimś dużym naczyniu – nie musząc dzielić ich na porcje. Włóż całość na kilka godzin do zamrażarki (minimum na 3 godziny).

Dlaczego warto robić domowe lody… samodzielnie?

Sprawa jest bardzo prosta! Dzięki własnoręcznie przygotowanym lodom będziesz doskonale wiedział, co znajduje się w ich… składzie. W przeciwieństwie do lodów kupowanych ze sklepów, domowe przysmaki lodowe nie zawierają m.in.:

  • odtłuszczonego mleka w proszku,
  • sztucznych barwników i aromatów,
  • emulgatorów oraz stabilizatorów,
  • konserwantów,
  • syropu glukozowo-fruktozowego.

Domowe lody są zatem zdecydowanie zdrowsze, ale też o wiele… lepsze w smaku! To my decydujemy bowiem zarówno o ich finalnym smaku, jak i dodatkach się w nich znajdujących. Chcesz zjeść naprawdę niskokaloryczny, lodowy deser? A więc, bez problemu możesz w procesie jego przygotowywania zredukować też ilość cukru! Możesz przygotować w domu jednak nie tylko tradycyjne i dobrze znane lody, ale również np. na bazie… mleka roślinnego! To doskonała opcja zwłaszcza, jeżeli ktoś z domowników ma alergię na krowie mleko bądź nie toleruje laktozy.

ikona podziel się Przekaż dalej