Lody - czy można zrobić samemu w domu

Jak się robi lody

Lody stanowią ulubiony deser, szczególnie w czasie letnich upałów. Wspaniale smakują, orzeźwiają i ochładzają w czasie upałów. Dlatego też zdobyły popularność prawie na całym świecie. Lody stanowią zamrożoną masę z produktów mlecznych, wody i owoców z dodatkami.

Rodzaje lodów:

  • lody mleczne wykonane z masy mlecznej, zaś lody wegetariańskie robi się z mleka sojowego, ryżowego lub owsianego,
  • lody wodne wykonane z wody z dodatkami smakowymi,
  • sorbet, czyli zamrożona masa z wody, owoców i cukru.

Lody są produktem nietrwałym i szybko się roztapiają. Nie można ich przechowywać nawet w lodówce. Zakupione lody należy od razu zjeść lub przechowywać w zamrażalniku. Nie należy lodów powtórnie zamrażać, gdyż grozi to zatruciem pokarmowym.

Lody stanowią zamrożoną zmiksowaną masę, dlatego nie można ich trzymać w ręku, gdyż ciepło ciała szybko je roztapia. Dlatego też wymyślono różne sposoby jedzenia lodów, jak:

  • lody na patyku,
  • lody w różnych pojemnikach z wafla,
  • desery lodowe w pucharkach lub na talerzyku,
  • lody jako dekoracja ciast lub kawy.

Lody robiono już w starożytności jako deser dla arystokracji. Współczesne lody stworzono w czasach renesansu, zaś pierwsze wzmianki o sorbetach pochodzą z XVII wieku. Wtedy musiano do produkcji lodów wykorzystywać prawdziwy lód. Produkcja lodów upowszechniła się wraz z rozwojem technologii zamrażania.

Jak, z czego i czy warto zrobić własne lody domowe

Wbrew pozorom zrobienie lodów w domu nie jest łatwe. Nie wystarczy po prostu zmiksować masy i wstawić je do zamrażalnika, gdyż wtedy masa zamrozi się na kamień i nie będzie przypominała prawdziwych lodów. Ale nasze babcie wymyśliły prosty, choć pracochłonny sposób, jak zrobić domowe lody, podobnie jak wymyśliły sposoby, jak odświeżyć bułki lub jak zrobić bitą śmietanę w domu.

Tajemnica robienia domowych lodów polega na wielokrotnym mieszaniu lub miksowaniu masy podczas chłodzenia i ponowne zamrażanie. Sporządzoną masę lodową wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 12 godzin. Aby lody miały kremową konsystencję i nie skawaliły się, należy je wyjmować z zamrażalnika co pół godziny w ciągu około 4 godzin i miksować.

Dobrym rozwiązaniem, dzięki któremu szybciej i łatwiej możemy zrobić w domu pyszne swojskie lody, jest maszynka do lodów. Urządzenie to po prostu miesza masę, tak że wychodzą pyszne, puszyste lody. Część chłodzącą napełniamy wodą i wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika. Do pojemnika na masę wkładamy już przegotowaną i schłodzoną masę. Możemy wybrać urządzenie ręczne, które jest znacznie tańsze, w którym będziemy sami mieszać lody. Jest to jednak zadanie dość męczące. Elektryczne lub akumulatorowe wymieszają masę za ciebie. Urządzenie to pozwoli ci zrobić pyszne, swoje lody na imprezę lub na niedzielę w gronie rodziny.

Czy warto samemu robić własne lody? Zależy to od upodobań rodziny. Jeśli lody jadamy sporadycznie w czasie spaceru po mieście, wystarczy je kupić. Jeżeli natomiast rodzina uwielbia lody i jada ich dużo, na przykład w czasie relaksu w ogrodzie, warto pomyśleć o maszynce do lodów. Własne, swojskie lody będą zdrowsze, gdyż mamy pewność co do ich składu. Mamy pewność, że zawierają tylko świeże produkty i nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników czy dodatków smakowych. Ważne jest też ograniczenie ilości cukru, gdyż gotowe wyroby mogą go mieć w nadmiarze. Ponadto do gotowych lodów często dodawany jest niezdrowy syrop glukozowo-fruktozowy. Maszynka pozwala też zrobić lody kiedy chcemy.

Jak zrobić domowe lody - najlepsze przepisy na swojskie lody

Najlepsze przepisy na pyszne, swoje lody

Własne, domowe lody będą wspaniałym deserem na imprezie lub podczas niedzielnego obiadu w ogrodzie. Lody świetnie smakują, a także orzeźwiają i gaszą pragnienie w czasie upalnego lata. Nie każdy jednak wie jak zrobić domowe lody. Możemy je zrobić ręcznie lub przy użyciu maszynki do lodów. Cała tajemnica tkwi w tym, że przygotowaną masę należy często mieszać lub miksować w czasie zamrażania.

Z czego zrobić najlepsze domowe lody. Przepisy na domowe lody obejmują zazwyczaj lody mleczne lub sorbety. Lody mleczne robimy z mleka i żółtek jaja z różnymi dodatkami. Przepisów na lodów jest ogromna ilość, zaś ich rodzaje zależą od użytych dodatków. Do lodów dodajemy różne owoce, czekoladę, kakao, orzechy itp. Składniki te miksujemy razem z masą lodową. Lody będą pyszne jeśli do gotowej masy dodamy bakalie, połamane herbatniki, ciasteczka lub czekoladę.

Przykładowe przepisy na swojskie, domowe lody:

  • lody waniliowe,
  • lody oreo,
  • lody bananowe,
  • lody pistacjowe,
  • lody kokosowe.

Sprawdź także ten artykuł: Jak zrobić domowe lody – 4 praktyczne i proste przepisy krok po kroku.

Jak zrobić domowe lody klasyczne, bezglutenowe, wegańskie, z thermomixa

Aby zrobić klasyczne lody, potrzebujemy następujących składników (na 4 osoby):

  • Żółtko jajka 4 szt.
  • Cukier 200 g,
  • Śmietanka kremowa 30% 330 g,
  • Maliny 200 g,
  • Czekolada gorzka 100 g.

Wykonanie lodów zajmuje około 45 minut, zaś porcja będzie miała około 675 kcal. Lody robimy w następujący sposób:

  • najlepiej wykonać lody w kąpieli wodnej,
  • do miski włóż żółtka i cukier, wstaw miskę do większego garnka z wodą,
  • gotuj mieszając aż masa zgęstnieje,
  • osobno ubij śmietanę,
  • dodaj ostudzoną masę jajeczną do ubitej śmietany,
  • całość zmiksuj,
  • możesz na tym etapie dodać takie dodatki jak owoce, czekolada itp.
  • masę wstaw na 30 minut do zamrażalnika,
  • pod 30 minutach wyjmij masę i zmiksuj,
  • powtarzaj tę czynność przez około 4 godziny do 30 minut.

Technika robienie lodów w termomiksie jest dość podobna. Termomiks nie ma funkcji zamrażania, dlatego też możemy w nim ugotować masę i zmiksować. Natomiast proces mrożenia i miksowania należy wykonać jak w przepisie powyżej.

Lody mleczne robimy z mleka i śmietany. Aby zrobić lody wegańskie lub bezglutenowe możemy z powodzeniem wykorzystać mleko kokosowe.

ikona podziel się Przekaż dalej