Jak zrobić żelki?

Słodkie żelki z soku owocowego

Chcesz przyrządzić własnej roboty, smaczne żelki dla swoich dzieci? Oto prosty przepis na domowe żelki, które zadowolą podniebienia nie tylko tych najmłodszych, ale i… starszych miłośników słodkich galaretek! Przygotuj:

  • 100 ml soku (może być to np. sok truskawkowy bądź sok malinowy z termomiksu),
  • ok. 2 łyżki soku z cytryny,
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku,
  • 1 łyżkę cukru.
  1. Wsyp żelatynę do niedużego garnka.
  2. Zalej żelatynę sokiem owocowym i zostaw do napęcznienia na ok. 10 minut.
  3. Po napęcznieniu żelatyny, dodaj do niej sok z cytryny i podgrzewaj, cały czas mieszając. Żelatyna powinna się rozpuścić.
  4. Całość dosłódź do smaku i zmieszaj – cukier musi się całkowicie rozpuścić.
  5. Rozlej tak przygotowaną mieszankę do foremki silikonowej, następnie zostaw do wystygnięcia.
  6. Wstaw foremkę do lodówki na kilka godzin. Przez ten czas płyn stężeje i żelki w domu będą gotowe do spożycia! Jeśli została ci cytryna z przepisu, sprawdź także ten artykuł z poradami, jak zrobić domową lemoniadę.

Żelki o smaku… coca-coli!

Zastanawiasz się, czy żelki są zdrowe? No cóż, ta przekąska spożywana w nadmiarze może zaszkodzić zupełnie tak samo, jak każda inna. Jednak, kiedy będziesz dawkować jedzenie żelek i przyrządzał je samodzielnie w domu, na pewno nie wpłyną one negatywne na stan zdrowia, znacznie poprawiając… zły humor! Lubisz coca-colę? Warto będzie więc sięgnąć po ten przepis na żelki o smaku coli:

  • łyżka cukru,
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku,
  • 100 ml odgazowanej coca-coli.
  1. Wsyp żelatynę do niewielkiego garnka i zalej ją odgazowaną coca-colą.
  2. Zostaw całość na ok. 10 minut, aby mieszanka napęczniała.
  3. Po upływie wskazanego czasu, podgrzewaj całość i mieszaj do momentu rozpuszczenia się żelatyny.
  4. Posłódź całość do smaku i zamieszaj czekając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  5. Przelej mieszankę do dowolnej foremki silikonowej, a następnie zostaw do wystygnięcia.
  6. Odstaw foremkę do lodówki i przetrzymaj ją tak przez kilka godzin. Galaretki z żelatyny będą gotowe do spożycia, gdy mieszanka całkiem stężeje!
Żelki domowe na białym tle oraz porady, jak zrobić żelki w domu własnej roboty, czyli przepis na domowe żelki z soku
Jak zrobić domowe żelki – sprawdzony przepis krok po kroku

Żelki w domu – jak zrobić?

Herbaciane żelki

Zastanawiasz się, jak zrobić żelki w swoim mieszkaniu? Otóż, przepisów na tę pyszną przekąskę istnieje naprawdę mnóstwo. Jeżeli szukasz sposobu na utworzenie smacznych żelek dla całej rodziny, możesz wykorzystać przepis na… żelki herbaciane! Oto składniki, jakie należy przyszykować:

  • 1 łyżka cukru,
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku,
  • 100 ml zaparzonej herbaty czarnej,
  • 2 łyżki soku z cytryny.
  1. Najpierw należy dokładnie wymieszać herbatę z cukrem oraz sokiem z cytryny. Ostudź całość.
  2. Przesyp żelatynę do osobnego naczynia, zalej zimną już herbatą i zostaw na ok. 10 minut do napęcznienia.
  3. Pogrzej całość, stale mieszając, kiedy żelatyna już napęcznieje. Żelatyna musi się też rozpuścić.
  4. Rozlej powstałą miksturę do foremki silikonowej (najlepiej takiej na pralinki) i zostaw do ostygnięcia.
  5. Wstaw foremkę do lodówki na kilka godzin – płyn musi dobrze stężeć. Po tym czasie, żelki będą nadawały się już do spożycia!

Przepis na domowe żelki z… galaretki!

Chcesz stworzyć żelki w stylu zombie na imprezę halloweenową? A może niepowtarzalne kolorowe żelki na urodziny swoich dzieci? Do utworzenia pysznej przekąski wystarczy użyć… galaretki o dowolnym smaku! To opcja bardzo atrakcyjna wizualnie oraz niesamowicie smaczna. Stworzenie żelek z galaretki jest łatwe, szybkie i tanie. Wyprodukowanie tego typu żelek w domu jest banalnie proste i nie trzeba korzystać z tym przypadku z… żelatyny i dosładzania cukrem! W celu utworzenia właśnie takich żelek, trzeba będzie przygotować:

  • 100 ml wody,
  • 1 opakowanie galaretki o wybranym smaku.
  1. Rozpuść galaretkę w 100 ml wrzącej wody.
  2. Przelej galaretkę do silikonowej formy i zostaw do wystygnięcia.
  3. Wsadź ostygniętą formę do lodówki minimum na 1 godzinę – a już najlepiej na kilka godzin. Płyn powinien bowiem przez ten czas dobrze stężeć i żelki owocowe z galaretki będą nadawały się do zjedzenia!

Wegetariańskie żelki dla każdego

Żelki kojarzą się głównie z produkcją fabryczną i słodką przekąską, jaka została stworzona na bazie sztucznych składników i barwników. Jeżeli chciałbyś utworzyć alternatywną, wegetariańską wersję żelek – oczywiście, jest to do osiągnięcia. Jak zrobić żelki wegetariańskie, które nie będą mieć barwników czy konserwantów? Przygotuj:

  • 5 łyżek agar-agar,
  • sok z czarnego bzu,
  • sok jeżynowy,
  • 1 łyżkę miodu,
  • sok malinowy,
  • sok jeżynowy,
  • 1/3 szklanki naparu z lipy.
  1. Do wybranego soku (możesz zamienić te z przepisu na dowolnie inny, według smaku) dodaj żelatynę rozpuszczoną w naparze z lipy.
  2. Wylej mieszankę do silikonowej foremki.
  3. Wstaw całość na noc do lodówki i pokrój rano w kostkę. Możesz przetrzymywać żelki w lodówce nawet przez tydzień czasu.

Smacznego!

ikona podziel się Przekaż dalej