Jak zrobić frytki – podstawowe przepisy

Frytki na patelni

Frytki domowej roboty smażone na patelni to doskonałe rozwiązanie przy małych porcjach. Możemy przy tym użyć mniej oleju i szybciej uzyskać pożądany efekt.

Frytki na patelni powinny być pokrojone w dość cienkie słupki. Możemy też skorzystać z gotowych frytek mrożonych. Jednak ich smak nie będzie aż tak domowy. Poza tym używając mrożonych frytek nie mamy wpływu na to jakiej jakości są ziemniaki. Kiedy robimy frytki z surowych ziemniaków, to sami wybieramy odmianę i jakość warzywa. Oto kilka wskazówek jak zrobić frytki:

  • Do smażenia na patelni wybieramy naczynie z nieco wyższym obramowaniem i grubszym dnem. Dzięki temu nasze pokrojone ziemniaki będą mogły zostać zanurzone w całości w oleju, a ten nie przegrzeje się za szybko.
  • Frytki należy pokroić w słupki i na kilka minut zanurzyć w zimnej wodzie.
  • Po osuszeniu frytek rozgrzać olej, wrzucić jedną na patelnię i sprawdzić, czy skwierczy. Jeśli tak, to można wrzucać resztę.

Jak długo smażyć? To zależy od rodzaju ziemniaków. Zwykle wystarczy kilka minut. Uniwersalną metodą jest obserwowanie koloru ziemniaków zamiast patrzenia na zegarek. Frytki powinny się zarumienić.

Domowe frytki można osuszyć wykładając cedzakiem na papier kuchenny. W profesjonalnych kuchniach najczęściej po prostu zanurza się je do oleju w specjalnym koszyczku. Dobrym pomysłem jest posolenie ich od razu po wyjęciu z oleju, nie czekajmy aż ostygną. To można zrobić oczywiście kiedy nie mamy gości i nie musimy zostawiać im wyboru.

Frytki belgijskie na głębokim tłuszczu

Frytki belgijskie charakteryzują się chrupiącą, rumianą skórką i grubymi kawałkami, miękkimi w środku. Smażenie przeprowadza się w garnku lub innym wysokim naczyniu. Dzięki temu można je zanurzyć w dużej ilości oleju.

Poniższy przepis nie jest całkiem tradycyjny, bo do tradycyjnego powinniśmy użyć łoju zwierzęcego. To charakterystyczne dla frytek belgijskich. Natomiast będziemy tradycyjnie używać podwójnego smażenia. Druga charakterystyczna cecha frytek belgijskich to sos. Nie dodaje się do nich keczupu, a majonez lub sosy robione na jego bazie. Oto cały przepis:

  1. Z surowych ziemniaków (najlepsze odmiany na końcu poradnika), przygotować długie, grube słupki. Na 1 kg ziemniaków przypadnie około 2,5 litra oleju, najlepiej rzepakowego lub słonecznikowego, rafinowanego.
  2. Ziemniaki smażymy w garnku przez około 5 minut na głębokim tłuszczu o temperaturze 180 stopni. Następnie osączamy i po przestudzeniu przystępujemy do drugiego smażenia.
  3. Smażymy do czasu silnego zarumienienia. I oto mamy danie z belgijskich frytek.

Chrupiące frytki można jeść jako osobną potrawę albo podawać jako dodatek do obiadu. Do frytek przyda się dodatek - sprawdź ten artykuł z przepisami na domową chińszczyznę.

Pieczone frytki domowej roboty

Frytki pieczone z surowych ziemniaków

Jak zrobić frytki bez oleju? Najprościej po prostu upiec je w piekarniku. W pierwszym przepisie na pieczone frytki będziemy korzystać z surowych ziemniaków. Przed robieniem frytek warto pozbawić je nadmiaru skrobi. Można to zrobić zanurzając na kilka minut w zimnej wodzie lub w gorącej wodzie z dodatkiem cukru. Najlepiej pokroić je wcześniej, żeby były już gotowe do pieczenia.

  1. Piecyk rozgrzewamy do 200 stopni.
  1. Frytki układamy na blasze i skrapiamy oliwą. Można je robić całkiem bez oleju, ale odrobina tłuszczu sprawi, że będą bardziej soczyste, a przyprawy lepiej się utrzymają.
  2. Dodajemy dowolne przyprawy. Zaletą domowych frytek robionych w piekarniku są większe możliwości w ich doprawianiu. Sypkie przyprawy najlepiej najpierw zmieszać i następnie posypać nimi słupki ziemniaków.
  3. Piec z włączonym termoobiegiem przez około pół godziny.
  4. Dla uzyskania rumianych, chrupiących frytek warto podpiec je jeszcze przez 10 minut w temperaturze 220 stopni (bez termoobiegu, bo mogą się spalić).

Domowe frytki zero waste z ziemniaków gotowanych

W piekarniku można też zrobić doskonałą potrawę z gotowanych ziemniaków. Frytki domowej roboty mają to do siebie, że nie muszą spełniać standardów restauracyjnych. Za to dobrze, żeby miały indywidualny charakter i smakowały. Dla gospodyń domowych ważne jest też niemarnowanie jedzenia. Zwłaszcza w czasach, kiedy coraz więcej mówi się o filozofii zero waste. Poniższy przepis pokazuje, jak zrobić frytki z ziemniaków, które zostały nam z innego dania. Oczywiście muszą to być całe lub najwyżej przepołowione ziemniaki. Jeżeli marzymy o chrupiących frytkach, to ziemniaki nie powinny być za bardzo rozgotowane. Jak zrobić te frytki domowej roboty?

Porcja domowej roboty frytek na dużym talerzu, a także najlepsze sposoby na chrupiące frytki krok po kroku, przepisy i metody
Jak zrobić frytki krok po kroku, czyli najlepsze przepisy, tricki i metody na chrupiące i idealne frytki
  1. Ziemniaki pokroić w słupki
  2. Ułożyć na blasze, skropić oliwą, dodać przyprawy
  3. Piec w 200 stopniach przez około 20 minut.

Ten sposób wymaga najmniej pracy, a frytki są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Pieczenie bez oleju sprawia, że potrawa staje się zdrowsza i jest mniej kaloryczna. Dodatkowo możemy poprzekładać ziemniaki frytkami z innych warzyw. Najłatwiej jest pokroić w słupki twarde warzywa korzeniowe i bulwiaste: marchew, bataty czy buraki.

Jakie są najlepsze ziemniaki na frytki?

Niezależnie od tego czy chcemy przygotować frytki w garnku, na patelni czy w piekarniku warto wiedzieć jaką odmianę wybrać. Do wyrobu domowych frytek można używać gotowych ziemniaków mrożonych. Jeżeli jednak decydujemy się na robienie frytek ze świeżych warzyw, to pamiętajmy o kilku rzeczach.

Ważna jest twardość ziemniaków na frytki. Powinniśmy dobierać odmiany, które nie są zbyt miękkie, ale też nie mają za dużo soku. Optymalne są ziemniaki typu B. Mają zwiększoną zawartość skrobi, są bardziej mączyste, ale też nie za miękkie. Po usmażeniu lub upieczeniu będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

Z odmian ziemniaków na frytki dostępnych w Polsce chyba najpopularniejsza jest Irga. Łatwo też dostaniemy Irysy. Jeżeli macie dostęp do dobrego sprzedawcy, który udostępnia więcej niż jedną odmianę, to warto zapytać też o Orlik, Gladę, Sante, Fresco czy Glorię.

Robienie frytek jest prostym sposobem na ciepłe danie lub dodatek do obiadu. Teraz możecie wykonać je na cztery różne sposoby.

ikona podziel się Przekaż dalej