Jak zrobić gofry? Oto najlepsze przepisy na domowe gofry krok po kroku

Gofry są jedną z najprostszych przekąsek, które bez trudu można przygotować w domu. Wystarczy mieć odpowiednie narzędzia i przepis na ciasto. Tak naprawdę istnieje kilka przepisów, w zależności od tego, jaką dietę preferujemy. Można na przykład przygotować ciasto na gofry bez oleju albo bez dodatku jajek i mleka w wersji wegańskiej. Sposobów na gofry domowej roboty jest wiele. Poniżej znajdziecie te najbardziej sprawdzone.

Jeśli szukasz więcej wskazówek, sprawdź zebrane w tym miejscu artykuły z praktycznymi poradami.

Jak zrobić gofry? Oto najlepsze przepisy na domowe gofry krok po kroku

Tradycyjne ciasto na gofry

Podstawowy przepis na gofry domowej roboty

Istnieje kilka głównych cech, które odróżniają gofry domowej roboty od naleśników, omletów czy placków. Po pierwsze ciasto jest chrupiące (o tym jak je uzyskać opowiemy dokładniej poniżej), ale jednocześnie sprężyste. Ma też charakterystyczny, wyraźny smak, który sprawia, że gofry można zjadać bez żadnych dodatków. Podstawowa masa na gofry zawiera następujące składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • proszek do pieczenia (pół łyżeczki na szklankę mąki)
  • 1 łyżka drobnego cukru lub cukru pudru
  • olej (około 80 ml)
  • 2 jajka

Białka z jajek odkładamy osobno. Mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki (np. za pomocą blendera). Z białek ubijamy pianę i delikatnie dodajemy do reszty zmieszanych składników. Następnie umieszczamy odpowiednie porcje łyżką w gofrownicy. Tak przygotowane ciasto jest smaczne i puszyste. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o gotowaniu.

Jak uzyskać chrupiące gofry?

Chrupiące ciasto to jedna z ważnych cech dobrze zrobionych gofrów. Zwłaszcza, jeżeli robimy gofry domowe, to ich jakość jest powodem do dumy dla twórcy. Żeby osiągnąć ten efekt można zastosować sprawdzone sposoby.

Po pierwsze można skorzystać z gotowej mieszanki do wyrobu gofrów. Takiej, jaka jest używana w profesjonalnych punktach z goframi. Jednak pozostaje pytanie czy masa na gofry przygotowana z mieszanki instant jest jeszcze domowa.

Drugi sprawdzony sposób to dodanie odrobiny wody gazowanej do wyrobionego ciasta. Woda w ogóle, a w szczególności woda gazowana sprawia, że lejące ciasto staje się nieco bardziej twarde i kruche. Jednocześnie bąbelki dwutlenku węgla sprawiają, że jest również puszyste. To ciasto domowej roboty może bez problemu konkurować z mieszankami ze sklepu.

Niezależnie od tego, jakie ciasto gofrowe będzie podstawą naszej potrawy, powinniśmy uważać, żeby po zdjęciu z gofrownicy nie kłaść gofrów jeden na drugim. Z każdego gofra paruje nadmiar wody. Jeżeli położymy je osobno to woda wyparuje szybko, a nie będzie się skraplać na powierzchni sąsiedniego. Dzięki temu będziemy mieć zawsze chrupiące gofry.

Alternatywne ciasto na gofry

Masa na gofry wegańskie

Coraz większą popularnością cieszy się ostatnio dieta wegańska, czy to z powodów zdrowotnych, etycznych czy ekologicznych. Poza tym wegańskie gofry są też zdrowsze dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy czy białka zwierzęcego.

Tradycyjne, dobre ciasto gofrowe zawdzięcza swoją konsystencję mleku i jajkom. Jak je zastąpić? Mleko od krowy można zastąpić mlekiem roślinnym. Sojowe ma najbardziej zbliżoną gęstość i poziom tłuszczu, dlatego dobrze zastępuje produkty zwierzęce, ale można też spróbować z owsianym, migdałowym albo konopnym. Puszystości w przypadku tego ciasta nie uzyskamy bez proszku do pieczenia, więc nie rezygnujemy z tego składnika. Dla smaku warto dodać odrobinę octu jabłkowego lub soku z cytryny. Sekretem dobrze smakujących wegańskich gofrów jest aquafaba. To nic innego jak ubita na pianę woda po cieciorce z puszki. Ubitą na sztywno pianę mieszamy z łyżką oleju i cukrem. Do tego dodajemy ostrożnie, najlepiej po łyżce, wymieszane ciasto na gofry. Tę masę ubijamy na niskich obrotach i ciasto gotowe. Teraz tylko rozgrzać gofrownicę i upiec na złocisty kolor.

Jak zrobić gofry? Oto najlepsze przepisy na domowe gofry krok po kroku

Gofry bez glutenu

Jeżeli ktoś ma uczulenie na gluten lub chce go ograniczyć, to może czuć się wyeliminowany z przyjemności jaką jest jedzenie gofrów. Niezależnie od tego czy sami mamy taką sytuację, czy chcemy piec gofry dla innych, zawsze warto znać przepis na gofry bez glutenu. Jako zamiennika jajek można użyć tak samo piany z aquafaby. Żeby gofry były dobre musi być też dodany jakiś tłuszcz. Na przykład olej kokosowy. Głównym problemem są mąki. Dobry smak i konsystencję uzyskamy mieszając mąkę owsianą z ryżową. Trzeba tylko zwrócić uwagę na to, czy mąka owsiana ma oznaczenie produktu bezglutenowego. Owies nie zawiera glutenu, natomiast często jest przechowywany w tych samych silosach co ziarno pszenicy i żyta. Dla osób chcących po prostu ograniczyć gluten taka ilość jest nieistotna, ale dla cierpiących na celiakię może się skończyć poważnym atakiem alergii. Wybieramy więc tylko sprawdzone mąki. Tak samo postępujemy, jeżeli jako bazę mleczną wybierzemy mleko owsiane.

Nie tylko z gofrownicy

Gofry można robić nie tylko korzystając z gofrownicy. Ogólna zasada jest taka, że ciasto przypominające to na placki czy naleśniki ma być karbowane. Jeżeli nie mamy w domu gofrownicy, to nic nie szkodzi. Prawdziwe gofry domowe można zrobić korzystając z tych kilku sposobów:

  • Patelnia grillowa – jest to naczynie przeznaczone do przygotowania potraw „jak z grilla”. Dzięki dodatkowym wgłębieniom na powierzchni patelni, doskonale nadaje się ona do wypieku gofrów. Przygotowujemy ciasto gofrowe, najlepiej takie jak na naleśniki tylko z dodatkiem proszku do pieczenia i wylewamy na patelnię grillową. Smażymy aż do uzyskania złocistego koloru. Przy dobrej patelni możemy sobie poradzić nawet bez oleju.
  • Forma silikonowa – w płytkiej formie silikonowej można bez problemu upiec dobre gofry, wkładając ciasto do piecyka. Trzeba tylko pamiętać, że masa na gofry powinna być lepiej przystosowana do pieczenia w takich warunkach. Jeżeli nie kłóci się to z naszymi preferencjami i dietą to najlepiej zamienić olej na masło.
  • Toster – jeżeli mamy w domu toster zbudowany na zasadzie gofrownicy (nie ten z wyskakującymi tostami), to można w nim spokojnie przygotować chrupiące gofry. W tym przypadku nie trzeba robić odstępstw od tradycyjnego przepisu.

Jak widać, sposobów na gofry jest więcej niż jeden. Nie muszą się ich wyrzekać ani osoby uczulone, ani te, które wybrały dietę wegańską czy wolałyby kuchnię bez oleju. Dopóki ostatecznym rezultatem jest karbowane, puszyste, chrupiące i złociste ciasto gofrowe, każda metoda wydaje się dobra.

Ocena: 4,8/5 (głosów 22)
, aktualizacja 10 października 2019
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij