Jak zrobić gorącą czekoladę w domu? Oto 3 sprawdzone przepisy na różne czekolady

Czekolada do picia to wspaniały napój, który rozgrzewa i uspokaja. Gorąca czekolada w domu jest niezastąpiona szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Im więcej składników będziemy potrafili z nią skomponować, tym będzie bogatsza i pełniejsza w smaku. Chociaż można ją kupić w gotowej postaci, to najlepsza jest ta przygotowana w domu. Oto przepisy na to, jak zrobić gorącą czekoladę.

Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami kulinarnymi.

Jak zrobić gorącą czekoladę w domu? Oto 3 sprawdzone przepisy na różne czekolady

Przepisy na napój z gorzkiej czekolady

Gorzka czekolada jest idealną bazą do gorącego napoju. Gorąca czekolada w domu powinna mieć swój smak i aromat. Dzięki dużej zawartości kakao jest bardziej wyrazista w smaki i zdrowsza. Zwłaszcza, jeżeli ma to być domowy napój od początku do końca. Oto przepis na klasyczną czekoladę do picia:

Składniki:

  • 50 g czekolady o zawartości 70% kakao
  • 100 ml mleka tłustego (3,2% tłuszczu)
  • 30 ml słodkiej śmietanki (18% tłuszczu)

Przyprawy (opcjonalnie):

  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • kilka kropli esencji waniliowej

Czekoladę połamać albo posiekać nożem na małe kawałki. Mleko i śmietanę podgrzać. Wrzucić kawałki z gorzkiej czekolady i mieszać energicznie aż całość się zagotuje. Napój najlepiej zdjąć z ognia zaraz po doprowadzeniu do wrzenia. Dodać przyprawy (bez przypraw napój też będzie smaczny). Można jeszcze spienić za pomocą pieniacza. Jeżeli nie posiadamy takiego narzędzia w domu, to całkiem nieźle zastąpi je mikser z podstawowymi końcówkami. Spieniony napój przelać do filiżanek. Powyższa porcja powinna wystarczyć na dwie filiżanki.

Jeżeli napój wydaje się zbyt mocny i gorzki, to część gorzkiej może zastąpić mleczna czekolada. Napój z gorzkiej czekolady doskonale nadaje się też do przygotowania wersji dla wegan. Oto jak zrobić gorącą czekoladę bez mleka. Zamiast mleka możemy użyć 150ml wody. Dla wzmocnienia smaku przed dodaniem czekolady w wodzie rozpuszczamy jeszcze dwie łyżeczki kakao. Tutaj konieczny też będzie cukier, jeżeli nie chcemy, żeby napój był zbyt wytrawny. Do gorącej czekolady przyda się jakiś deser! Sprawdź także ten artykuł z przepisami na domowe gofry.

Przepisy na czekoladę z kakao

Z kakao (najlepiej surowego) można przygotować kilka wersji czekolady. Warto pamiętać, że różnica między czekoladą a kakao jest taka, że nie zawiera ono masła kakaowego. Ma to jednak swoje dobre strony. Pozwala przygotować dietetyczny domowy napój o smaku czekolady. Rozpuszczając kakao tłustym mleku kokosowym uzyskamy konsystencję niemal taką jak czekolady ze śmietaną. Można też rozpuścić kakao w wodzie lub w mleku sojowym. Poniżej wyjaśniamy, jak zrobić gorącą czekoladę z kakao w wersji wegańskiej:

Składniki:

  • 2 łyżeczki surowego kakao
  • 250 ml tłustego mleka kokosowego
  • 1 banan

Przyprawy:

  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)

Banan zblendować z mlekiem kokosowym, dodać kakao i przyprawy. Blendować aż uzyskamy gładką masę. Przelać do rondelka i podgrzewać, cały czas mieszając. Gorący napój rozlać do filiżanek.

Jak zrobić gorącą czekoladę w domu? Oto 3 sprawdzone przepisy na różne czekolady

Zaletą gorącej czekolady z kakao jest szybkość przygotowania. Nie musimy się martwić czy kawałki czekolady wystarczająco się rozpuszczą albo czy nie zgęstnieją zbyt szybko. Główną wadą jest mniejsza gęstość napoju. Jednak niejeden przepis uwzględnia zagęszczacze, takie jak banan czy skrobia kukurydziana. Najlepsza jest wersja z surowym kakao. Ten proszek zawiera więcej składników odżywczych niż to, co zwykle kupujemy w sklepach. Jednak jest on droższy i trudniej dostępny.

Mleczna czekolada do picia

Nie każdy lubi posmak goryczki w czekoladowym napoju. Szczególnie, kiedy gorąca czekolada w domu ma być przede wszystkim napojem dla dzieci. Dlatego alternatywą jest mleczna czekolada, a nawet biała.

Mleczną czekoladę przygotowujemy według przepisu podstawowego. Oto przepis:

Składniki:

  • 60 g czekolady mlecznej
  • 20 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml mleka tłustego
  • 30 ml słodkiej śmietanki

Przyprawy:

  • szczypta cynamonu lub chili
  • szczypta soli

Podgrzewamy mleko i śmietanę, połamane czekolady rozpuszczamy, jak w przypadku gorzkiej czekolady. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i dodajemy przyprawy. Napój można spienić przed podaniem. Dla urozmaicenia zamiennikiem mlecznej czekolady może być czekolada biała. Ma ona nieco inny smak. Ponieważ biała czekolada jest z reguły słodsza, to można ją rozpuścić wyłącznie w mleku. Rozlaną do filiżanek można przyozdobić bitą śmietaną. Główną wadą czekolady mlecznej, jest to, że nie da się jej przyrządzić bez mleka. Mimo wszystko podobny smak można uzyskać zmieniając proporcje mleka kokosowego i kakao oraz dodając nieco cukru. Dzięki temu wegańska czekolada do picia będzie miała łagodniejszy smak.

Każdy domowy eksperyment z czekoladą jest odkrywaniem na nowo tego napoju. Najlepsza jest taka, która nam najbardziej smakuje. Możliwości wzbogacania smaku napoju jest naprawdę dużo. Możemy dodać esencji pomarańczowej, a nawet soku z pomarańczy. Ciekawym dodatkiem dla wielbicieli ostrzejszych smaków będzie imbir lub goździk. Pamiętajmy tylko, żeby czekoladę pić zawsze z umiarem.

Ocena: 0,0/5 (głosów 0)
, aktualizacja 7 listopada 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
porady kuchenne przepisy kulinarne
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij