Logo serwisu: Ania radzi
Menu
  • Utrzymanie czystości
    • Czystość w domu
    • Sprzątanie
    • Czyszczenie sprzętów
    • Środki czystości
    • Akcesoria do sprzątania
    • Insekty w domu
    • Odzież i buty
    • Pranie
    • Prasowanie
    • Higiena osobista
    • Obuwie
    • Nietypowe problemy
    • Uciążliwe zabrudzenia
    • Brzydkie zapachy
    • Inne problemy z czystością
    • Wyposażenie domu
      • AGD i RTV
      • Drobne AGD
      • Duże AGD
      • RTV
      • Naprawa i obsługa AGD i RTV
      • Akcesoria do domu
      • Akcesoria do łazienki
      • Akcesoria do kuchni
      • Sprzęt do prasowania
      • Pozostałe akcesoria
      • Meble
      • Meble do salonu
      • Meble do kuchni
      • Meble do sypialni
      • Wyposażenie łazienki
      • Porady praktyczne
        • Złota rączka
        • Szybkie naprawy
        • Problemy z AGD
        • Codzienne problemy
        • Jak to zrobić?
        • Praktyczne rozwiązania
        • Odnawianie i renowacja
        • W kuchni
        • Warto wiedzieć
        • Zdrowie
        • Ciekawostki
        • Pozostałe
        • Ogród
        • Moje konto
        Facebook
        Szukaj
        • Ania radzi
        • Kulinaria
        • Domowy hummus: 3 najlepsze przepisy

        Jak zrobić hummus domowy - oto 3 najlepsze przepisy

        Domowy hummus z ciecierzycy
        Jak zrobić hummus, czyli przepis na domowy hummus z ciecierzycy lub z soczewicy
        Opublikowano: 01.12.2023Autor: Ludwika WykurzUdostępnij

        Hummus staje się coraz bardziej popularnym dodatkiem do pieczywa. Chociaż możemy różne odmiany dostać w sklepie, to zawsze dobrze jest zjeść domowy hummus, lepiej dopasowany do naszego gustu. Oto nasz pomysł na najlepsze przepisy na hummus. Podajemy też uniwersalny przepis, który będziecie mogli dowolnie modyfikować.

        Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o gotowaniu.

        Z tego artykułu dowiesz się:

        1. Jak zrobić hummus - przepis podstawowy
        2. Domowy hummus
        3. Hummus bez tahini

        Jak zrobić hummus - przepis podstawowy

        Co to jest hummus?

        Hummus na dobre zagościł w europejskiej i amerykańskiej kuchni. Spopularyzowany został u nas przez wegan i wegetarian, dla których jest źródłem białka i alternatywą do pasztetów i past mięsnych. Ale zanim powiemy, jak zrobić hummus warto opowiedzieć co to jest i skąd się wziął.

        Potrawa powstała na Bliskim Wschodzie. Trudno powiedzieć w którym dokładnie miejscu. Pierwsza znana wzmianka pochodzi w każdym razie z XIII wieku z Kairu. Jej arabska nazwa oznacza po prostu ciecierzycę (himmis w klasycznym arabskim), ponieważ pierwotnie była robiona właśnie tylko z cieciorki.

        Zwyczaj przyrządzania hummusu rozprzestrzenił się początkowo na tereny Kaukazu. Kiedy dotarł do Europy i USA namnożyło się wiele nowych przepisów. Niektóre są bardziej tradycyjne, inne obejmują składniki nietypowe dla Bliskiego Wschodu jak groch zamiast cieciorki lub typowo zachodnie przyprawy. Zawsze jednak jest to dobra i pożywna pasta, którą każdy może przyrządzić z niedrogich składników.

        Umiejętność przyrządzania hummusu przyda się szczególnie osobom prowadzącym kuchnię wegańską i wegetariańską, albo przyrządzającym potrawy dla wegan. Rośliny strączkowe użyte jako baza pasty są źródłem białka, witamin z grupy B i żelaza. Mogą zastępować potrawy mięsne i pasty rybne.

        Podstawowe przepisy na domowy hummus

        Klasyczny hummus robi się z cieciorki, ewentualnie z bobu. Przepis na hummus z ciecierzycy jest bardzo prosty. Ziarna należy ugotować i zblendować, dodać pognieciony czosnek i oliwę. Ostry smak przełamujemy sokiem z cytryny, dodajemy przyprawy. Charakterystyczny „wschodni” smak można uzyskać przez dodanie kuminu rzymskiego. Ważnym składnikiem klasycznego hummusu jest sezamowa pasta tahini.

        Istnieje spór wśród znawców czy hummus z soczewicy jest jeszcze klasyczną potrawą bliskowschodnią. Obok grochu i bobu soczewica jest jednym ze składników greckiej pasty fava. Praktycznie rzecz biorąc jest to hummus bez tahini. Zawiera zblendowane (lub utarte) ziarna, oliwę i czosnek. Charakterystyczny smak, nieco inny niż w tradycyjnym hummusie, wynika z dodania cebuli. W greckiej favie nie może też zabraknąć soku z cytryny, którego dodaje się dużo więcej niż do hummusu.

        W innym wariancie przepisu na hummus z ciecierzycy zamiast kuminu dodaje się pietruszki. Smak takiej pasty jest łagodniejszy i bardziej przypomina znane nam potrawy zachodnie. Jednak zasadnicze składniki zwykle są takie same i łatwo odróżnić ortodoksyjny hummus od past robionych na jego bazie. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na domowy majonez?

        Domowy hummus

        Hummus z cieciorki

        Powiedzieliśmy już dużo na temat podstawowego przepisu na hummus z ciecierzycy. Poniżej dodamy kilka szczegółów, które pozwolą łatwiej przyrządzić tę orientalną pastę z cieciorki. Pamiętajcie, że 20 ml płynów to 1 łyżka stołowa lub 4 łyżeczki. Oto przepis:

        Składniki:

        • puszka ciecierzycy (lub 250 g ugotowanej, odsączonej cieciorki)
        • 1 ząbek czosnku
        • 100 ml tahini
        • 1 łyżeczka kuminu
        • 20 ml soku z cytryny
        • 20 ml oliwy
        • sól i pieprz do smaku

        Przygotowanie:

        Ciecierzycę odsączyć, zostawiając tylko niewielką ilość wody lub zalewy (pomoże lepiej zblendować pastę). Blendować za pomocą blendera ręcznego lub melaksera. Resztę składników dodawać i miksować do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli pasta jest za gęsta, to dodajemy jeszcze trochę zalewy lub wody od gotowania ciecierzycy. Gęstość domowego hummusu nie musi być taka jak sklepowego. Dużo zależy od tego co nam odpowiada i do czego chcemy go używać.

        Domowy hummus z warzyw strączkowych
        Porady i przepis, jak zrobić hummus domowy krok po kroku

        Hummus z soczewicy

        Z soczewicy można przygotować dokładnie taki sam hummus jak z cieciorki. Chociaż ma ona trochę inny smak i kolor. Jednak dla urozmaicenia podajemy alternatywny przepis, z nieco innym zestawem przypraw. Na przykład garam masala doda naszemu hummusowi nieco bardziej korzenną nutę. Oto przepis na hummus z soczewicy:

        Składniki:

        • 250 g soczewicy (sucha porcja)
        • 3 ząbki czosnku
        • 100 ml tahini
        • 20 ml oliwy
        • 1 łyżeczka garam masala
        • sól i pieprz

        Przygotowanie:

        Soczewicę gotujemy (pamiętajcie, żeby dobrze ją wypłukać przed gotowaniem). Kiedy będzie miękka, odsączamy nadmiar wody i blendujemy na masę. Dodajemy poszczególnych składników, żeby uzyskać pastę. Hummus z soczewicy ma bardziej wyrazisty smak. Z dodatkiem garam masala będzie przypominał potrawy indyjskie. Można go podawać z chlebkiem pita.

        Hummus bez tahini

        Pewnie domyślacie się już jak zrobić hummus nie używając tahini. Możecie wykorzystać któryś z powyższych przepisów, a gęstość pasty regulować dodając odpowiednio więcej oliwy lub zalewy. Nasza propozycja smakowa będzie trochę inna. Skoro humus bez tahini nie różni się za bardzo od greckiej pasty fava, to może warto dodać do smaku nutę śródziemnomorską?

        Składniki:

        • 250 ml żółtego grochu
        • 200 ml oliwy
        • sok z połówki cytryny
        • 2 ząbki czosnku
        • 2 duże białe cebule
        • 4 liście laurowe
        • bazylia, sól, pieprz

        Przygotowanie:

        Groch namaczamy kilka godzin (najlepiej zostawić na noc), płuczemy i zalewamy wodą w proporcjach trzy szklanki wody na szklankę grochu. Gotujemy z dodatkiem liści laurowych. Cebulę siekamy na drobne kawałki (nie musi być kostka – wszystko pójdzie do blendera), szklimy na patelni, mieszamy z grochem i blendujemy. Dodajemy oliwę z oliwek i resztę składników. Najlepiej żeby liście bazylii były świeże. Dalej blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Smak i aromat domowego hummusu z dodatkiem oliwy z oliwek i bazylii będzie naprawdę wyjątkowy.

        Do hummusu bez tahini nada się też pasta z cieciorki, soczewicy lub innych roślin strączkowych, które akurat mamy pod ręką.

        Skoro już wiecie, jak zrobić hummus, to możecie przemyśleć własne warianty. Niektórzy dodają do pasty pomidorów suszonych, ziół prowansalskich lub curry. Hummus z bobu ma bardziej swojski smak. Można go zaprawić jedynie oliwą, solą i pieprzem. Natomiast pastę z fasoli czerwonej można przyrządzić z przyprawami takimi jak słodka papryka lub chili, co nada jej bardziej meksykańskiego charakteru.

        Czytaj także:
        • Jak błyskawicznie wyczyścić buty z nubuku domowym sposobem? Kilka sprawdzonych metod
        • Jak obniżyć cholesterol domowymi sposobami – 5 sprawdzonych metod
        • Odkamienianie ekspresu do kawy krok po kroku – jak to zrobić w domu
        • Jak zrobić kawę mrożoną w domu? Oto 3 najlepsze, domowe przepisy

          Ania radzi
          • Grupa KB.pl - informacje
          • Kontakt
          • Reklama
          • Załóż konto
          • Logowanie
          • Facebook
          • X.com
          Mapa strony
          • Aktualności
          • Artykuły
          • Tagi
          • Autorzy
          Inne serwisy Grupy KB.pl
          • KB.pl
          • Fajny Ogród
          • Fajny Zwierzak
          • Kroniki Dziejów
          • Fajne Gotowanie
          • Spokojnie o ciąży
          Informacje prawne
          • Regulamin
          • Polityka prywatnosci i cookies
          • Regulamin DSA
          • Zaufani partnerzy
          © 2017-2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.