Karp świąteczny

Czy karpia piec w całości?

Karp jest dość dużą i ciężką rybą, dlatego pieczenie go w całości może sprawiać pewne kłopoty. Szczególnie jeżeli nie możemy go przyrządzić w piekarniku o odpowiednio dużych wymiarach. Dlatego warto zadać sobie pytanie czy karp w kawałkach nie będzie lepszy niż cały.

Jeżeli zdecydujemy się na całego karpia, to warto sprawdzić, ile waży. W zależności od wagi dostosowuje się czas pieczenia. 1,5 kilogramowy karp będzie się piekł w temperaturze 180-200 stopni nawet przez 45 minut. To długo jak na rybę. Pamiętajmy, że jest rybą dużą, o grubej skórze. Niektórzy decydują się jednak położyć całego karpia na świąteczny stół, bo wygląda wtedy bardziej dekoracyjnie. Ale karp wigilijny może być też pieczony w dzwonkach lub w postaci filetu.

Filet najlepiej włożyć do pieca na około 30 minut i ewentualnie zostawić na dodatkowe 10, jeżeli okaże się niedopieczony. Dzwonka wystarczy piec przez 20-25 minut. To prawie o połowę krócej. Jeżeli samodzielnie przygotowujemy potrawy na wigilię, to taki zapas czasu z pewnością się przyda. W dalszej części wybraliśmy właśnie taki szybki wariant pieczonego karpia.

Klasyczny karp wigilijny

Karpia wigilijnego można przygotować na kilka sposobów. Najpopularniejszy jest karp w galarecie. Może być też gotowany, smażony lub duszony z warzywami albo z cytryną. Karp zapiekany jest jednak zdrową i smaczną alternatywą. Poniżej podajemy klasyczny przepis na pieczonego karpia na wigilię. Jest to karp z masłem, łatwy i szybki do przyrządzania.

Składniki:

  • 6-7 dzwonek karpia
  • 1/4 kg mąki
  • 50 ml wody
  • 50 g masła
  • sól i pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
  • olej

Wykonanie:

Kupujemy dzwonka (ok. 1-1,5 kg) lub całego karpia kroimy na dzwonka, odkładając głowę (można z niej zrobić zupę rybną). Dzwonka doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące. Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy kawałki ryby. Dzięki temu upieką się dużo szybciej. Ułożyć kawałki w brytfance, na dno wlewając wodę. Na wierzch ucieramy zimne masło.

Przygotowujemy piekarnik rozgrzewając go do temperatury 200 stopni. Pieczemy w piekarniku pod przykryciem przez około pół godziny. Następnie jeszcze dopiekamy go przez kolejne 10 minut bez przykrycia.

Tak zapiekanego karpia można posypać świeżą natką pietruszki lub dodać inne ulubione przyprawy. Jednak karp pieczony z masłem jest dobry również bez dodatków. Można go podać z ziemniakami, chlebem. Sprawdzi się też zapiekanka makaronowa. Zwłaszcza jeśli zostało nam za dużo łazanek. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z 10 pomysłami na szybki obiad.

Karp grillowany

Przepis na karpia z grilla

Karp grillowany sprawdzi się o każdej porze roku. Można go robić na grillu elektrycznym lub podwórkowym grillu tradycyjnym. Opinie na temat grillowanego karpia są podzielone. Jedni odradzają przyrządzanie tej ryby na grillu, inni właśnie taką postać karpia cenią najbardziej. Dużo zależy od tego do jakich przepisów kulinarnych dotrzemy. Mamy nadzieję, że z poniższego przepisu skorzystają nie tylko wielbiciele karpi.

Składniki:

  • karp ok. 2 kg (w całości)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • natka pietruszki
  • 50 g masła
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Karpia wypatroszyć i usunąć łuski (jeżeli jest nieoprawiony). Następnie umyć i osuszyć. Tuszkę ponacinać w kratkę. Całego doprawić solą i pieprzem, a następnie skropić sokiem z cytryny. Sól i pieprz z cytryną będą działać jak macerat. Odstawić na około godzinę (do lodówki). Przygotować pokrojoną natkę pietruszki i rozpuścić masło. Wnętrze wypełnić pietruszką. Tuszkę natrzeć masłem. Warto zrobić to gdy już grill się nagrzewa. Piec aż karp się zarumieni i będzie miękki. Obracać kilka razy, żeby się równo przypiekł.

Akcesoria kuchenne w dobrych cenach

Z czym podawać karpia z grilla

Do grillowanego karpia można podawać wcześniej przygotowane ziemniaki z koperkiem, zapiekankę makaronową albo chleb. Jeżeli ma to być danie obiadowe, to warto przyrządzić jakąś lekką sałatkę warzywną. Może to być surówka z selera lub marchwi. Tłusty posmak dobrze złamie też surówka z kiszoną kapustą. Te dodatki pasują równie dobrze do karpia wigilijnego.

Karp według powyższego przepisu może się też dobrze komponować z sałatkami grillowymi np. grecką czy śródziemnomorską. Jeżeli mamy bardziej zróżnicowane menu na przyjęcie w ogrodzie, to bez problemu można podawać karpia i pozwolić gościom dobierać dodatki według uznania.

Karp pieczony z dodatkiem kolorowych warzyw, a także przepisy na karpia pieczonego

Jeżeli grillujemy karpia świątecznego lub ma być on głównym daniem na obiad, to zdecydowanie warto pomyśleć o ugotowaniu ziemniaków. Można podać też jako opcjonalny dodatek kalafior albo gotowane brokuły. W innym naszym przepisie sprawdzisz, jak gotować brokuły, żeby miały bogaty smak i nie traciły koloru. Jeżeli chodzi o zapiekankę makaronową, to najlepiej robić ją z warzywami. Może być na ostro, ale nie powinna być zbyt tłusta czy ciężka. Sam karp jest już dość tłustą rybą, zwłaszcza jeżeli przyrządzamy go z masłem.

Karp duszony

Jak przygotować karpia duszonego?

Bardziej lekkostrawną alternatywą jest karp duszony. Danie z karpia duszonego sprawdzi się na wigilię i na każdą inną okazję. Przyrządzenie świątecznego karpia w ten sposób jest ciekawą odmianą, możliwe, że nawet przypadnie wam bardziej do gustu niż pieczona i smażona ryba. Istnieje wiele przepisów kulinarnych na karpia duszonego, ale my proponujemy lekką wersję z jogurtem naturalnym.

Składniki:

  • dzwonka karpia – 1 kg
  • 120 ml jogurtu naturalnego
  • 1 cebula dymka
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz
  • sok z 1 cytryny

Wykonanie:

Cebulę drobno posiekać lub zetrzeć. Masło rozgrzać na patelni. Dzwonka umyć, osuszyć natrzeć solą i pieprzem i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Dodać cebulę i dusić przez około 20 minut. Dolać jogurtu i soku z cytryny. Całość zagotować i dusić jeszcze kilka minut. Można podawać z cytryną i pietruszką dla ozdoby. Opcjonalnie karpia można dusić w naczyniu żaroodpornym w piekarniku.

Różne sposoby na pieczonego karpia

Karpia można przyrządzić na różne sposoby. Sam karp zapiekany może być doprawiony na ostro lub bardziej na słodko-kwaśno. Warto zapoznać się też z przepisem na karpia w sosie beszamelowym. Jest z tym trochę roboty, ale efekt zadowoli wszystkich gości.

O ile zapiekanie karpia w całości jest sensowne, to przyrządzanie go w galarecie albo smażenie wymaga podzielenia na mniejsze kawałki. Karp pieczony w jednym kawałku na pewno ma bogatszy smak, ale niestety jest ościsty. Łatwiej jest rozdzielić między gości dzwonka pieczonego karpia niż kroić go na kawałki podczas posiłku.

Na koniec dodajmy, że karp potrafi być mulisty. Kupowanie tej ryby w byle jakim sklepie wpłynie na jakość całej potrawy. Nie mówiąc już o tym, że w okresie świątecznym karpie są trzymane w bardzo złych warunkach. Kupowanie takiego karpia jest niezdrowe i nieetyczne. Ryba, która przez kilka dni pływa w zatłoczonym, małym basenie nie jest świeża, nawet jeżeli jeszcze jest żywa. Idealnie byłoby kupić bezpośrednio od hodowcy, ale udanie się do dobrego sklepu też pozwoli cieszyć się smakiem ryby bez wyrzutów sumienia.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 86,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny