Kimchi - czym jest i co trzeba wiedzieć

Tradycyjna koreańska kiszonka

Zanim dokładnie dowiemy się, jaki jest przepis na tradycyjne danie koreańskie z kapusty pekińskiej, warto w pierwszej kolejności sprawdzić, czym jest ta kiszonka z kapusty pekińskiej. Kimchi, określane również jako gimchi lub kimchee jest daniem najczęściej składającym się z kiszonej kapusty, ale w skład tej przystawki mogą wchodzić również sfermentowane warzywa. Wyróżnikiem tej kiszonki po koreańsku jest przede wszystkim wyjątkowo pikantny smak, do którego Koreańczycy są przyzwyczajeni. Natomiast osoby z innych narodowości muszą być prawdziwymi koneserami, aby przepadać za tą przystawką.

Ciekawostką na pewno jest to, że tradycyjne kiszone warzywa zostały wpisane na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. W Korei tak przygotowana kapusta stanowi jeden z głównych przetworów, które można porównać z powodzeniem do naszych kiszonek. Jednak oczywiście skład oraz ich smak jest zupełnie inny. W sposób tradycyjny, kiszone warzywa przygotowuje się w specjalnych glinianych naczyniach. Jednak obecnie przechowywanie jest bardziej współczesne.

Historia kimchi

Teoretycznie pierwsze kimchi miało być już przygotowywane i zjadane w VII wieku. Jednak w rzeczywistości pierwszy przepis nie pokrywał się z obecną recepturą. Ponieważ na początku zjadano po prostu sfermentowane warzywa. Ponadto był to prosty przepis, który w swoim składzie nie zawierał ostrych papryczek. W związku z tym smak uprzedniej przystawki nie był taki pikantny, jak w obecnej chwili.

Przepis na kiszone warzywa został wzbogacony o ostrą papryczkę dopiero w XII wieku. Obok papryczki, zaczęto dodawać również sos sojowy. Ci ciekawe, kimchi z kapusty pekińskiej zaczęto robić dopiero w XIII wieku. Mniej więcej na przełomie XII i XIII wieku pojawił się pierwszy przepis, w którym rzeczywiście podano dokładną recepturę na kiszonkę z kapusty pekińskiej, jak i również drugiego słynnego warzywa, którym jest rzepa.

Warto odnieść się również do samej nazwy, którym cechuje się obecne tradycyjne danie domowe w Korei. Nazwa tej przystawki oznacza dokładnie “solone lub sfermentowane warzywa”. Co ciekawe, jest to słowo wywodzące się z tradycyjnego słownika chińskiego. Okazuje się, że bardzo szybko takie słowo zostało przyjęte przez Koreańczyków, nawet w codziennej mowie.

Kimchi - właściwości zdrowotne

Kiszone warzywa są nie tylko przysmakiem narodowym, ale jednocześnie warto wspomnieć o tym, że takie danie skrywa w sobie wiele cennych wartości odżywczych. Przede wszystkim, kiszenie przyczynia się do powstania korzystnych dla nas bakterii Lactobacillus, które wyjątkowo korzystnie wpływają na nasz układ trawienny. To właśnie między innymi z ich powodu zaleca się spożywanie kimchi w celu zwiększenia odporności organizmu. Jednak za ten zbawienny wpływ odpowiadają witaminy A, C, E, K oraz z grupy B.

Dodatkowo kiszone warzywa wyróżniają się sporą zawartością takich minerałów, jak fosfor, potas, czy też magnez. Dlatego kimchi korzystnie wpłynie również na pracę naszego układu nerwowego. Jednak nie jest również tak, że kapusta w wersji koreańskiej jest dla każdego zalecana. Niestety osoby, które mają problemy żołądkowe, a także z układem trawiennym, muszą uważać na wszelkie ostre dania, w tym również kimchi. Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak kisić ogórki.

Przepis na kimchi

Rodzaje kimchi

Wydawałoby się, że głównym składnikiem kimchi jest kapusta pekińska lub ewentualnie rzodkiew. Okazuje się jednak, że można wymienić nawet do 200 różnych receptur na tę słynną przystawkę. Oczywiście przepisy różnią się między sobą przede wszystkim głównym składnikiem, dodatkami lub też proporcjami. To ostatecznie wpływa na smak, a także stopień ostrości kiszonki. Nie zapominajmy również o tym, że również możemy mieć do czynienia z różnymi rodzajami przechowywania kimchi. Dlatego niektóre przepisy możemy zrobić na przetwory, a inne najlepiej sprawdzą się jako sezonowy dodatek do głównych dań.

Do najpopularniejszych rodzajów kimchi zalicza się:

  • Tradycyjne kimchi - tutaj nie będzie żadnym zaskoczeniem, iż głównym składnikiem będzie kapusta pekińska. Kiszone warzywa są dobre po przynajmniej tygodniowym upływie czasu. Jest to przystawka, którą ewidentnie przygotowuje się na bardzo ostro, z dodatkiem dużej ilości papryczki chili.
  • Kimchi z rzodkwi japońskiej - taka kiszona sałatka jest dużo łatwiejsza w przygotowaniu. Jednocześnie okres oczekiwania na ostateczny efekt jest bardzo krótki, ponieważ trwa zaledwie kilka dni.
  • Oisobagi - jest to nic innego, jak po prostu kimchi przygotowane na bazie ogórka. Jest to łagodniejsza wersja tradycyjnej przystawki. Ponieważ zamiast ostrych papryczek chili, w tym przypadku dodaje się przede wszystkim imbir, cebulę, a także dużo papryki w proszku. Ponadto nie jest to tradycyjna sałatka, ale ogórki nadziewa się wcześniej przygotowaną pastą.

Kiszona kapusta po koreańsku - przepis

Skoro już udało nam się ustalić tyle cennych informacji na temat kimchi, to na pewno kolejnym krokiem będzie przedstawienie najbardziej podstawowego przepisu. Dzięki temu będziemy mogli ocenić szybko, czy koreańskie kiszone warzywa możemy z powodzeniem zrobić w domu, czy jednak nie jest to w ogóle nasz gust kulinarny.

Receptura na tradycyjne kimchi:

Składniki warzywa:

  • 3 sporej wielkości główki kapusty pekińskiej
  • ok. ¾-1 szklanki soli
  • 1 rzodkiew koreańska lub biała polska, może być zastąpiona czerwonymi rzodkiewkami
  • 2 jabłka lub 2 gruszki

Roboty kuchenne - sprawdź aktualne promocje!

Składniki pasta:

  • ¼ do ⅔ szklanki kleistej mąki ryżowej Chapssal garu
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka białego cukru
  • 4 średnie cebule
  • 1 główka czosnku
  • Nieduży kawałek imbiru
  • Pół szklanki sosu rybnego
  • 1 do 2 szklanek papryki gochugaru (im więcej dodamy, tym danie będzie ostrzejsze w smaku
Kimchi bez tajemnic, czyli najlepsze sprawdzone przepisy na kimchi do degustacji w domu
Kimchi z dodatkami to koreański przysmak, a to, jak zrobić kimchi nie jest trudne, wystarczy znać dobry przepis

Przygotowanie:

Kapusta pekińska powinna być pokrojona wzdłuż na ćwiartki. Następnie każdą część kroimy mniej więcej na 3-centymetrowe paski. Wszystko wrzucamy do dużej miski z wodą, aby wstępnie przepłukać liście. Po przepłukaniu kolejnym krokiem jest układanie warstwami kapusty, a także przesypywanie jej wodą. Kapusta robi się dzięki soli miękka. Dlatego należy ją odstawić na kilka godzin.

W tym czasie rzodkiew oraz jabłka lub gruszki kroimy na bardzo cienkie paseczki. Wrzucamy przygotowane składniki do drugiej miski. Kolejnym krokiem, jaki należy zrobić, to przede wszystkim przygotowanie ostrego sosu. Sos robi się na podstawie kleiku przygotowanego ze specjalnej mąki ryżowej Chapssal garu. Należy pamiętać o tym, żeby nie była to zwykła mąka ryżowa, ponieważ musi się ona wyróżniać odpowiednią kleistością.

W celu przygotowania kleiku wodę wylewamy na patelnię lub do garnka. Następnie dodajemy mąkę z cukrem. Następnie podgrzewając wszystko, dokładnie mieszamy, tak aby pozbyć się grudek. Po dokładnym wymieszaniu, kiedy składniki dokładnie się połączą, kolejnym krokiem będzie odstawienie kleiku do czasu wystygnięcia.

Następnie wszystkie pozostałe składniki, takie jak cebula, czosnek, imbir, sos rybny, a także paprykę gochugaru dokładnie blendujemy. W tym celu najlepiej sprawdzi się blender kielichowy. Jednak można zmiażdżyć wszystkie składniki na koreańskie domowe danie przy pomocy moździerza. Ostatecznie sos robi się po zblendowaniu wszystkich dotychczasowych składników z wcześniej przygotowanym kleikiem ryżowym. Dopiero tak zblendowana pasta powinna być połączona z warzywami.

Ta specyficzna sałatka, zanim będzie całkowicie gotowa, musi jeszcze przejść proces płukania kapusty. Nadmiar soli musi być wypłukany, dzięki czemu koreańska potrawa nie będzie taka słona. Dopiero wtedy kapustę będziemy mogli w prosty sposób połączyć ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Nie pozostaje nic innego, aby tradycyjna sałatka była przełożona do szklanych lub ceramicznych naczyń na konieczne kiszenie. Kapusta może być przechowywana w domu w temperaturze pokojowej. Natomiast po ukiszeniu dobrze jest kimchi przechowywać w zimnym miejscu, najlepiej w lodówce.

Zastosowanie kimchi w azjatyckiej kuchni

Jak widzimy, potrawa jest bardzo łatwa do wykonania i możemy ją z powodzeniem samodzielnie przygotować w domu. Jednak sałatka przed spożyciem powinna odstać przynajmniej kilka dni. Wtedy nie tylko zajdą odpowiednie procesy odpowiedzialne za kiszenie kapusty, ale jednocześnie będziemy mogli koreańską przystawkę wykorzystać do przygotowania innych potraw.

Właściwie specyficzna sałatka z kiszonej kapusty pekińskiej pasuje do każdej potrawy, jeżeli potraktujemy ją jako pikantną przystawkę. Kimchi możemy dodawać do zup, gulaszu, potraw mięsnych, ale także do potraw, które przygotowujemy w tzw. jednym garnku. Jeżeli już wiemy, w jaki sposób przygotowujemy kimchi, to na pewno będzie nas interesować także przepis na lasagne. Okazuje się, że przepis na lasagne jest bardzo prosty jeżeli do niego wykorzystamy gotowy makaron. Będąc w klimacie kuchennych składników oraz produktów, możemy również sprawdzić, do czego przyda się ocet jabłkowy. Pamiętając przy okazji, że ocet jabłkowy z powodzeniem wykonamy we własnym zakresie.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 96,2% czytelników artykuł okazał się być pomocny