Leczo tradycyjne – jak je zrobić?

Czy leczo to kuchnia polska?

Leczo nieodłącznie kojarzy się z polskimi potrawami. Rzeczywiście jest u nas bardzo popularne. Jednak nie do końca jest to kuchnia polska. Sama nazwa pochodzi z węgierskiego lecsó. Oryginalny przepis koniecznie obejmował odmianę papryki uprawianą już w XVI wieku przez Turków w okolicach dzisiejszego Budapesztu. Papryka dojrzewa w okolicach września, października i doskonale komponuje się z innymi jarzynami, które są dostępne w tym samym czasie. Przede wszystkim z pomidorami.

Dziś nawet sami Węgrzy nie zawsze używają tej konkretnej odmiany. Jednak leczo doczekało się swoich wersji w całej Europie Środkowej, a nawet w Izraelu.

Chociaż można się zastanawiać czy leczo rzeczywiście należy do kuchni polskiej, to trudno oddzielić je od rodzimych potraw. Polacy chętnie dodają nieco więcej mięsnych elementów do potrawy. Dzięki temu jest bardziej pożywna w naszym kraju, gdzie jesień jest chłodniejsza i bardziej deszczowa niż na Węgrzech. Za to używamy lżejszego tłuszczu.

Składniki idealnego leczo

Prosty przepis na leczo zawiera podstawowe składniki, bez których ta potrawa straciłaby swój unikalny charakter. Koniecznie musi to być zestawienie papryki z innymi jesiennymi warzywami. Ważnym elementem leczo według kuchni polskiej są warzywa dyniowate, zwłaszcza cukinie. Nie może też zabraknąć cebuli.

Składniki naszego leczo przypominają skład francuskiego ragout. Z tym, że w Europie Środkowej leczo jest raczej potrawą warzywną dodawaną do mięsa, podczas kiedy ragout zbliża się do gulaszu. Podobnie jak gulasz, ragout jest zawsze zagęszczane sosem z dodatkiem mąki. Leczo można zagęszczać w ten sposób, ale nie trzeba. Do zagęszczania w tym przypadku częściej używa się ściętych jajek, kaszy lub ryżu.

Warzywa do leczo można podsmażyć, ale całość powinno się udusić lub ugotować. Dlatego ta potrawa, zwłaszcza w wersji z cukinią jest lżejsza niż gulasze i ragout. Doskonale nadaje się do kuchni wegetariańskiej, gdyż mięso nie należy do jej niezbędnych składników. Jeśli szukasz więcej inspiracji na smaczne dania, sprawdź także ten artykuł z poradami, jak zrobić chińszczyznę.

Przepis na pyszne leczo w trzech wersjach

Leczo tradycyjne

Ten łatwy przepis jest najbliższy tradycyjnej recepturze węgierskiej. Jest to typowe leczo z kiełbasą i papryką. Najczęściej używana papryka, to węgierska odmiana yellow wax. Ponieważ jednak nie zawsze jest dostępna w naszych sklepach można ją zastąpić po prostu dużą papryką w różnych kolorach. Wybieramy raczej ostrzejsze odmiany. Oto cały przepis na pyszne leczo:

Składniki

  • 4 duże papryki (szczegóły według powyższych wskazówek)
  • 4 duże, czerwone pomidory (najlepiej sezonowe)
  • 2 duże cebule (lub cztery mniejsze)
  • cienka kiełbasa (około 200 g)
  • smalec
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku

Wykonanie

Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w cienkie plasterki. Cebulę posiekać drobno. Pomidory obrać (najlepiej sparzyć przed obraniem) i pokroić w ósemki lub w kostkę. Kiełbasę pokroić w grubsze plastry.

Smalec rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę. Dodać słodką paprykę w proszku i wymieszać. Dodać pozostałe warzywa, doprawić i dusić przez około 10 minut. Dodać kiełbasę i gotować 10 minut. Podawać z pieczywem lub samo, najlepiej w miseczkach na zupę.

Opcjonalnie oprócz kiełbasy można dodać trochę skwarków ze słoniny lub boczku. Dzięki temu leczo będzie miało intensywniejszy smak.

Leczo z cukinią

W Polsce do leczo tradycyjnego dodaje się prawie zawsze cukinię lub kabaczek. Czasami nawet dynię. Węgrzy pewnie by się zdziwili, ale dla nas to właśnie zestaw z cukinią jest prawdziwym smakiem jesieni. Leczo z cukinią jest równie smaczne jak to z węgierską papryką, a na pewno lżejsze. Zawodowi kucharze często zwracają uwagę, że składnikami bardziej przypomina francuskie ratatouille. Jak zrobić leczo według prostego przepisu, znanego każdej polskiej gospodyni?

Domowe leczo na talerzu
Domowe leczo krok po kroku, czyli sprawdzone przepisy i porady, jak zrobić leczo

Składniki są podobne jak w potrawie węgierskiej. Kluczowa zmiana to użycie oleju lub oliwy zamiast smalcu. Cebulę szklimy w rondlu, na rozgrzanym oleju. Po krótkim czasie dodajemy pokrojoną kiełbasę. Po dobrym podsmażeniu dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Zalewamy niedużą ilością wody. Dusimy kilka minut, następnie dodajemy pomidory. Przyprawiamy na koniec. Żeby danie było jeszcze bardziej smaczne można dodać trochę maggi lub małą kostkę rosołową. Można potrawę krótko zagotować, żeby kostka dobrze się rozpuściła.

Leczo z kiełbasą i papryką (wersja opcjonalna)

Oto wersja przepisu na pyszne leczo, która trochę odbiega od leczo tradycyjnego. Jeżeli minął sezon na świeże warzywa, to do leczo z kiełbasą i papryką dodajemy pomidory w puszce. Dla uzyskania smacznego dania lepiej jest użyć aromatycznych pomidorów z puszki i trochę koncentratu, niż mało smacznych warzyw z upraw zimowych. Przy okazji jest to łatwy przepis, który oszczędzi nam trochę krojenia.

Do potrawy tego typu zwykle lepiej pasuje cienka kiełbasa. Jednak leczo z kiełbasą i papryką można też zrobić na grubszych wędlinach.

Składnikiem, o którym jeszcze nie powiedzieliśmy są pieczarki. Do polskiego przepisu na pyszne leczo często dodaje się te grzyby, pokrojone w średniej grubości plasterki. Pieczarki wrzucamy zaraz po zeszkleniu cebuli i podsmażeniu kiełbasy.

Przepis na pyszne leczo – kilka sekretów

Nawet w najbardziej prostym przepisie na leczo nie może zabraknąć pomidorów i papryki. Jeżeli nie masz świeżych warzyw, to użyj puszkowanych i posiłkuj się koncentratem.

Inna ważna wskazówka to naczynie. Leczo robi się w rondlu lub garnku. Ewentualnie można użyć woka. W zasadzie warzywa trzeba ugotować lub udusić, więc patelnia nie wystarczy. Dzięki temu, że nie używamy więcej niż jednego naczynia jest to wyjątkowo prosty przepis i szybki do wykonania.

Leczo można zrobić według łatwego przepisu, minimalizując ilość składników. Jednak dobrze jest pamiętać o odrobinie słodkiej papryki w proszku. Smak poprawi zwłaszcza sproszkowana papryka wędzona. Dobrze jest też dodać świeżo zmielonego pieprzu. Dzięki temu leczo będzie bardziej aromatyczne.

Mamy nadzieję, że wiecie już jak zrobić leczo, żeby było smaczne i nie wymagało zbyt długiego stania przy kuchni.

ikona podziel się Przekaż dalej