Jak zrobić lemoniadę?

Przepis na lemoniadę z cytryny

Domowej roboty lemoniada to must have podczas gorących, letnich dni. Cytrynowa „mikstura” jest prawdziwą, orzeźwiającą bombą witamin oraz energii. Podawana z kostkami lodu i miętą potrafi sprawić, że pragnienie gasi się niemal momentalnie!

Najlepsza jest oczywiście lemoniada domowa, przygotowana własnoręcznie. Przepis jest prosty, a stworzenie napoju zajmuje dosłownie chwilę. W jaki sposób przygotować lemoniadę i jakich składników warto użyć?

Lista składników

  • 1 l schłodzonej wody źródlanej (może być też mineralna)
  • 2 cytryny lub limonki (ostatecznie może być też sok z cytryny lub z limonki)
  • 3 łyżki cukru białego, trzcinowego lub miodu
  • kilka listków świeżej mięty
  • kostki lodu

Świeże owoce są zawsze najlepsze, jednak w razie ich braku możesz wykorzystać sok 100 % z cytryny albo limonki.

Domowa lemoniada – sposób przygotowania

  1. Zagotuj wodę i przelej ją do dzbanka.
  2. Rozpuść dowolny cukier w niewielkiej ilości wrzątku w ten sposób, aby powstał syrop cukrowy. Dokładnie zamieszaj całość, aby zniknęły wszystkie kryształki cukru. Następnie poczekaj, aż całość wystygnie.
  3. Wyciśnij cytryny wyciskarką do soku lub własnoręcznie – następnie wymieszaj je z powstałym uprzednio syropem. Dodaj całość do dzbanka z 1 l schłodzonej wody.
  4. Dorzuć do dzbanka kilka listków świeżej mięty i wstaw na godzinę do lodówki. Lemoniadę z miętą i cytryną podawaj schłodzoną, wraz z kostkami lodu oraz plastrami cienko pokrojonej w plastry cytryny. A może zainteresują cię także zebrane w tym miejscu artykuły na temat domowych sposobów?

Lemoniada cytrynowa – w czym serwować?

Wykorzystaj do tego szklany dzbanek (najlepiej przezroczysty), który dokładnie wyeksponuje znajdujące się w nim składniki lemoniady – to znaczy plasterki cytryny oraz listki mięty. Chcesz przyrządzić większą porcję napoju, np. na imprezę? Przygotuj więc lemoniadę w większym słoju, najlepiej ze specjalnym kranikiem – z łatwością znajdziesz taki w sklepie z artykułami domowymi. Dzięki takiemu rozwiązaniu będzie można w wygodny sposób nalewać lemoniadę do szklanek!

Domowa lemoniada w szklance i dzbanku oraz przepis na lemoniadę z cytryny, a także porady, jak zrobić lemoniadę domowej roboty
Jak zrobić lemoniadę krok po kroku – sprawdzone przepisy

Naczynie, w którym przechowywać będziesz przyrządzony napój, nie musi być jednak wyłącznie ze szkła – może być to równie dobrze plastik. Niska temperatura napoju na pewno go nie uszkodzi, choć wizualnie lemoniada już nie będzie wyglądała tak ciekawie. Zastanawiasz się, w jakich szklankach podawać schłodzony napój? Najlepsze będą te wysokie, wykonane z grubego szkła – one świetnie utrzymują bowiem niską temperaturę lemoniady. A co powiesz na specjalne słoiczki z uchem i słomką? Tego rodzaju szkło znajdziesz w wielu sklepach z ozdobami do domu, np. Home & You, Pepco czy Textil.

Przepis na lemoniadę z cytryny w… orientalnej formie

Lemoniada nie tylko tradycyjna!

Przepis na orientalną lemoniadę jest dedykowany szczególnie dla prawdziwych smakoszy! Łączy on w sobie bowiem zarówno cudowne orzeźwienie oraz smak, jak i egzotyczny akcent. Kiedy nauczysz się ją przyrządzać szybko zorientujesz się, że nie ma lepszego napoju na gorące lato!

No właśnie – po co kupować gotowe napoje w marketach, skoro możesz zrobić lemoniadę samemu? Czy to z limonki, cytryny czy z… pomarańczy – domowa lemoniada jest zawsze o wiele lepsza i zdrowsza od chemicznych produktów ze sklepu. Jak zrobić nietypową, egzotyczną wersję lemoniady?

Lista składników

  • 1 l wody źródlanej
  • 3 łyżki cukru
  • sok z ½ cytryny
  • 1 pomarańcza
  • 1 laska cynamonu
  • kawałek imbiru

Pamiętaj, że sok z cytryny jest skarbnicą kwasu askorbinowego – substancja ta znacznie poprawia trawienie i sprawia, że szybciej wchłaniamy substancje odżywcze. Ponadto zawarta w nim pepsyna przyspiesza trawienie oraz… spala tłuszcz. Właśnie dlatego sok z cytryny jest mile widziany w każdym przepisie na lemoniadę!

Jak zrobić lemoniadę orientalną?

  1. Połącz gotującą się wodę z ½ soku z cytryny. Rozpuść w niej cukier, co jakiś czas mieszając. Zdejmij z ognia i pozwól miksturze wystygnąć.
  2. Wyciśnij sok z połowy pomarańczy, natomiast drugą połówkę pokrój w plasterki. Włóż je do dzbanka z wlanym wywarem z cytryny.
  3. Pokrój imbir na plastry i wrzuć z cynamonem do dzbanka. Wymieszaj całość i wstaw do lodówki – powstałą lemoniadę podawaj schłodzoną.

Pamiętaj, że…

Swoją egzotyczną lemoniadę zawsze możesz podawać z miętą – równie dobrze mogą to być kawałki cytryny, świeża truskawka, jagoda, jeżyna, malina czy poziomka. Tak zaserwowany napój będzie wyglądał i smakował bardzo oryginalnie! Dzięki kolorowym dodatkom lemoniada zyska niepowtarzalny, egzotyczny smak i aromat.

Każdy z podanych powyżej przepisów możesz oczywiście dowolnie modyfikować. Nie bój się eksperymentować w kuchni i zestawiać ze sobą różne smaki. Latem trzeba pamiętać o dodatkowym nawodnieniu organizmu, prawda? A więc zadbaj o to i ciesz się swoją kolorową, orzeźwiającą lemoniadą już dziś!

ikona podziel się Przekaż dalej