Jak zrobić lemoniadę? Najlepsze przepisy na orzeźwiający napój

Lemoniada to idealny napój na lato i na zimę. Latem orzeźwia i gasi pragnienie, zaś zimą dostarcza witamin, które chronią przed przeziębieniem. Domowej roboty lemoniada to napój niezwykle łatwy do zrobienia i nie drogi. Lemoniada to również idealna alternatywa napojów dla dzieci. Jest to napój nie tylko smaczny, lecz także zdrowy i na tyle łatwy do wykonania, że możemy wciągnąć dzieci do pomocy i zabawy w robieniu napojów domowej roboty. Przedstawimy tradycyjny przepis na domową lemoniadę z cytryny oraz na jej warianty, jak lemoniada z limonki, z arbuza, z pomarańczy, a nawet z ogórka.

Jeśli szukasz więcej informacji i porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o gotowaniu.

Jak zrobić lemoniadę? Najlepsze przepisy na orzeźwiający napój

Lemoniada cytrynowa - najlepszy napój na lato

Tradycyjna lemoniada cytrynowa

Jednym z najlepszych orzeźwiających napojów na lato jest lemoniada, tradycyjnie robiona z soku z cytryny i wody. Lemoniada skutecznie gasi pragnienie, dlatego też stanowi idealny napój na upalne dni. Ponadto jest to napój tani i łatwy do zrobienia. Lemoniada domowej roboty to także zdrowy napój dla dzieci, szczególnie jeśli chcemy ograniczyć spożywanie gotowych napojów zawierających dużo cukru i nie zawsze zdrowe dodatki.

Lemoniada to nie tylko świetny napój na lato, lecz także napój korzystny dla zdrowia dla dorosłych i dla dzieci. Dietetycy zalecają picie lemoniady codziennie rano. Lemoniada cytrynowa zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Lemoniada wypijana dla zdrowia nie powinna zawierać cukru. Jeśli jednak sam sok z cytryny z wodą nam nie smakuje, można osłodzić go miodem. Taką lemoniadę należy pić codziennie rano, na czczo.

Zawarta w cytrynie witamina C, zwiększa odporność organizmu. Lemoniada ma również niezwykle silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Sok z cytryny pozwala na usunięcie toksyn z układu pokarmowego, ułatwia wypróżnianie się i zwalcza niestrawność. Zawarty w lemoniadzie potas i magnez, korzystnie wpływają na pracę mózgu, poprawiają samopoczucie, działają antystresowo i antydepresyjnie. Zawartość przeciwutleniaczy sprawia, że picie rano wody z sokiem z cytryny zmniejsza ryzyko raka.

Jak zrobić lemoniadę

Klasyczna lemoniada to po prostu wyciśnięty sok z cytryny zmieszany z wodą. Istnieje jednak wiele wariantów tego napoju. Możemy zrobić lemoniadę domowej roboty z różnych owoców cytrusowych, a także z innych soczystych owoców, na przykład z arbuza. Tradycyjnie do lemoniady możemy dodać liść mięty i osłodzić ją cukrem lub miodem. Kawałki cytryny pływające w lemoniadzie podkreślają kwaskowaty smak i dodają nieco goryczki. Do lemoniady można również dodać inne, sezonowe owoce jak truskawki czy maliny.

Lemoniada jest napojem zimnym, dlatego też dodajemy do niej kostki lodu. Dobrze jest przed serwowaniem, wstawić lemoniadę domowej roboty na 1 - 2 godziny do lodówki.

Lemoniadę najlepiej pić z wysokich szklanek z grubego szkła, które długo utrzymują chłodną temperaturę. Popularne stało się też picie lemoniady przez słomkę. Ostatnio szczególnie modne jest picie lemoniady w zakręcanych słojach z rączką i słomką.

Przepis na domową lemoniadę

Lemoniada z soku z cytryny z miętą

Jak zrobić lemoniadę domowej roboty z soku z cytryny? Najbardziej tradycyjny przepis na domową lemoniadę wymaga następujących składników:

  • 1,5 litra wody przegotowanej i ostudzonej lub niegazowanej wody źródlanej,
  • 4 cytryny,
  • 4 łyżki cukru,
  • lód w kostkach,
  • kilka listków mięty.

Wyciskamy sok z 2 cytryn. Schłodzoną wodę słodzimy cukrem, a następnie wlewamy do niej sok z cytryn. Dodajemy lód w kostkach i kilka listków świeżej mięty. Pozostałe 2 cytryny dokładnie myjemy, kroimy w plasterki i wrzucamy do dzbanka z lemoniadą.

Jak zrobić lemoniadę? Najlepsze przepisy na orzeźwiający napój

Wariantem klasycznej lemoniady jest lemoniada z limonki. Robimy ją dokładnie tak samo jak klasyczną lemoniadę z cytryny, z tym że cytrynę zastępujemy limonką. Lemoniada z limonki lepiej smakuje jeśli zamiast zwykłego cukru dodajemy cukier trzcinowy. Lemoniadę z limonki robimy z samych limonek lub z limonki i cytryny. Szukasz jeszcze więcej inspiracji? Sprawdź także ten artykuł o przygotowywaniu domowej lemoniady.

Jak zrobić lemoniadę bez cukru

Jak wszyscy wiemy, cukier nie jest zdrowy. Lemoniada z cukrem nie jest też dobrym rozwiązaniem dla osób odchudzających się. Nie każdy jednak jest w stanie wypić sok z cytryny z wodą. Alternatywą dla cukru będzie znacznie zdrowszy, jednak droższy, ksylitol lub erytrol. Dobrym rozwiązaniem jest suszona stewia. Jednak nie każdemu odpowiada smak stewii.

Najbardziej tradycyjną i zdrową alternatywą dla cukru jest miód. Miód trudniej rozpuszcza się w wodzie niż zwykły cukier. Warto pamiętać, aby nie rozpuszczać miodu w gorącej wodzie, gdyż traci on swoje właściwości zdrowotne. Można dodać miód do wody na kilka godzin przed zrobieniem lemoniady domowej roboty.

Przepis na domową lemoniadę z pomarańczy, z arbuza czy z ogórka

Lemoniadę można łączyć również z innymi owocami. Przepis na domową lemoniadę można tak zmodyfikować, że 2 cytryny zastępujemy innymi owocami, jak arbuz czy pomarańcza lub nawet świeże ogórki.

Świetnie smakuje lemoniada z arbuzem. Ćwierć dużego arbuza należy wypestkować, pokroić na kawałki i zblendować. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z 1 cytryny. Do lemoniady z arbuzem dodajemy mniej cukru, tylko 3 łyżki. Zalewamy schłodzoną wodą, dodajemy kostki lodu oraz cytrynę pokrojoną w plasterki. Przed podaniem należy lemoniadę z arbuzem wymieszać, gdyż napój może się rozwarstwiać.

Lemoniadę z pomarańczy robimy podobnie jak lemoniadę z cytryny z miętą. Wyciskamy sok z 4 pomarańczy i 1 cytryny. Dolewamy 1,5 litra niegazowanej wody. Dodajemy 3 łyżki cukru, kilka listków mięty i kostki lodu. Na koniec dodajemy 1 cytrynę i 1 pomarańczę pokrojoną w plasterki.

W podobny sposób możemy również zrobić lemoniadę z mango oraz z ogórka. Mango należy obrać ze skórki, pokroić na kawałki i zmiksować. Z ogórka wyciskamy sok ręcznie lub przy pomocy sokowirówki i łączymy z lemoniadą z cytryny z miętą. Domowa lemoniada z cytryną i dodatkami to strzał w dziesiątkę!

Jak zrobić lemoniadę rozgrzewającą z imbirem

Lemoniada to nie tylko napój na lato. Lemoniada z miętą i imbirem to świetny napój rozgrzewający. Lemoniadę z imbirem możemy zrobić na zimno lub na ciepło.

Imbir ma liczne właściwości lecznicze i prozdrowotne. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Posiada składniki o działaniu przeciwzapalnym. Wzmacnia układ odpornościowy. Łagodzi również mdłości i bóle. Imbir dobrze przygotowuje nas na jesienno-zimowy sezon przeziębień. Dlatego też warto pić lemoniadę z imbirem cały rok.

Przygotuj następujące składniki:

  • 1,5 litra wody,
  • 4 cytryny,
  • ⅓ szklanki miodu,
  • 100 g imbiru świeżego,
  • kilka listków mięty.

Wyciśnij sok z cytryny. Następnie wyciśnij sok z imbiru przy pomocy wyciskarki do soków lub sokowirówki. Połącz oba soki. Dodaj wodę osłodzoną miodem. W zależności od tego czy lubisz bardziej czy mniej ostry smak imbiru, dodaj więcej wody.

Lemoniadę z imbirem możemy zrobić na kilka sposobów. Imbir, pokrojony w plasterki lub starty na tarce, można również zalać wrzącą wodą i odstawić na 30 minut lub gotować przez 15 minut. Po ostudzeniu dodajemy miód, miętę, sok z cytryny i dopełniamy wodą.

Zimą możemy pić lemoniadę z imbirem jako napój rozgrzewający i chroniący przed przeziębieniami. W tym celu zalewamy imbir gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy sok z cytryny, miętę i miód i uzupełniamy ciepłą wodą. Pamiętaj, aby miodu nie dodawać do gorącej wody. Pijemy taką herbatkę imbirową na ciepło.

Lemoniada imbirowa może być również napojem odchudzającym, jeśli dodamy sok ze świeżego ogórka, który jest bogaty w przeciwutleniacze i zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie. Starty imbir i liście mięty zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie wyciskamy sok z cytryny. Do soku z cytryny dodajemy sok ze świeżego ogórka wyciśnięty w sokowirówce i dolewamy 2 litry wody. Dodajemy również skórkę z 1 cytryny, trochę utartego imbiru i rozdrobnione liście mięty. Studzimy napój i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Najlepiej pić ten napój codziennie na czczo, a następnie filiżankę po każdym posiłku.

Ocena: 4,9/5 (głosów 7)
, aktualizacja 14 listopada 2019
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij