Jak zrobić lukier krok po kroku – najlepsze przepisy na pyszny lukier
Chcesz ozdobić tort lub ciasto własnoręcznie przygotowanym lukrem? Jak się okazuje, przygotowanie lukru wcale nie jest aż tak skomplikowaną sprawą! Możesz przyrządzić lukier w domu do wielu pyszności – do pierniczków, do ciasta, na placek czy ciasteczka. Jak zrobić lukier, by wyglądał naprawdę pięknie? Podpowiadamy!
Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z poradami kuchennymi.
Jak zrobić lukier?
Przepis na lukier domowy
Biały lukier, przygotowany własnoręcznie w domu, będzie doskonałą ozdobą dowolnego, słodkiego wypieku. Nie jest trudno go przygotować, więc warto będzie poświęcić mu chwilę czasu. Do przyrządzenia lukru wystarczy cukier puder, sok z cytryny i woda.
Lista składników:
- 100 g cukru pudru – opcjonalnie
może to być również ksylitol lub erytrol
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki wyciśniętego soku z cytryny
- Przesiej do miski cukier puder
i postaraj się, by nie było w nim żadnej grudki.
- Do cukru pudru dodaj następnie sok z cytryny, dokładnie mieszając całość.
- Kiedy mieszanka będzie za gęsta, dodaj łyżeczkę wody i zamieszaj ponownie.
- Ucieraj całość, podlewając wodą do momentu, aż uzyskasz pożądaną
konsystencję. Jeśli polewa z cukru pudru ma być rzadsza, to będzie ona lepiej
rozprowadzała się po cieście i szybciej zastygała. Jeśli jednak lukier z cukru
pudru ma być gęsty, na pewno będzie dłużej zastygał na wypieku.
- Lukier wyszedł nieco za gęsty, niż zakładałeś? Warto będzie więc dodać do niego dosłownie kilka kropelek wody. Jest za rzadki? Dosyp więc cukru pudru i zamieszaj!
Tak przygotowany lukier do ciasta możesz przechowywać maksymalnie przez 2 tygodnie w lodówce bądź nieco dłużej w zamrażalniku. I nie martw się, kiedy pod wpływem zimna lukier zamarznie! Wystarczy dodać do niego kilka kropli ciepłej wody i problem rozwiązany!
Lukier to idealny produkt do ozdobienia świątecznych ciastek.
Domowy lukier kolorowy na placek
Biały lukier jest zbyt nudny? Kto powiedział, że musi taki być? Aby zmienić kolor lukru, wcale nie trzeba będzie korzystać z chemicznych barwników. Wystarczy rozejrzeć się po kuchni i zastanowić nad tym, który z produktów zmienić może kolor lukru. Skorzystać możesz w tym celu chociażby z:
- kurkumy (żółty),
- soku z marchewki lub pomarańczy (pomarańczowy),
- soku z jagód (fioletowy),
- soku malinowego albo z buraka (różowy).
Lukier z cukru pudru będzie w przygotowaniu dokładnie taki sam, jak opisany powyżej. Jednak, w przypadku chęci uzyskania kolorowego lukru, trzeba będzie dodać już do gotowego przepisu dosłownie kilka kropelek wybranego soku (np. z buraka) albo proszku (np. kurkumę). Później wymieszaj całość i lukier będzie gotowy!
Oczywiście, kolorowy lukier będzie o wiele lepszy, jak ten ze sklepu. Po pierwsze, domowy przepis wykorzystuje lepsze składniki i produkty. Nie ma w nich sztucznych barwników czy tańszych zamienników, jak syrop glukozowy. Również cenowo oba lukry będą się różniły – kolorowy lukier ze sklepowej półki potrafi kosztować ok. 30 zł / kg, kiedy za domowy lukier zapłacisz zaledwie ok. 5 zł / kg. Spora różnica, prawda?
Przepis na lukier plastyczny
Jak zrobić lukier, którym będzie można dowolnie ozdobić ciasto czy torcik? Warto będzie przygotować plastyczną wersję, jaka jest elastyczna i w pełni jadalna. To idealna opcja zwłaszcza, kiedy chcesz przyrządzić lukier z dziećmi. Jak go zrobić? Otóż, to wcale nie takie trudne zadanie!
Lista składników:
- 800 g cukru pudru
- 100 g glukozy w proszku
- 4 łyżeczki żelatyny
- 70 ml wody
- barwniki spożywcze i aromaty (opcjonalnie)
- Zamocz żelatynę w gorącej
wodzie i poczekaj, aż napęcznieje. Połącz z glukozą.
- Kiedy już płyn uzyska jednolitą konsystencję, dodaj do niego cukier puder i
zagnieć powstałą masę.
- Najlepiej, kiedy uformowana masa przypominać będzie w konsystencji
plastelinę.
- Chcesz nadać kolor plastycznemu lukrowi? Możesz dodać do niego barwniki (najlepiej naturalne), zawinąć kulki w folię i włożyć do lodówki. Polewa z cukru pudru gotowa!
Przed udekorowaniem wypieków wyjmij nieco już schłodzoną masę. Powinno się udać uformować z niej wiele rozmaitych wzorów i ciekawych kształtów.
Przygotowanie lukru domowym sposobem
Jak zrobić lukier królewski?
Tego rodzaju lukrem najchętniej dekoruje się pierniki, torty bądź ciasteczka. Mówi się o nim „królewski”, ponieważ lukier w całości jest śnieżnobiały i całkowicie wysycha na wypiekach – właśnie to sprawia, że np. ciastka nie kleją się do siebie, a dekoracja jest trwała. Proporcja białka do cukru pudru, jaki używany jest w przepisie, powinna wynieść 1:5. Oczywiście, zależne to będzie od przeznaczenia lukru. Cukier zaś powinno się przesiać tak, by lukier był w pełni gładki. Podobnie, jak w przypadku wyżej opisywanych przepisów, królewski lukier również można zabarwić – jednak, najlepiej wygląda on właśnie w formie śnieżnobiałej masy.
Lista składników:
- 30 g białka
- 6 kropli wyciśniętego soku z cytryny
- 150 g cukru pudru
- barwnik spożywczy (opcjonalnie)
- Przesiej cukier puder przez
sitko, a do miski wlej białko. Dodaj do niej cytrynę oraz przesiany cukier
puder.
- Zmiksuj całość ręcznym mikserem na niskich obrotach. Lukier musi być lśniący
oraz gładki, bez ani jednej grudki.
- Możesz opcjonalnie dodać barwnik.
- Przełóż lukier do rękawa cukierniczego. Następnie, odetnij z niego róg i zacznij dekorować wypiek według własnego uznania.
Pamiętaj, że konsystencję lukru możesz zmieniać zależnie od tego, jaka będzie potrzeba. Unikaj też napowietrzania się lukru, żeby nie miał pęcherzyków powietrza. Jeżeli jednak takowe się na nim pojawią, pozbądź się ich poprzez przekłuwanie pęcherzyków wykałaczką. Lukier przerwał się w momencie, gdy dekorowałeś ciasto? Pamiętaj, że to może być przyczyną zbyt krótkiego mieszania mikserem, co doprowadziło do pojawienia się w masie pęcherzyków powietrza. Zdecydowanie lepiej zatem powoli miksować mieszadłami, rezygnując z wysokich obrotów miksera bądź ubijaków do piany. Warto też skorzystać z robota kuchennego, ustawionego na średnie obroty – wówczas, masę taką trzeba będzie miksować przez ok. 10 minut po to, by jej konsystencja była stabilna.
Cukier trzcinowy – przepis na przygotowanie
Jeżeli chcesz udekorować swoje wypieki lukrem o złotym kolorze, warto będzie przyrządzić w tym celu polewę lukrową z cukru trzcinowego. To bardzo prosty i smaczny przepis, dzięki któremu każde ciasteczko, tarta czy pierniczek zyska piękną, trwałą dekorację.
Lista składników:
- 200 g cukru pudru trzcinowego
- 2 łyżki wrzątku
- Wsyp do miseczki odmierzoną
porcję cukru trzcinowego.
- Dodaj do całości wrzątek i zamieszaj. Staraj się dolewać wodę stopniowo –
dzięki temu prościej będziesz mógł bowiem skontrolować gęstość lukru. Im
bardziej gorąca będzie nalewana woda, tym prędzej rozpuszczą się w niej
kryształki cukru – właśnie dzięki temu lukier będzie też gładszy i bardziej
jednolity.
- Lukier wyszedł za rzadki? Dodaj więc do niego odrobinę cukru pudru trzcinowego i zamieszaj dokładnie całość. A może wyszedł zbyt gęsty? Wówczas trzeba będzie dodać niewielką łyżeczkę wody.
Gdy lukier trzcinowy już będzie gotowy, warto będzie polać nim swoje wypieki i zostawić do pełnego zastygnięcia. Powinno to potrwać nie więcej niż 20 minut. I już, możesz cieszyć się pięknym i niezwykle smacznym wypiekiem. Smacznego!