Jak zrobić majonez domowy?

Prosty przepis na majonez

Niektórzy wręcz nie wyobrażają sobie śniadania bez majonezu. No, bo jak zjeść gotowane jajko bez ukochanego dodatku, jakim jest właśnie… majonez? Nie musisz jednak przepłacać za niego w sklepie – wystarczy, że nauczysz się robić domowej roboty majonez! Aby stworzyć majonez smaczny oraz bez żadnych konserwantów i sztucznych dodatków, warto będzie zaopatrzyć się najpierw w odpowiednie… składniki!

Lista składników:

  • 2 żółtka
  • 200 ml oleju (słonecznikowego)
  • 2 łyżeczki musztardy (ostrej)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (może być też ocet winny)

Przyprawy:

  • ½ łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • pieprz (do smaku)

Aby tradycyjny, domowy majonez udał się jak najlepiej, należy wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej. Dodatkowo, jajka muszą być jak najbardziej świeże – a już najlepiej od sprawdzonego farmera. Przed rozpoczęciem tworzenia majonezu, dokładnie sparz albo umyj jajka! Do wykonania tego przepisu konieczny będzie… blender!

  1. Wbij żółtka do naczynia z blenderem, dodaj sól, sok z cytryny oraz musztardę. Zamieszaj całość.
  2. Zacznij blendować składniki, zwiększając obroty stopień po stopniu.
  3. Dolej do masy olej, bardzo cienkim strumieniem. Mieszaj całość tak, by sos zaczął stawać się coraz to gęstszy i bardziej jednolity. Majonez powinien dosłownie „pochłonąć” cały olej – wówczas uzyska kremową konsystencję. Chcesz, by majonez był nieco gęstszy? A więc, trzeba blendować go dłużej!
  4. Przełóż tak przygotowany, swojski majonez do słoiczka bądź miseczki i włóż do lodówki. Nie zapomnij, że trzeba go w miarę szybko zjeść, ponieważ bez konserwantów sztucznych majonez szybko się zepsuje! szukasz więcej domowych przepisów? Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak zrobić ocet jabłkowy?

Domowy majonez? Szybki przepis na majonez z tofu

Przepisy na robienie majonezu są naprawdę mocno zróżnicowane. Co powiesz na nowoczesny majonez z dodatkiem… tofu? To doskonała alternatywa zwłaszcza dla tych, którzy są uczuleni na jaja, mleko lub zwyczajnie są na diecie wegańskiej. Jak zrobić majonez właśnie z tym nietypowym dodatkiem? Na pewno trzeba zaopatrzyć się w tofu wysokiej jakości.

Lista składników:

  • 1 kostka serka tofu (aksamitnego)
  • 300 ml oleju
  • 2 łyżki octu winnego / jabłkowego
  • 1 łyżka słodu kukurydzianego

Przyprawy:

  • 2 łyżeczki soli
Domowy majonez krok po kroku
Jak zrobić majonez krok po kroku – oto najlepsze domowe przepisy

Masz przygotowane już wszystkie składniki? A więc, przejdźmy teraz do procesu tworzenia majonezu z tofu!

  1. Włóż tofu do miski z płaskim dnie. Dodaj ocet, sól i słód.
  2. Wyciągnij blender i miksuj składniki, dodając olej do czasu, aż majonez będzie miał jednolitą konsystencję. Możesz też posłużyć się w tym celu mikserem.
  3. Przełóż majonez do słoika, a następnie do lodówki.

Tak przygotowany majonez możesz śmiało używać do sałatek, surówek czy jako dodatek na kanapkę. Mniam!

Przepisy na robienie majonezu

Sojowy majonez bez musztardy

Jak zrobić majonez sojowy, który nie będzie miał w składzie musztardy? Otóż, to bardziej pracochłonne zadanie, jak opisywany wyżej majonez z tofu. Jednak, składniki na ten majonez są też o wiele… tańsze. Soję znajdziesz w większości sklepów spożywczych w formie ziarenek. Dlaczego przepis jest pracochłonny? Otóż, ziarenka należy zmielić w młynku do kawy – a właśnie to zabiera czas! Przez to, że ziarenka są twarde, proces troszkę trwa – mączka sojowa musi być bowiem zupełnie gładka.

Lista składników:

  • 1 szklanka ziaren soi
  • 6 szklanek wody
  • 350 ml oleju lub oliwy
  • 2 łyżki octu / soku z cytryny

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka słodu kukurydzianego
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta soli
  • 1 ząbek czosnku

Składniki gotowe? Zatem… do dzieła!

  1. Przemiel soję partiami w młynku do kawy, najlepiej na bardzo drobny pył. Włóż ją do garnka, dodaj wodę i zamieszaj. Koniecznie odstaw na około 1 godzinę, by napęczniała.
  2. Wstaw całość na kuchenkę i zagotuj, stale mieszając. Mikstura powinna się gotować ok. 20 minut – uważaj przy tym, by nie przywierała! Wyłącz kuchenkę, przykryj garnek pokrywką i pozwól mu wystygnąć.
  3. Wrzuć do blendera ostudzoną już soję – będzie bardzo zbita. Dodaj do niej ocet, sól, pieprz, słód i olej. Zmiksuj całość.
  4. Po schłodzeniu, majonez mocno zgęstnieje. Zatem, powinien mieć konsystencję nawet nieco gęstszego… ciasta naleśnikowego. Po przygotowaniu majonezu, przełóż go do słoiczka i wstaw do lodówki. Gotowe!

Majonez sojowy to majonez wegański. A więc, można spożywać go nie jedząc mięsa czy będąc uczulonym na jajko bądź mleko.

Majonez bez… jajek

Wiele osób zastanawia się, czy możliwe jest przygotowanie majonezu bez jajek. Oczywiście, że tak! Wystarczy wykorzystać w tym celu jeden z powyżej przedstawionych przepisów (na majonez sojowy albo z tofu), bądź skorzystać z poniższego przepisu. Jak wiadomo, majonez to zazwyczaj białko zemulgowane pod wpływem oleju i kwasu. Jednak poniższy przepis pozwoli na uzyskanie białka… ekologicznego! Stanowić będzie je mleko sojowe, ocet ryżowy oraz olej z pestek winogron. Oczywiście, możesz również użyć w przepisie innych olejów – jednak koniecznie muszą one być delikatne w smaku i też niezbyt wyraziste. Inaczej, smak majonezu na pewno zostanie przez nie… przyćmiony! Jak zrobić majonez, w którym nie będzie ani jednego jajka? Najpierw zaopatrz się w poniższą listę produktów!

Lista składników:

  • 250 ml mleka sojowego (może być też mleko ekologiczne sojowe)
  • 750 ml oleju ryżowego (jednak może być to również olej winogronowy / kukurydziany / rzepakowy czy inny, niezbyt mocny w smaku)
  • 1 łyżka musztardy – jeżeli nie chcesz jej w majonezie, możesz zrobić majonez bez musztardy
  • 4 łyżki octu ryżowego (może być też jabłkowy / winny / zupełnie inny i lekki)

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki syropy z agawy (może być też miód / melasa / syrop kukurydziany / cukier puder)
  • ½ łyżeczki pieprzu (oczywiście, jeżeli preferujesz pieprz w majonezie)

Czy przygotowałeś już wszystkie składniki? Jeżeli tak, możesz przystąpić do… zrobienia majonezu bez jaj!

  1. Wlej mleko do blendera, a następnie dodaj ocet, miód lub melasę oraz sól. Zmiksuj wszystko, a następnie zmieszaj. Możesz w tym celu użyć blendera ręcznego bądź miksera z trzepaczkami.
  2. Dolewaj cienkim strumieniem olej. Pamiętaj, że blender (lub mikser) muszą ciągle chodzić! Kiedy skończysz wlewać olej, wyłącz urządzenie i spróbuj majonez. Jest dobry? Możesz więc przełożyć go do szklanych słoiczków. Kiedy jeszcze nie jest dobrze doprawiony, wyłącz blender i dopraw go mocniej. Następnie znowu zblenduj.
  3. Majonez bez jajek możesz przechowywać w lodówce w zasadzie dość długo – w przeciwieństwie do jajecznego majonezu, jaki szybko się… psuje.

Taki majonez spokojnie mogą jeść osoby, będące na diecie eliminacyjnej bądź uczulone na mleko, gorczycę czy też jajka. Szukasz idealnej wersji majonezu dla siebie? Kto wie, może majonez bez jajek będzie tym… właściwym?

ikona podziel się Przekaż dalej