Logo serwisu: Ania radzi
Menu
  • Utrzymanie czystości
    • Czystość w domu
    • Sprzątanie
    • Czyszczenie sprzętów
    • Środki czystości
    • Akcesoria do sprzątania
    • Insekty w domu
    • Odzież i buty
    • Pranie
    • Prasowanie
    • Higiena osobista
    • Obuwie
    • Nietypowe problemy
    • Uciążliwe zabrudzenia
    • Brzydkie zapachy
    • Inne problemy z czystością
    • Wyposażenie domu
      • AGD i RTV
      • Drobne AGD
      • Duże AGD
      • RTV
      • Naprawa i obsługa AGD i RTV
      • Akcesoria do domu
      • Akcesoria do łazienki
      • Akcesoria do kuchni
      • Sprzęt do prasowania
      • Pozostałe akcesoria
      • Meble
      • Meble do salonu
      • Meble do kuchni
      • Meble do sypialni
      • Wyposażenie łazienki
      • Porady praktyczne
        • Złota rączka
        • Szybkie naprawy
        • Problemy z AGD
        • Codzienne problemy
        • Jak to zrobić?
        • Praktyczne rozwiązania
        • Odnawianie i renowacja
        • W kuchni
        • Warto wiedzieć
        • Zdrowie
        • Ciekawostki
        • Pozostałe
        • Ogród
        • Moje konto
        Facebook
        Szukaj
        • Ania radzi
        • Kulinaria
        • Jak zrobić masło klarowane

        Jak zrobić masło klarowane krok po kroku - praktyczny poradnik

        Masło klarowane w słoiku
        Jak zrobić masło klarowane w domu, czyli klarowanie masła krok po kroku
        Opublikowano: 01.12.2023Autor: Ludwika WykurzUdostępnij

        W sklepach można dostać klarowane masło. Jest ono jednak drogie i nie zawsze mamy pewność czy nie zawiera żadnych dodatków. Dlatego najlepiej przeprowadzić klarowanie masła w domu. Poza tym przygotowujemy w domu tyle masła, ile rzeczywiście jest nam potrzebne. Oto praktyczny poradnik jak zrobić masło klarowane domowymi sposobami.

        Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o gotowaniu.

        Z tego artykułu dowiesz się:

        1. Co to jest klarowanie masła?
        2. Jak zrobić masło klarowane na dwa sposoby
        3. Jak przechowywać masło w domu

        Co to jest klarowanie masła?

        Ghee a masło krowie

        Masło klarowane jest tłuszczem zwierzęcym pozbawionym zanieczyszczeń i białka. Ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Dzięki temu, że można je rozgrzewać do wysokich temperatur używa się go do głębokiego smażenia. Można dodawać je też do ciasta albo przyrządzać sosy. W zasadzie nie używa się go do smarowania, chociaż liczne zalety prozdrowotne sprawiają, że nadaje się również do jedzenia na kanapkach. Ma przy tym subtelny, lekko orzechowy smak. Poza tym łatwiej się rozsmarowuje.

        Ghee to tradycyjne masło produkowane w Indiach. Najczęściej robi się je z mleka bawołów wodnych, dzięki czemu ma nieco bardziej kwaśny smak od masła krowiego. W hinduizmie jest również używane w obrzędach religijnych. Przede wszystkim jest jednak przysmakiem w kuchni. Ghee można przechowywać przez długi czas bez lodówki. Warto tylko zamknąć je w szczelnym pojemniku, żeby się nie utleniało.

        W Polsce możemy kupić masło ghee w sklepach indyjskich. W większości zastosowań kulinarnych wystarczy jednak korzystać z klarowanego masła krowiego. Można je klarować w wodzie albo tylko podgrzewając. Szczegółowy przepis na to jak sklarować masło znajduje się w dalszej części poradnika.

        Zastosowanie i zalety masła klarowanego

        Zanim odpowiemy na pytanie jak zrobić masło klarowane przedstawimy jeszcze dokładniej kilka jego zalet i sposobów wykorzystania.

        Ponieważ jest to tłuszcz oczyszczony z substancji stałych i zanieczyszczeń nadaje się do podgrzewania do bardzo wysokich temperatur. Może zastąpić olej podczas smażenia i ma dużo wyższe walory smakowe i zapachowe. Smażenie na maśle klarowanym w domu oszczędzi nam nieprzyjemnego zapachu zalegającego nie tylko w kuchni.

        Używając tego rodzaju masła albo klasycznego ghee do smarowania zapewniamy naszemu organizmowi składniki odżywcze takie jak witaminy E, niacyny, retinolu i beta karotenu (prowitaminy A). Masło zawiera też mikroelementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania komórek i procesów życiowych. O zastosowaniu masła klarowanego w kuchni wiele mówi Ajurweda.

        Masło klarowane poprawia też jakość potraw. Jeżeli np. użyjemy go do ciasta, to będzie ono bardziej puszyste, lepiej się zagniecie, nie mówiąc o walorach smakowych. Warto skorzystać z przepisu na ciasto z masłem klarowanym, kiedy szykujemy je na wyjątkową okazję np. urodziny dziecka czy święta.

        Najważniejsze składniki masła klarowanego i ich zawartość w 100 gramach masła
        Składnik Ilość w 100 g masła
        Witamina A0.86 mg
        Beta karoten200 μg
        Witamina E3,6 mg
        Witamina D1,6 μg
        Witamina B60, 001 mg
        a-Tokoferol3,6 mg
        Witamina K8 μg
        Kwas pantotenowy0,01 mg
        Retinol883 μg
        Niacyna60 μg
        Sód2 mg
        Potas3 mg
        Magnez1 mg
        Wapń6 mg
        Cynk0,18 mg
        Miedź10 μg
        Żelazo0,2 mg
        Mangan5 μg
        Siarka1000 μg

        Jak zrobić masło klarowane na dwa sposoby

        Jak sklarować masło przez podgrzanie

        Istnieją dwa sposoby na to jak sklarować masło. Zaletami tej wersji klarowania jest krótki czas wykonania i łatwość poszczególnych czynności. Polega on na podgrzewaniu samego masła. Przed przystąpieniem do klarowania pamiętajmy, że powinno się używać masła o zawartości co najmniej 82% tłuszczu. Wszelkie miksy z dodatkami, po prostu się do tego nie nadają. Oto co trzeba zrobić krok po kroku, żeby uzyskać właściwy efekt:

        Masło (może być więcej niż jedna kostka) wrzucamy do garnka i zaczynamy podgrzewać na wolnym ogniu. Czekamy aż całkowicie się roztopi. W przypadku większej ilości masła roztapianie może trwać nawet ponad dwie godziny, ale jednej standardowej kostce powinno wystarczyć 15-20 minut. Pamiętajmy, żeby ogień był mały. Masło nie może się przypalić.

        Słoik z klarowanym masłem
        Klarowanie masła w domu, czyli porady i przepis jak zrobić masło klarowane

        W czasie klarowania masła tym sposobem na górze i na dnie wytrącają się części stałe. Trzeba je usunąć. Po wyłączeniu ognia delikatnie zdejmujemy górną warstwę „szumowin”.  Robimy to do czasu, aż powierzchnia stanie się całkiem czysta. Żółty tłuszcz przelewamy powoli i ostrożnie do innego naczynia. Pamiętajmy, że część osadu została na dnie i powinna tam zostać.

        Warto dodać, że podczas wytrącania części stałych tracimy trochę masy masła. Przykładowo z 250 g kostki wychodzi około 180 g masła klarowanego. Sprawdź także ten artykuł z przepisami, jak zrobić masło czosnkowe.

        Klarowanie masła w wodzie

        Inny sposób na to jak zrobić masło klarowane, to klarowanie tłuszczu w wodzie. Do tego celu potrzebne nam będą masło, rondelek i przegotowana woda. Powinno być jej na tyle dużo, że po zalaniu masła zostanie tylko kilka cm do brzegu rondelka. W tym przepisie masło gotujemy w wodzie przez godzinę na najmniejszym ogniu. Po ugotowaniu i rozpuszczeniu zostawiamy do przestygnięcia. Następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej odłożyć na noc).

        Kiedy górna warstwa tłuszczu stężeje przekłuwamy ją i wylewamy płynną zawartość spod spodu. Resztę ponownie podgrzewamy. Podczas klarowania masła tą metodą podgrzewanie ma pomóc w pozbyciu się resztek zanieczyszczeń.

        Znów odstawiamy tłuszcz do ostudzenia, a następnie przelewamy ostrożnie do szklanego pojemnika. Masło jest gotowe. Jak widać klarowanie w wodzie zajmuje więcej czasu, ale jest tego warte, bo mamy pewność, że masło jest oczyszczone. Obie metody da się bez problemu zrealizować w domu.

        Jak przechowywać masło w domu

        Po wyczyszczeniu i ostudzeniu masło nadaje się do użytku. Jeżeli np. potrzebujemy go do ciasta, to można przeprowadzić klarowanie pierwszą metodą. Zwłaszcza kiedy zaraz potem zużywamy całą porcję. Jednak jeżeli nasze masło ma służyć więcej niż jednemu zastosowaniu, to dobrze jest wiedzieć jak je przechowywać.

        Masło klarowane, podobnie jak ghee, nie potrzebuje lodówki. Można je trzymać w szafce lub zabrać w podróż. Doskonale nada się do smarowania kanapek na wycieczce, zwłaszcza w upalne dni. Jeżeli przygotowaliśmy je w większych ilościach, to najlepiej przelać do słoika i trzymać zamknięte, żeby się nie utleniało.

        Mamy nadzieję, że nasze instrukcje jak sklarować masło okazały się przydatne. Warto robić to szczególnie jeżeli chcemy tworzyć potrawy naprawdę wysokiej jakości. Polecamy też jedzenie sklarowanego masła ze względów zdrowotnych.

        Czytaj także:
        • Jak zniwelować zapach czosnku? Oto najlepsze sposoby
        • Jak zrobić tort piętrowy krok po kroku? Praktyczny poradnik
        • Jak zrobić masło czosnkowe krok po kroku – praktyczny poradnik
        • Jak zrobić polewę z czekolady krok po kroku – 3 najlepsze przepisy
        • Jak i kiedy sadzić czosnek? Praktyczny poradnik ogrodniczy
        • Jak zrobić leczo? Oto 3 proste przepisy, jak ugotować leczo

          Ania radzi
          • Grupa KB.pl - informacje
          • Kontakt
          • Reklama
          • Załóż konto
          • Logowanie
          • Facebook
          • X.com
          Mapa strony
          • Aktualności
          • Artykuły
          • Tagi
          • Autorzy
          Inne serwisy Grupy KB.pl
          • KB.pl
          • Fajny Ogród
          • Fajny Zwierzak
          • Kroniki Dziejów
          • Fajne Gotowanie
          • Spokojnie o ciąży
          Informacje prawne
          • Regulamin
          • Polityka prywatnosci i cookies
          • Regulamin DSA
          • Zaufani partnerzy
          © 2017-2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.