Jak zrobić mydło? Oto naturalne sposoby na wyprodukowanie mydła
Masz już dość mydeł, które zawierają sztuczne składniki? Warto będzie więc dowiedzieć się, jak zrobić mydło samemu, w domu! Mydła naturalne domowej roboty są coraz bardziej popularne, zwłaszcza u tych, którzy cenią sobie możliwie ekologiczne rozwiązania. Z czego robi się mydło i czy jego wytwarzanie należy do prostych zadań? Podpowiadamy!
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o rękodziele.

Jak zrobić mydło?
Oliwkowe mydełka zapachowe – niezbędne składniki
Aby zrobić mydło samemu, należy bezwzględnie trzymać się przepisu i starannie przeprowadzać oraz kontrolować cały proces produkcji. Przepis na mydło, który przedstawimy poniżej, jest dość prosty do wykonania – nie ma tu kosztownych sprzętów czy też produktów, jakie konieczne są do jego wyprodukowania.
Składniki:
- 1000 g wytłoków z oliwek
- 127 g wodorotlenku sodu
- ok. 400 ml zimnej wody (destylowanej)
Niezbędne akcesoria:
- Gumowe rękawiczki
- Okulary ochronne
- Stary ręcznik i ubranie
- Waga kuchenna
- Kubeczek (do odmierzania wodorotlenku)
- Słoiczek (do rozrabiania wodorotlenku)
- Waga kuchenna
- Blender
- Foremka drewniana lub silikonowa
- Termometr kuchenny
Przepis na mydło
Kiedy będziesz mieć już przygotowane wszystkie potrzebne przybory i produkty, należy przystąpić do produkcji mydła.
- Przygotuj się do pracy,
odpowiednio się ubierając. Następnie, przygotuj fazę ługową. Ustaw w tym celu
kuchenną wagę i połóż na nim naczynie do odmierzania. Nasyp 127 g wodorotlenku
sodu.
- Powtórz czynność z wagą, jednak tym razem odmierz do słoiczka 380 ml wody.
- Wsyp do wody wodorotlenek, mieszając łyżką.
- Umieść w powstałym ługu termometr i odłóż całość w bezpieczne miejsce. Ług
powinien ostygnąć do temperatury ok. 40 st. C.
- W tym czasie, przygotuj olej – odmierz w tym celu 1000 g oliwkowych
wytłoków, ustaw garnek na kuchence i podgrzej wytłoki do ok. 40 st. C. Ważne,
by olej i ług miały podobną temperaturę.
- Wlewaj cienką strugą ług do oleju, mieszając łyżką.
- Kiedy w garnku znajdzie się już całość, możesz włączyć blender i dokładnie
wszystko zmiksować. Miksuj do momentu, aż uzyskasz zupełnie gładką
konsystencję.
- Gotową masę przelej do foremki, a później owiń ją folią spożywczą –
ewentualnie starym ręcznikiem. Ustaw foremkę blisko kaloryfera, by ocieplić
masę.
- Poczekaj, aż masa przejdzie w fazę żelową – wówczas będzie ona twardnieć i
zmieniać się w jasny, transparentny bloczek.
- Po upływie całej doby, możesz sprawdzić stan mydła. Jeżeli będzie twarde i
nieprzezroczyste, możesz je zacząć kroić. Wyjmij w tym celu produkt z foremki i
pokrój w plastry suchym nożem albo metalową szpachelką.
- Gotowe kostki ułóż na niepotrzebnej tacce, którą uprzednio wyłóż papierem do pieczenia. Możesz także nakryć kostki od zewnątrz, by mydło się nie zakurzyło. Zostaw je tak na ok. 6 tygodni. Po tym czasie, możesz śmiało korzystać z wyprodukowanego przez siebie mydła!
Dlaczego tak długo trzeba czekać? Otóż, mydła naturalne zawierają nadal bardzo wysokie PH – powinny więc one odleżeć i z upływem czasu zmienić swój odczyn. Tym samym staną się łagodniejsze dla skóry! Jeśli lubisz samodzielne wykonywanie różnych produktów, sprawdź także ten artykuł z poradami, jak zrobić świeczkę zapachową.
Wytwarzanie mydeł domowej roboty
Jak zrobić w domu mydełka zapachowe?
Jak zrobić mydło, które będzie pięknie pachniało? Jeżeli chcesz podarować komuś bardzo oryginalny prezent albo samemu przygotować sobie mydło glicerynowe, możesz skorzystać z przepisu na mydło cynamonowo-świerkowe! Wystarczy do tego kilka składników, jakie wpłyną na łagodność i piękny zapach mydełka.
Składniki (oleje):
- 270 g oliwy z oliwek
- 50 ml oleju jojoba
- 250 g oleju kokosowego
- 30 g oleju migdałowego
- 60 g oleju awokado
- 10 kropli olejku świerkowego
- 10 kropli olejku cynamonowego (np. z kory cynamonu)

Składniki (pozostałe):
- 20 g maceratu różanego
- ok. 250 g wody
- ok. 97 g wodorotlenku sodu
- Włóż wszystkie oleje do miski i
podgrzej je do ok. 58 st. C. Wymieszaj całość.
- Wlej do innej miseczki wodę i dosyp do niej wodorotlenek sodu. Oczywiście, powinieneś być w odpowiednim ubraniu! Koniecznie otwórz okno, by nie nawdychać się wodorotlenku.
- Miskę z roztworem włóż do zimnej wody. Ostudź też oleje do ok. 40 st. C.
- Kiedy już te dwie substancje będą mieć podobną temperaturę, wlej fazę wodną
do tłuszczowej i zblenduj całość.
- Po ujednoliceniu masy, przelej do foremki i poczekaj 2 dni, aż stwardnieje.
- Wyjmij mydło glicerynowe z foremki i pokrój je za pomocą ostrego noża. Odłóż mydełko na kilka tygodni, a następnie użytkuj do woli!
Jak widzisz, każdy może zrobić mydło własnoręcznie. Nie dość, że będzie ono wyprodukowane w domu, to nie będzie ono posiadało konserwantów, aromatów odbiegających od tych naturalnych czy sztucznych barwników. Same plusy, prawda?
Z czego robi się mydło?
Mydło jest niczym innym, jak wodorotlenkiem sodu zmieszanym z wodą. Do jego produkcji zazwyczaj wykorzystuje się tłuszcze zwierzęce oraz oleje roślinne. Aby mydło stało się kosmetykiem, powinno długo leżakować – im dłużej będzie leżeć, tym lepiej. Wówczas nie będzie bowiem podrażniać skóry, osiągając zbliżone pH do skóry człowieka. Ręcznie robione mydło powinno dojrzewać kilka tygodni.
Do takiego mydła możesz z powodzeniem dodać nie tylko ulubione przyprawy, ale również składniki o leczniczych właściwościach. Nie dość, że mydło będzie ciekawie wyglądało, to w dodatku będzie naprawdę ładnie pachnieć. Chcesz, by mydło było kolorowe? Możesz przed przelaniem mydła do foremki dodać do niego:
- słodką paprykę,
- kurkumę.
A może chcesz, by mydełko było zapachowe? Tak, jak w przypadku wyżej opisanego przepisu, warto będzie dodać więc do masy kilka kropli wybranego olejku (np. lawendowy, waniliowy czy cynamonowy właśnie). Oprócz olejków, możesz również dodać do mydełka pachnącą herbatę, płatki migdałów, suszone owoce albo nawet płatki kwiatów. Po zastygnięciu, warto też takie własnoręcznie przygotowane mydło obtoczyć ziarenkami kawy czy wyryć w nim wzorek albo napis – zwłaszcza, jeżeli chcesz komuś podarować mydełko na prezent.
Pamiętaj, że…
Mydło należy przechowywać w mydelniczce albo w plastikowej folii, najlepiej w ciemnym miejscu i temperaturze pokojowej. Nie trzymaj mydła blisko grzejnika, bo może wówczas stracić ono swoje właściwości bądź kształt!