Jak się robi naleśniki krok po kroku

Tradycyjny przepis na naleśniki

Domowe naleśniki każdy poznał w dzieciństwie, serwowane przez babcie. Naleśniki stanowią smaczną potrawę w wielu kuchniach świata. Jak się robi naleśniki w kuchni polskiej? W polskiej tradycji kulinarnej przepis na naleśniki obejmuje bardzo cienkie, okrągłe placki, smażone na patelni. Naleśniki następnie smaruje się nadzieniem i zwija w rulon lub składa na 4. Tradycyjne naleśniki robimy na słodko, najczęściej z serem lub z dżemem. Wiosną i latem popularne pyszne naleśniki z owocami.

Farsz do naleśników nie musi być słodki. Tu mamy ogromne pole do popisu i inwencji kulinarnej, gdyż naleśniki można zrobić na wiele różnych sposobów. Popularne są naleśniki ze szpinakiem, z mielonym mięsem, z farszem z kaszy gryczanej. Każdy może wymyślić własny przepis według swoich upodobań i potrzeb dietetycznych.

Naleśniki z nadzieniem nie słodkim zwijamy w rulon, zaginając brzegi do środka, aby farsz nie wypływał. Takie naleśniki noszą nazwę krokietów. Najpopularniejsze krokiety robimy z mięsem, z kapustą i grzybami czy też ze szpinakiem.

Naleśniki i krokiety dostępne są w wielu sklepach garmażeryjnych i marketach. Nie musimy ich robić samemu. Jednak warto wiedzieć, jak zrobić naleśniki, gdyż jest to danie łatwe i szybkie do zrobienia. Składniki na naleśniki każdy zwykle ma w lodówce. Jeśli nie mamy akurat nic do jedzenia można szybko upiec naleśniki. Naleśniki to pyszne i proste danie. Aby się udały wystarczy tylko dobrze wymieszane ciasto naleśnikowe i dobra patelnia, która nie przypala. Sprawdź także ten artykuł ze sprawdzonymi przepisami na ciasto na naleśniki.

Ciasto na naleśniki - składniki

Tradycyjny przepis na proste naleśniki obejmuje następujące składniki:

  • mąka pszenna - 1 szklanka,
  • woda (najlepiej gazowana) - 3/4 szklanki,
  • mleko - 1 szklanka,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.

Do tego potrzebujemy tłuszcz do smażenia oraz składniki na farsz do naleśników, według własnego gustu lub pomysłu. Do naleśników deserowych na słodko można dodać łyżkę cukru.

Naleśniki to danie bardzo uniwersalne, które sprawdza się przy wszelkiego rodzaju dietach. Jeśli mamy nietolerancję na mleku lub mleka nie lubimy, możemy spokojnie zrobić naleśniki bez mleka, na samej wodzie.

Z jakiej mąki upiec naleśniki

Mąka do naleśników nie musi być w całości pszenna. Baza na ciasto naleśnikowe powinna składać się głównie z mąki pszennej lub orkiszowej. Możemy jednak dodać do ciasta na naleśniki także inne rodzaj mąki jak mąka kukurydziana, mąka gryczana, mąka jaglana, mąka jęczmienna, a nawet mąka żytnia. W zależności od potrzeb dietetycznych możemy ograniczyć mąkę pszenną lub całkiem z niej zrezygnować. Warto jednak wiedzieć, że naleśniki z mąki gryczanej czy kukurydzianej będą bardziej chrupkie i mogą się łamać. Ciasto na naleśniki bez mąki pszennej lub orkiszowej nie będzie tak puszyste i miękkie i będzie się różnić smakiem od tradycyjnych naleśników pszennych. Jednak warto eksperymentować.

Jak usmażyć naleśniki, aby nie przywierały do patelni

Do smażenia naleśników używamy płaskiej i szerokiej patelni, najlepiej z niskim obrzeżem. Patelnię smarujemy tłuszczem jak: smalec, olej roślinny czy masło. Jaki tłuszcz do smażenia użyć? To temat na osobny artykuł. Tłuszczu na patelni dodajemy niewiele, najlepiej rozsmarować go specjalnym pędzelkiem do tłuszczu. Tłuszcz dodajemy w niewielkiej ilości na patelnię po każdym usmażonym naleśniku.

Naleśniki z olejem lub roztopionym masłem dodanym do ciasta naleśnikowego, to sposób na smażenie bez tłuszczu. Aby zrobić naleśniki z olejem dodajemy do ciasta 3 łyżki oleju lub roztopionego masła.

Usmażony naleśnik na patelni, a także przepisy i porady, jak zrobić naleśniki, w tym pyszne ciasto naleśnikowe
Jak zrobić naleśniki? Praktyczne przepisy krok po kroku

Kucharze mówią o klątwie pierwszego naleśnika. Otóż pierwszy naleśnik najczęściej wychodzi nieudany, rwie się i rozpada podczas przerzucania na drugą stronę. W czym tkwi tajemnica? Patelnia musi być dobrze rozgrzana. Robiąc ciasto należy postawić patelnię na kuchni i zacząć ją rozgrzewać uważając przy tym, aby tłuszcz się na niej nie przypalił. Może się również zdarzyć, że wyszło nam zbyt wodniste ciasto, a pierwszy naleśnik jest tego sprawdzianem.

Jak przyrządzić tradycyjny farsz do naleśników na słodko

Tradycyjny przepis na naleśniki kuchni polskiej to naleśniki z serem na słodko. Na idealne naleśniki z serem najlepiej nadaje się ser biały twarogowy tłusty lub półtłusty. Do sera na domowe naleśniki nasze babcie tradycyjne dodawały całe jajko i łyżkę cukru. Aby ser był bardziej puszysty można dodać żółtko, zaś białko ubić na pianę i dodać na koniec. Jeśli ser jest zbyt gęsty można dodać również śmietanę lub jogurt. W zależności od gustu możemy również dodać cynamon lub cukier waniliowy.

Latem możemy zrobić smaczne naleśniki z truskawkami, wiśniami, jagodami lub tartym jabłkiem. Zaś zimą, gdy nie ma świeżych owoców, idealne naleśniki zrobimy z dżemem lub musem jabłkowym.

Jak zrobić naleśniki - sposób podawania

Tradycyjnie w kuchni polskiej naleśniki zwija się w rulon lub składa na 4. Naleśniki na słodko podaje się polane śmietaną i posypane cukrem. Jeśli ktoś nie lubi śmietany można również polać je roztopionym masłem. Natomiast naleśniki z farszem niesłodkim możemy polać masłem, olejem lnianym lub oliwą z oliwek lub podawać saute.

Jak zrobić naleśniki krok po kroku

Jak przyrządzić ciasto na naleśniki

Typowy przepis jak zrobić naleśniki wygląda następująco:

  • wlej do miseczki wodę i mleko,
  • dodaj całe jajka (jeśli masz więcej czasu i chcesz uzyskać idealne, puszyste naleśniki, dodaj same żółtka, z białek ubij pianę, którą dodasz do ciasta na końcu),
  • zmiksuj przy użyciu miksera lub trzepaczki do jajek,
  • stopniowo dodawaj mąkę i cały czas miksuj,
  • na koniec dodaj szczyptę soli,
  • aby uzyskać naleśniki z olejem dodaj 3 łyżki oleju lub roztopionego masła.

Idealne naleśniki wymagają ciasta o lejącej konsystencji. Ciasto nie może być zbyt gęste, gdyż naleśniki wyjdą za grube i mniej smaczne. Jeśli ciasto na naleśniki będzie zbyt wodniste, naleśniki będą się rwać na patelni.

Ciasto można włożyć na godzinę do lodówki lub smażyć naleśniki od razu. Jeśli nie masz czasu możesz zrobić więcej ciasta, które przechowasz w lodówce i wykorzystasz je na obiad lub kolację następnego dnia.

Jak najłatwiej usmażyć naleśniki

Idealne naleśniki powinny być cienkie, puszyste i miękkie. Najtrudniej jest tak usmażyć naleśniki, nie rwały się w czasie przewracania na drugą stronę i nie przywarły do patelni.

  • rozgrzej dobrze patelnię,
  • na rozgrzaną patelnię nałóż niewielką ilość tłuszczu i dobrze go rozsmaruj po całej powierzchni patelni, najlepiej zrobić to pędzelkiem silikonowym (naleśniki nie mogą pływać w tłuszczu, tłuszczu musi być tyle, aby równo pokrywał cienką warstwą całą powierzchnię patelni),
  • nalej na patelnię ciasto i przechylając patelnię rozprowadź je równo po całej powierzchni patelni. Ciasta powinno być tyle, aby cienką warstwą pokrywało powierzchnię patelni,
  • smaż dotąd, aż na naleśniku pojawią się bąbelki lub brzegi się lekko przyrumienią,
  • przewróć naleśnik na drugą stronę (jak nabierzesz wprawy, możesz przerzucić naleśnik na drugą stronę, podrzucając patelnią, ale jest to wyższa szkoła jazdy),
  • podsmaż naleśnik z drugiej strony,
  • ostrożnie przełóż naleśnik na talerz, wysmaruj nadzieniem, złóż na 4 lub zwiń w rulon i podawaj.

Przepis na tradycyjne naleśniki kuchni polskiej nie jest trudny do wykonania. Warto wiedzieć jak zrobić naleśniki, gdyż jest to danie na szybko, które łatwo zrobisz z dostępnych w każdej kuchni składników i szybko nakarmisz rodzinę lub podasz gościom.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 100.0% czytelników artykuł okazał się być pomocny