Jak zrobić nalewkę z wiśni? Oto 5 sprawdzonych przepisów na wiśniówkę
Coraz większymi krokami zbliża się do nas zima. W tak chłodne dni jednym z najbardziej rozgrzewających napojów alkoholowych jest… wiśniówka! Nalewka z wiśni jest prosta w przygotowaniu, a na jej przyrządzenie istnieją różnorodne przepisy. Jak zrobić nalewkę z wiśni czy wiśnie w likierze? Podpowiadamy!
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o gotowaniu.
Nalewka z wiśni - przepisy na nalewkę z wiśni
Przepis na nalewkę z wiśni 1 – prosty przepis na wiśnie w spirytusie
Nalewka na spirytusie jest najprostszym sposobem na uzyskanie aromatycznego, wysokoprocentowego alkoholu domowego. Najlepiej użyć do jej przygotowania ciemniejszych wiśni, jakie są niemal… czarne. Ich smak jest wyraźny i nieco kwaskowaty – bardzo często właśnie takie rosną w ogrodach. Oczywiście, skorzystaj z nich wyłącznie, gdy masz dostęp do takich owoców. Nie ma jednak kompletnie żadnych przeciwwskazań co do tego, by użyć innej ich odmiany.
- Lista składników:
- 1,5 kg dojrzałych wiśni
- 0,5 l spirytusu (95 %)
- 0,2 l przegotowanej wody
- 0,5 kg cukru
- Przygotowanie nalewki z wiśni drylowanych:
- Umyj wiśnie i usuń z nich pestki.
- Zmieszaj z wodą spirytus w celu uzyskania alkoholu o mocy ok. 70 %.
- Przełóż wiśnie do słoika i zalej je spirytusem. Odstaw w ciemne miejsce na ok. półtora miesiąca. Co kilka dni potrząsaj słojem.
- Zlej płyn po upływie wskazanego czasu, najlepiej do butelki. Zasyp owoce cukrem – te, które zostały w słoju. Cukier będzie rozpuszczał się w owocach, przez co utworzy się syrop – kolejna część nalewki.
- Potrząsaj co jakiś czas słoikiem z owocami oraz cukrem. Kiedy się rozpuści, połącz syrop z odlanym wcześniej płynem.
- Rozlej nalewkę do butelek i pozwól im tak leżakować przynajmniej przez jeden miesiąc.
- Zlej klarowną część płynu do osobnych naczyń – najbardziej cenioną będzie domowa nalewka czy też wódka z wiśni, jaka nie ma osadu bądź zanieczyszczeń!
Jak widać, przepis na nalewkę z wiśni nie jest trudny w wykonaniu. Nie zapomnij, że nalewka z wiśni uzyska swoją moc i walory smakowe po około roku leżakowania. Oczywiście, możesz zdegustować trunek już po… zaledwie kilku tygodniach od przygotowania.
A może skusisz się na przygotowanie wina z owoców? Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak zrobić wino domowe.
Przepis na nalewkę z wiśni 2 – wódka z wiśni
Przepisy na nalewkę w większości bazują na spirytusie. Jednak wiśniówka może powstać również z… wódki!
- Lista składników:
- 1 kg wiśni
- 2,5 szklanki cukru
- 2 x 500 ml wódki
- 1 kg wiśni
- Przygotowanie nalewki wiśniowej z wódką:
- Opłucz i wydryluj wiśnie – najlepiej bowiem alkohol ten powstaje z wiśni drylowanych.
- Zalej wiśnie wódką, aby alkohol je w całości przykrył (ok. 500 ml). Możesz także zasypać je najpierw cukrem, a później wódą.
- Odstaw słoik do ciemnego miejsca na ok. 5 miesięcy. Co kilka dni wstrząsaj słoikiem, pozwalając cukrowi na rozpuszczenie się.
- Odcedź nalewkę przez gazę – rób to kilkukrotnie, aby wyzbyć się osadu.
- Dolej resztę wódki, o ile jeszcze pozostała. Potem, dodaj nieco wody – w proporcjach 1:1. Wymieszaj całość i rozlej do butelek. Odstaw nalewkę na ok. 4 miesiące.
Wiśniowa nalewka nie jest trudna w wykonaniu. Pamiętaj o tym, aby zakonserwowane alkoholem „pijane wiśnie”, które zostaną po odcedzeniu, trzymać w słoiczkach. Doskonale nadadzą się one bowiem do koktajli, deserów czy nawet… rozgrzewającej herbaty na zimę!
Jak zrobić nalewkę z wiśni?
Przepis 3 – domowa nalewka z wiśni na… miodzie
Wiśnie w spirytusie są doskonałym, rozgrzewającym smakołykiem na zimę. Wiśnie w likierze również mają niesamowitą moc i… niepowtarzalny smak. Co jednak, gdyby tak zaryzykować i spróbować zrobić dość nietypowe wiśnie… na miodzie?
- Lista składników:
- 2 kg wiśni
- 1 l spirytusu
- 200 g płynnego miodu spadziowego albo gryczanego
- 1 kg cukru
- kilka lasek cynamonu
- 2 kg wiśni
- Przygotowanie nalewki wiśniowej na miodzie:
- Opłucz i wydryluj wiśnie. Zostaw jedynie kilka pestek.
- Przełóż owoce do dużego słoja i zasyp je cukrem. Dodaj do nich miód, po czym delikatnie zamieszaj.
- Sok, jaki wypuściły wiśnie, należy przelać do butelek i zalać spirytusem.
- Dodaj jedną laskę cynamonu do każdej butelki z alkoholem. Odstaw trunek na ok. 4 miesiące do leżakowania. Właśnie po tym czasie alkohol nabierze właściwych walorów smakowych!
Przepis 4 – nalewka z wiśni z ziarnami kawy
Co powiesz na dość nietypową nalewkę, jaka zachwyci wszystkich gości? Wypróbuj przepis na macerowaną nalewkę z wiśni z… ziarnami kawy!
- Lista składników:
- 600 g wiśni
- 20 ziaren kawy (najlepiej średnio palonej)
- 1 l wódki / spirytusu
- 0,5 szklanki cukru
- 600 g wiśni
- Przygotowanie macerowanej nalewki z wiśniami i kawą:
- Przygotuj sobie duży słoik. Wyparz go we wrzącej wodzie i pozwól mu swobodnie wyschnąć.
- Wsyp do tego słoja swoje ziarenka kawy. Dodaj wiśnie i zasyp całość cukrem. Musisz odczekać ok. jednej godziny czasu.
- Wlej do środka spirytus albo wódkę. Następnie zakręć wieczko bardzo szczelnie i odstaw do leżakowania na ok. 3 dni. Potrząsaj słoikiem przynajmniej 2 razy dziennie, żeby sok mógł się dobrze wytrącać.
- Przefiltruj nalewkę wiśniową po około jednym tygodniu. Wyciągnij następnie kawę oraz owoce.
Możesz już degustować tak przygotowaną nalewkę lub poczęstować nią swoich gości! Oczywiście, jeśli przeleżakujesz ją jeszcze przez około miesiąc, uzyskasz wtedy… o wiele lepszy efekt smakowy!
Sposób 5 – nalewka wiśniowa na koniaku
Zastanawiasz się, jak jeszcze nalewka z wiśni może zostać przygotowana? Otóż, dobrym pomysłem będzie przyrządzenie jej… na koniaku! To dość nietypowy przepis, jaki zagwarantuje niezwykłe doznania smakowe gościom.
- Lista składników:
- 1 kg wiśni bez pestek
- 0,5 kg cukru
- 0,5 l koniaku
- 5 sztuk liści wiśni (świeżych)
- 5 sztuk goździków
- Przygotowanie nalewki wiśniowej na koniaku:
- Wydrylowane wiśnie (bez szypułek oraz pestek) włóż do słoika, najlepiej 3-litrowego.
- Zasyp owoce cukrem, a następnie mocno je ze sobą wymieszaj.
- Dodaj do środka liście wiśni oraz goździki. Zalej całość koniakiem i znów zamieszaj.
- Zostaw całość w możliwie słonecznym miejscu. Postaraj się przeleżakować nalewkę przez minimum 40 dni.
- Po upływie wskazanego czasu przecedź uzyskaną nalewkę i przelej ją do czystych, wyparzonych butelek.
Jeżeli pozwolisz butelkom leżakować jeszcze przez jakiś czas, uzyskasz najlepsze walory smakowe nalewki wiśniowej na koniaku. Postaraj się jednak przechowywać w możliwie chłodnym pomieszczeniu – wówczas trunek zachowa swoje właściwości i będzie smakował… jeszcze wyborniej!