Jak zrobić ocet jabłkowy w domu? Oto sprawdzony przepis krok po kroku
Ocet jabłkowy jest istotnym dodatkiem w kuchni. Można go wykorzystać w celach zdrowotnych albo do poprawy smaku potraw. W sklepie dostaniemy bez problemu różne rodzaje octu. Mimo wszystko lepiej jest dowiedzieć się, jak zrobić ocet jabłkowy i przygotować go w domu. Domowy ocet zawsze jest pewniejszy niż ocet winny czy jabłkowy ze sklepu. Wiemy, że nie ma w nim konserwantów. Możemy też modyfikować przepis zależnie od własnych upodobań.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami kulinarnymi.
Do czego przydaje się ocet z jabłek?
Ocet w kuchni
Ocet jabłkowy to przede wszystkim bardzo przydatna przyprawa. Używa się go nie tylko dla walorów smakowych, ale też dla przedłużenia trwałości potraw. Dzięki kwaśnemu odczynowi wpływa na przedłużenie terminu ważności sałatek.
Wspominają o nim przepisy na potrawy mięsne. W occie z ziołowymi dodatkami i przyprawami można macerować drób. Wykorzystuje się go zwłaszcza do przyrządzania kaczki. Dobrze będzie się też komponował z pieczonym mięsem indyczym. Poza tym doskonale pasuje do serów dojrzewających i sałatek z serami.
Dodatkowo ocet jabłkowy z miodem jest nieco bogatszy w smaku i na pewno urozmaici potrawy.
Niektóre gospodynie stosują go nie tylko do wytrawnych potraw. Ze względu na swój kwaskowy smak może być dodatkiem do galaretek z czerwonych owoców. Wzbogaca smak żurawiny, zarówno podawanej na słodko jak i w kompozycji z mięsem. Jest ważną przyprawą w domu.
Ocet jabłkowy domowej roboty - zastosowanie w domowej medycynie
Oprócz walorów smakowych, ocet jabłkowy jest pod wieloma względami korzystny dla naszego zdrowia. Przede wszystkim działa antybakteryjnie i antyseptycznie. Można korzystać z jego leczniczych właściwości dodając go do potraw albo używając w specjalny sposób jako lekarstwa. Spożywanie octu jabłkowego to przepis na zdrowie!
Leczona dolegliwość |
Sposób użycia |
Działanie |
Zapalenie ucha |
Roztwór wodny lub alkoholowy octu w proporcjach 1:1 nanosimy na wacik, wkładamy do ucha na ok. 5 minut. Po zabiegu ucho trzeba osuszyć. Zabieg powtarzamy kilka razy dziennie |
Antyseptyczne, przede wszystkim antygrzybiczne (Uwaga! Może podrażniać skórę!) |
Zaburzenia krążenia |
Roztwór – 2 łyżki octu na szklankę wody, pić codziennie do posiłków zamiast innych płynów |
Rozrzedzenie krwi wspomaga jej obieg; wzbogaca krew o potrzebne mikroelementy m.in. żelazo, magnez i potas. |
Nadwaga |
Roztwór – 2 łyżki na szklankę wody, przynajmniej raz dziennie. Można też dodawać do potraw. |
Pomaga pozbyć się toksycznych złogów, usuwa nadmiar wody z organizmu, wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej i przyspiesza przemianę materii (działa przy stosowaniu racjonalnej diety!) |
Grzybica paznokci |
Moczenie paznokci w roztworze wodnym octu (proporcje 1:1) przez ok. 15-20 minut dziennie |
Działa antyseptycznie, reguluje poziom pH skóry, niszczy środowisko przyjazne rozwojowi grzybów. Ocet jabłkowy nie jest jedynym sposobem na tę przypadłość. Sprawdź także ten artykuł z domowymi sposobami na grzybicę paznokci. |
Hipoglikemia i cukrzyca |
Dodawanie octu jabłkowego do potraw. Picie roztworu wodnego. |
Obniża poziom glukozy we krwi, optymalizuje poziom wydzielania insuliny. Kwas octowy blokuje trawienie cukrów i skrobi. |
Czy po przeczytaniu powyższych wiadomości jesteście jeszcze bardziej ciekawi jak zrobić ocet jabłkowy? Z pewnością. Zapraszamy więc do zapoznania się z naszymi przepisami.
Przepisy na ocet z jabłek
Przepis na ocet z całych jabłek
Domowy ocet powstaje dzięki bakteriom z grupy Acetobacter. Dzięki procesowi fermentacji tworzy się bogaty w mikroelementy, ciekawy w smaku i odporny na zepsucie płyn. Poniżej powiemy, jak zrobić ocet jabłkowy z całych jabłek. Pierwsza, podstawowa receptura dotyczy octu z jabłek i cukru.
Składniki:
- 2 kg jabłek – najlepiej mieszanka odmian kwaśnych i słodkich.
- 2 l przegotowanej, letniej wody
- 10 łyżek cukru (jeżeli mamy tylko słodkie jabłka, to można dodać mniej)
Przepis:
Jabłka w skórkach należy umyć i wysuszyć. Kroimy je na ćwiartki (nie wyrzucamy gniazd! Usuwamy tylko zdrewniałe ogonki). Wodę mieszamy z cukrem aż powstanie jednolity roztwór. Jabłka układamy w słoiku, zalewamy roztworem. Dobrze, żeby słoik miał pojemność co najmniej 2,5 litra, bo w procesie fermentacji poziom octu będzie się podnosić. Słoik najlepiej przykryć gazą i przewiązać sznurkiem lub gumką – wtedy bez problemu dotrze do niego powietrze. Tak przygotowany zaczyn zostawiamy w ciemnym i ciepłym miejscu (na pewno każdy ma takie w domu). Mieszamy raz dziennie, żeby ocet z jabłek miał równomierny dostęp do tlenu. Czekamy 2 do 5 tygodni. Oznaką zakończenia fermentacji jest zniknięcie bąbelków.
Nie wszystkie przepisy o tym przypominają, ale trzeba pamiętać, żeby jabłka znajdowały się pod powierzchnią wody. Ocet jabłkowy domowej roboty robi się podobnie jak ogórki kiszone. Najlepiej przycisnąć jabłka szklanką lub obciążonym spodkiem. Jeśli wypłyną ponad powierzchnię wody to pokryją się pleśnią i ocet będzie do wyrzucenia.
Alternatywnie zamiast cukru można dodać do zalewy miodu lub syropu z agawy, ale przepis na ocet z cukrem jest najbardziej sprawdzony. Warto pamiętać, że taka czy inna postać cukru jest niezbędna w procesie fermentacji. Dlatego zamiennikiem nie może być słodzik ze stewii, nie zawierający cukru.
Jak zrobić ocet jabłkowy z obierek?
Alternatywny przepis mówi, jak zrobić ocet jabłkowy, mając do dyspozycji obierki. To dobry pomysł dla wszystkich osób, którym leży na sercu ograniczenie produkcji śmieci w domu. Robisz ciasto, kompot czy inne danie z dużą ilością jabłek? Warto wykorzystać obierki. Ocet jabłkowy domowej roboty z odpadów, to też pewna oszczędność dla każdej gospodyni, a posiada wszystkie właściwości, które ma zwykły ocet z jabłek. Oto wskazówki jak zrobić ocet jabłkowy z obierek:
Składniki:
- obierki i gniazda
- przegotowana, letnia woda (1 l na 1 kg obierek)
- cukier (4-5 łyżek na każdy litr)
Przepis:
Słoik wypełniamy w dwóch trzecich obierkami i zalewamy osłodzoną wodą. Zasłaniamy gazą przed owadami. Odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce. Niektóre przepisy mówią, żeby po upływie 3-4 tygodni przecedzić płyn i odstawić do dalszej fermentacji już bez obierek. Ale równie dobry domowy ocet powstanie, jeśli poczekamy do końca procesu, nie pozbywając się obierek. Tak jak w przypadku octu z całych jabłek, poznajemy, że fermentacja się zakończyła, kiedy ocet się nie pieni.
Domowy ocet z jabłek - dodatkowe informacje
Jak widać, wyrób własnego octu bez konserwantów jest bardzo prosty i nie trzeba do tego specjalistycznej wiedzy. Jednak dodatkowe informacje dotyczące przyrządzania octu mogą pomóc w osiągnięciu mistrzostwa w tej dziedzinie:
- Nazewnictwo - Niektórzy mogą już wiedzieć jak zrobić ocet jabłkowy, ale nie do końca orientują się w nazewnictwie. Warto wiedzieć, że kwas jabłkowy to inny produkt niż ocet z jabłek. Kwas jabłkowy to, pozyskany z owoców lub syntetycznie, związek chemiczny, wykorzystywany jako konserwant z przemyśle spożywczym. Również ocet winny jest nieco innym produktem. Przepis na niego jest bardzo podobny, ale powstaje z winogron.
- Matka octowa - Jednym z kluczowych produktów, jeżeli chodzi o domowy ocet jest tzw. matka octowa. Jest to zlepek celulozy i bakterii octowych. Powstaje na powierzchni fermentującego octu. Żeby zrobić ocet z jabłek szybciej niż normalnie, można ją dodać na początku do słoika. To sprawdzony sposób na przyspieszenie fermentacji. Matka octowa nadaje się też do produkcji octu w domu z wina czy innych alkoholi. Jest szczególnie cenna, jeżeli pochodzi z octu bez konserwantów. Żeby przechować ją po przelaniu i wykorzystaniu octu, można przełożyć do osobnego słoika i zalać wodą lub octem.
- Matka octowa a kombucha - Amatorzy wschodnich smaków na pewno znajdą podobieństwo między matką octową i tzw. kombuchą. Kombucha zawiera również celulozę i bakterie octowe, ale oprócz tego również drożdże i inne rodzaje bakterii. Jest więc organizmem o bardziej skomplikowanej strukturze. Mimo wszystko również służy do inicjowania procesu fermentacji w napojach.
- Ocet korzenny – ocet jabłkowy domowej roboty można wykonać nie tylko zamieniając cukier na miód, ale dodając różne przyprawy korzenne. Przepisy mówią o occie z miodem, goździkiem i anyżem. Dzięki temu nasze potrawy i napoje zdrowotne będą dużo ciekawsze w smaku.
Istnieje wiele przepisów i porad dotyczących wyrobu domowego octu jabłkowego. Każda receptura zawiera ciekawe wskazówki. Zachęcamy do eksperymentowania z różnymi wariantami dostępnymi w internecie i poradnikach książkowych. Być może pewnego dnia i wy opracujecie własny przepis na to jak zrobić ocet jabłkowy, żeby był jeszcze smaczniejszy. Jednak wcześniej warto zapoznać się z poradami, które opracowali inni.