Jak zrobić ocet jabłkowy z obierek? Sprawdzony przepis krok po kroku
Nie wiesz co zrobić z obierkami? Jednym ze sposobów na ich wykorzystanie jest ocet z obierek. Można go zrobić w domu, korzystając z tego co mamy pod ręką. Obierki, woda i cukier w zupełności wystarczą. Tak przygotowany ocet ze skórek ma więcej zastosowań niż ocet winny. Głównie dzięki właściwościom leczniczym. Poniżej znajdziesz przepis domowy na to, jak zrobić ocet jabłkowy z obierek w kilku wariantach.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami kulinarnymi.
Ocet ze skórek z cukrem – przepis podstawowy
Żeby powstał ocet jabłkowy, tak samo jak ocet winny i każda inna odmiana octu owocowego, musi zajść fermentacja. Odpowiedzialne za nią są bakterie Acetobacter. Trzeba im stworzyć odpowiednie warunki rozwoju. Jeżeli wiemy, czego potrzeba im do fermentacji, to wiemy, jak zrobić ocet jabłkowy.
Przygotowujemy słoik (pojemność zależy od ilości obierek). Słoik musi być zawsze trochę większy niż ilość wody, jaką w nim umieścimy. Fermentacja wymaga miejsca. Wodę dodajemy mniej więcej w proporcjach 1 l na 1 kg jabłek. Cukier w proporcji 4-5 łyżek na 1 l wody. Skórki szykujemy razem z koszyczkami nasiennymi (lub „ogryzkami” np. po jabłkach utartych do ciasta czy sałatki). Tak naprawdę ocet robi się nie tylko ze skórek, bo w ogryzkach jest zawarte dużo ważnych składników, które wzbogacą jego smak.
- Przygotowanie - Wodę gotujemy i studzimy do temperatury pokojowej. Przestudzoną mieszamy z cukrem. Następnie skórki i ogryzki umieszczamy w słoiku. Powinny zająć 3/4 słoika. Zalewamy przygotowanym roztworem cukru i wody. Słoik przykrywamy gazą lub płócienną ściereczką, którą mocujemy za pomocą sznurka lub gumki. Odstawiamy w ciemne, suche i ciepłe miejsce.
- Fermentacja - Całkowity proces powinien przebiegać w czasie od 2 do 5 tygodni. Jeżeli wszystko przebiega prawidłowo, to po tym czasie zaczyn przestanie się pienić i nie będą w nim występować bąbelki. Wtedy można go przecedzić przez ściereczkę lub drobne sito i przelać do słoika. Powstałą podczas procesu matkę octową (galareta w górnej części zaczynu) przekładamy do osobnego słoika i zalewamy octem lub niechlorowaną wodą. Przyda się, gdy np. chcemy zrobić ocet winny.
- Na co zwrócić uwagę – 1. Woda do fermentacji jabłek lub obierek powinna być odchlorowana. Nie musi być nawet gotowana, ale nie powinna zawierać chloru. 2. Podczas fermentacji powinno się zaglądać do słoika i przynajmniej raz na dzień mieszać zaczyn. Pozwoli to równomiernie dotlenić cały ocet. 3. Jeżeli nie mamy ciepłego i ciemnego miejsca w domu, to dobrą alternatywą będzie suchy strych. Innym sposobem jest przygotowanie skrzynki lub pudełka wyłożonego sianem, szmatkami lub trocinami. Zapewni to zarówno stałą temperaturę, ochronę przed potrąceniem i np. przed ciekawskim kotem, jak i potrzebne zaciemnienie.
Ocet jabłkowy to jeden z tych składników, które można wykorzystać do rozwiązywania problemów z różnymi przypadłościami. Nadaje się na przykład przy nadmiernej potliwości. Sprawdź zatem ten artykuł z domowymi sposobami na pocenie.
Ocet korzenny domowej roboty - jak zrobić ocet jabłkowy w tej wersji
Dobrym pomysłem na to jak zrobić ocet jabłkowy z obierek jest wersja korzenna. Znany przepis domowy radzi, żeby do standardowego przepisu dodać przyprawy korzenne. Są to przede wszystkim laska cynamonu, goździki i anyż gwiazdkowy. Te przyprawy sprawią, że smak będzie dużo bardziej wyrazisty.
Jeżeli chcemy zrobić korzenne lekarstwa domowej roboty, to można też zmieszać już gotowy ocet z przyprawami. Ta mieszanka przypraw korzennych i octu z obierek ma wzmocnione działanie uodparniające. Można ją dodawać do sałatek i potraw w okresie jesienno-zimowym. Działa też rozgrzewająco.
Istnieją też inne wersje urozmaiconego octu domowej roboty. Dzięki temu, że powstaje w domu, możemy do woli eksperymentować z dodatkami. Zamiast przypraw korzennych można dodać zioła lub skórkę cytrynową. Jeżeli zastanawiasz się, jak zrobić ocet jabłkowy faktycznie inny od tych, które są dostępne w sklepach, popróbuj wersji z różnymi ziołami i przyprawami.
Jak zrobić ocet jabłkowy ze skórek - co dodać zamiast cukru?
Niektórzy wolą unikać cukru, ale jak zrobić ocet jabłkowy z obierek, nie dodając tego składnika? Przecież proces fermentacji go wymaga. Okazuje się, że można. Najpopularniejszy przepis domowy radzi zamienić cukier na miód. Jeżeli znasz podstawową recepturę jak zrobić ocet jabłkowy, to będziesz miał mniej więcej pojęcie jakie proporcje miodu dodać. Pamiętaj, że jest on słodszy od cukru. Zaleca się około 60 ml na 1 l wody.
Inna alternatywa to syrop z agawy. Ten coraz popularniejszy zamiennik białego cukru doskonale sprawdzi się jako składnik octu z obierek. Zamiennikiem może być też inny syrop, na przykład klonowy. Mimo wszystko są one ciągle trudno dostępne na rynku i miód sprawdza się doskonale.
Wszystkie zamienniki nie są pozbawione cukru. Zawierają go, tylko w lepiej przyswajalnej postaci. Wpływają na smak octu ze skórek, ale niekoniecznie na jego działanie. Pamiętajmy, że to nie my jemy cukier w occie. Jest on pożywką dla bakterii.
Znając różne przepisy na ocet jabłkowy z obierek, możemy już zabierać się do jego przygotowania. Jego cudowne właściwości lecznicze i walory smakowe na pewno przydadzą się przez cały rok. Będzie dobrym uzupełnieniem w spiżarni i domowej apteczce. Wzbogacony o przyprawy korzenne lub zioła, będzie oryginalnym składnikiem potraw w naszej kuchni.